Merhaba arkadaşlar, birkaç sorum olacaktı beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Araştırma görevlisiyle öğretim görevlisi arasında bir fark var mı?
Alan dışı yüksek lisans + doktora en az kaç yılda bitirilebilir?
Yüksek lisans yaparken üniversite de çalışma imkanımız var mı ve hangi ünvana sahip oluyoruz
Teşekkürler
Elif Agca
E
Oy oy oy hocam ne yaptınız cvp ları toplasan bi makale çıkar gibi
Fena mı oldu hocam bilime katkımız olsun
Benden de bi soru gelsin o zaman alandisini tavsiye ediyor musunuz, kadroya alınmak daha mi zor olur acaba?
Alan dısı tavsiye edilmez akademisyen lik yolunda genelde
Kadroya alinmazsiniz llisans cikisiniz onemlidir
Alakasi bile yok doktorona bakarlar direk yanlis bilgilendirmeyelim lutfen
Senatodan bi hocam soyledi bi adayi elemisler bu sekil inanip inanmamak size kalmis
Gamze Gmzpy hocam öğretim görevlisi de yükselebilir yeterki doktorasını yapsın
tabi ki ancak bir araştırma görevlisi kadar desteklenmiyorlar. 35. madde sadece ar. Gör için diye biliyorum örneğin
yükselmez yazmışım tabi onu düzelttim afedersiniz
Hocam aslında araştırma görevlisi zor. Sen yl doktora yaparken üstüne danışmanın...... Yani uzuyor
orası öyle ancak öğretim görevlisinin derse girme zorunluluğu varken araştırma görevlilerinin böyle bir görevi yok
Araştırma görevlisi de danışmanın tüm yükünü alıyor öğretim görevlisi üç gün derse giriyor blok ders bile yapan var
Üniversitede hiç dikkat etmediniz mi bu unvandaki adamlar ne yapıyor diye.
Dikkat ettim fakat suan daha net ve daha dogru bilgi edinmek adına buraya yazma gereksinimi duydum. Attigim adımlardan emin olayım değil mi?
Oyy mikemmel
Öğretim görevlisinin işi derse girmektir. İsterse yl doktora yapsın isterse yapmasın .
Araştırma görevlisinin işi ise araştırma yapmaktır yani yl doktora falan yapmak zorundadır. Yapmazsa olmaz ve normal şartlarda derse giremez
Dolayısıyla yl yaparken üniversitede araştırma görevlisi unvanıyla çalışabilirsiniz. Bir de uzman kadrosu vardır ama konu dışı galiba
Hocam moralinizi bozmanıza gerek Yok. Tamamen biraz şans biraz danışman hocanızın iyiliği. Bana kendi bölümümün sunmadığı imkanları alan dışı yüksek lisans yaptığım üniversite sundu. O yüzden gönlünüz nerdeyse orda yüksek lisans yapın.
Araştırma görevliliği yani ülkemizde asistanlık, bir öğretim üyesinin bütün işlerini (hatta bazen fatura vs. Yatırmak gibi) yaptırdıkları ama adına geleceğin öğretim üyesini yetiştirme dedikleri bir kadrodur. Kadroda olan arkadaşlara çoğunlukla bilimsel çalışma yapma fırsatı ve süresi tanınmamaktadır. 6 yıl içinde doktoranızı bitirmeniz istenir. Ders vermeniz yasaktır. Ancak yeni düzenlemeye göre bitirdiğinizde size kadro vermeyip ilişiğinizi okulla kesebilirler. Lisansüstü eğitim yapma hakkınız var ve kimse engelleyemez. Bunlar da araştırma görevliliğini cazip kılan şeyler. 4100Tl gibi bir maaşı var (son zamla ne kadar oldu bilmiyorum).
Öğretim görevliliği ders vermekle yükümlü öğretim üyesi yardımcısı kadrosudur. 12 saat haftalık zorunlu ders yükünüz vardır üzerindeki her saat için ek ders ücreti alırsınız. 4000tl gibi bir maaşı var ancak ek ders ve sınav ücretleri ile bir miktar daha artıyor. Başvuru şartlarını sağlıyorsanız lisansüstü eğitim yapmak zorunda değilsiniz ve fakat yapabilmek için bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz (YÖK genelgesi olmasına rağmen). Yalnız kadro seçiminizi maaş miktarına göre değil üniversitede gerçekten ne yapmak istediğinize karar vererek yapmalısınız.
Genelde araştırma görevliliği yatarak akademisyenlik yapmak gibi görülmektedir ancak bu yanlıştır. Eğer Arş. Gör. Olurum dersim de olmaz maaş ala ala lisansüstü eğitimimi tamamlarım diye bir düşünceniz varsa bir önceki tavsiyemi tekrar okumanızı rica ediyorum.
Türkiye'de bilimsel alanlar giderek lokalize olup tek alanda uzmanlaşma artarken ve talep bu şekildeyken alan dışı lisansüstü eğitim ne size fayda sağlar ne de lisansütü yaptığınız alana. Bu sebeple kendi alanınızdaki bir açığı, eksikliği saptayarak o alanda çalışmanız daha faydalı olur. Zira akademide alan dışı olanlara uzmanlık anlamında çok iyi gözle bakılmaz. Üniversitede SKS üzerinden yarızamanlı olarak çalışabilirsiniz. Ancak bir kadro şartlarını taşıyorsanız ve kazandıysanız hem çalışıp hem öğrenciliğinize devam edebilirsinz.
Doktora en az 4 yılda biter. Bu durum biraz da tez danışmanınıza bağlı.
Üşenmediniz emeğinize sağlık epey detaylı yazdınız.
Rica ederim
Mustafa Dağseven bu sks üzerinden yarı zamanlı çalışma kısmını biraz açabilir misiniz? İlk kez duydumda merak ettim açıkçası
Üniversitelerin sağlık kültür ve spor daire başkanları var ve bu Daire Başkanlığı kütüphanede, atölyelerde vs. Çalıştırmak üzere yarı zamanlı öğrenci işe alabiliyor. 400tl - 450tl gibi bir maaşı vardı en son. Üniversitenizin ilgili birimine giderseniz daha detaylı bilgi alabilirsiniz
Konu dışı gibi belki ama bi soru da ben sormak istiyorum. Tezsiz yüksek lisanstan sonra doktoraya kabul eden devlet üniversitesi var mı? Vakıf üniversiteleri kabul ediyormuş
Araştırma görevlisi öğretim üyesi yardımcılarıdır yani asistanlardır. Ders verme yükümlülüğü yoktur ve geleceğin öğretim üyeleri olacak olan araştırma görevlillerinin yükselmeleri gerekir. Bunun için de yüksek lisans ve doktora yapmaları gerekmektedir. Öğretim görevlileri ders verme yükümlülüğü olan genelde meslek yüksek okullarında ders veren ve yükselme zorunluluğu olmayan öğretim elemanlarıdır. Ancak isterlerse doktoralarını yapıp öğretim üyeliğine yükselebilirler. Alan dışı akademik kariyer için çok tavsiye edilmez. Çünkü açılan kadrolarda bu alanda lisans mezunu olmak ve yüksek lisans yapış olmak gibi şartlar aranır genellikle. Yüksek lisans yaparken eğer üniversiteden kadro alabilirseniz araştırma görevlisi olarak çalışabilirsiniz. Okuduğunuz bölüme göre okutmanlık ya da uzmanlık gibi kadrolarda da çalışabilirsiniz tabi.
Alan dışı yapıyorum bazı ünilerin insiyatifinde kalıyor örneğin ben bilimsel hazırlık dersleriyle yüksek lisans derslerini beraber aldım illa 3 senede bitecek diye bir şey yok hatta bazı bölümlerde bilimsel hazırlık bile okutulmuyor, öğretim görevlisi olan bir hocam da yrd doc oldu kısacası her an her şey olabilir
Alandisi yüksek lisans akademide tavsiye edilen bişey degildir kadro almanız cok zordur doktoranizi bitirseniz bile universite lisans cikisinizi baz almaktadır.
Araştırma gorevlisi hoca yardımcısı, adına ders verilemez sadece hocalara yardımcı olur. Öğretim görevlisi hocadır, adına ders açılır ders verir. Aras gör her yıl öğretim gorevlisi 3 yılda bir sözleşmesi uzatılır. Genelde hep uzatılır ama aras gör doktora yada yüksek bitince kadrosu düşer (50d maddesi ) Alan dışı yüksek doktora san bağlı. Yüksek en az 2 yıl. Doktora en az 4 yıl. Ne kadar iyi olsan da böyle. Yüksek lisans ya da doktora yaparken elbette üniversitede çalışabilirsiniz, bir sürü farklı çalışma şekli var. Öğrenci olarak, proje elemanı olarak, öğrenci asistan olarak araştırma görevlisi olarak. Ama sana tavsiyem gençliğine yazık etme, başka işler yap!