Tabiki daha iyi olur öyle bisey söz konusu olursa neden alinsin. Ama inanin okulda bi çok seyi biz kendimiz veya müdür bey temin etmeye çalışıyor. Bu da çok zor.
Sadece kayıt parası değil hiç bir ad altında para alınmamalı. Eğitime aktarılması için vergi adı altinda bizden toplanan paralar okullara verilmelidir. Sosyal devletin gereği budur. özel okullara destek kesilmeli devlet okullarına bu paralar aktarilmalidir.
Diyanete verdiklerinden az kesinti yapsalar iyi olur.... Kadına şiddet, çocuklara t.cavüz, hayvan hakları, toplumda öğretmenlerin önemi, ahlak vaazları vermeleri lazımken abuk subuk fetva vermekten başka bir iş yaptıları yok çünkü...
Bizzat Batman'da bir okulda denk geldim okulun müdürü ve müdür yardımcısı tuvaletleri temizliyordu. Hocam hayırdır diye sordum. "Ne yapalım milli eğitim temizlik görevlisini İşkur üzerinden yolluyor o da 3 ay sonra gidiyor" is bize kalıyor. Sizce müdürünü o halde gören bir öğrenci onu ciddiye alır mı?
Kayıt ücret cuzzi olabilir50 lira gibi buda okulun kasasında girer. Hersey raporlanip belgelendirilirse bağış adı altında egzantrik polemikler Yasanmaz. İ
Zaten devlet okullara bütçe veriyor. Isinma icin hademe yolluyor sodaliysa soba yakmasi okulu temizlemesi icin. Devlete başvursunlar boyasi icinde ne istediler de devlet vermedi. Vanin en ücra köyünde oğretmenlik yaptı eşim orada bile akıllı tahta 1ögretmenlik okulda hademe vardi. Suyunu elektrigini bile devlet ödüyordu.
Devletin ikmânı var ise buna ciddi anlamda bir bütçe ayrılalımi. Okullar da kattiyen almamalı. Yalnız devlet gerçekten ciddi bir bütçe ayırmıyor. Buna yıllardır şahit oluyoruz
kayıt ücreti alınmamamılı onun yerine, öğrenci neyi kırıp döktüyse parasını ödemeli.. Böylelikle veliler o kapıların pencerelerin gökten zembille inmediğini para ile yapıldığını anlayabilir..
Okulda temizlik fotokopi vb şeyler için hep para lazım eksik olunca veliler kıyamet koparıyor ama okul aile birliğine doğru dürüst katkı yok tamam herkesin imkanı yok ama genelde imkanı olan vermiyor olmayanlar daha duyarlı olabiliyor tabi devlet karsilasa ne ala ama yok karsilamiyor özel okula verdiği teşvik kadar kendi okuluna özen göstermiyor bı çok kez öğrenenler cebinden aldı fotokopi kağıtlarını ya da öğrencilerden kağıt isteniyor
Yani acaba aklımıza hiç geliyor mu sene başı verilen kırtasiye yardımı kalem parası mıdır yoksa daha toner kağıt almamız için midir? Siz bu paraları kağıt, toner gibi ihtiyaçlarınız için eğitime harcasanız mesele kalır mı? Böyle davranıp belgelendirin ilçeye yazı yazıp ek ödenek bile istemeye yüzünüz olur. At kırtasiyeyi cebe sonra devlet vermiyor. Verdiğini kullan da sonra konuş öğretmenim.
Eğitim öğretim ödeneği bize yol yemek kıyafet vb şeyler verilmediği için ödenen bir para ki sene içinde ister istemez zaten harcama yapıyoruz kağıt kitap önlük kalem. De o zaman eğer bu para kırtasiye için olsaydı bize değil doğrudan okul hesabına yatardı
Yol yemek? Hocam kurum personeli sayısına göre yemek verilir. Yemek parası olsa personeli az okullara verilemez. Yol verilen kamu kurumu da ben duymadım.
Devlet bunun sınırını çizmeli veliye kayıt parası vermeyin diye söyleyip kendisi okula ödenek vermiyorsa bir zahmet çözümde sunsun milletin gözünde okul idaresi ve öğtetmenler paracı olarak gözükmekte okulun temizliği fotokopisi vs bunlar ne ile olacak okul aile birliği ile halledilmeli bence.
Yani acaba aklımıza hiç geliyor mu sene başı verilen kırtasiye yardımı kalem parası mıdır yoksa daha toner kağıt almamız için midir? Siz bu paraları kağıt, toner gibi ihtiyaçlarınız için eğitime harcasanız mesele kalır mı? Böyle davranıp belgelendirin ilçeye yazı yazıp ek ödenek bile istemeye yüzünüz olur. At kırtasiyeyi cebe sonra devlet vermiyor. Verdiğini kullan da sonra konuş öğretmenim. Sana harçlık değil o para kırtasiye yardımıdır.
Kurban kesiliyor o parayla kimsenin de söylerken yüzü kızarmıyor en kızdığım şey kırtasiye parasının çocuklara okula harcanmaması. İnsan ekmek yediği yerin hayrına maddi manevi paylaşmalı zaten öğrencisiyle
Okulu sadece sınıftan ibaret zanneden böyle öğretmenler varken anlayışsız veliye ne hacet iki yazılı parası odediniz diye kendinizi mı avutuyorsunuz? Bı kere elektrik faturasını odeyin mesela kırtasiye paranizla
türkiyede israf önlenirse(her alanda) ve zenginlerden çok vergi fakirlerden az vergi, hatta duruma göre hiç alınmayarak kolayca çözülür eğitimdeki eksiklikler. Asgari ücretlinin 100 yıl çalışsa yine kazanamayacağı parayı sadece bir ayda hatta bir günde kazanandan, bir öğün yemeği binlerce lira tutandan alınması gereken alınmalı. Servet düşmanı falan değilim sadece işsizin ve dar gelirlininde insanca yaşama hakkı olduğunu savunuyorum. Yoksa kayıt parasını zengin değil inanın yine fakir öğrenci velisi getiriyor utancından.
Kesinlikle alinmali.... 1800 öğrenci 1 (bir) hizmetli var o'da müdür beyin odasını rica minnet temizliyor. Geri kalan 4 hizmetli ve güvenliğin parasını okul ödüyor. Tek hizmetli ile temizlik mümkün değil. Benim karşı olduğum tek şey, hizmetlinin bir tanesi öğretmenler odasının temizliğine çay kahve servisi ve bulasiga tahsis ediliyor. Bir Öğretmen olarak bu hizmetten yararlanmama ragmen düşüncem; ogretmenler odasının temizliğini yapması doğru ama15 lira aylık çay aidatının "şeker kullanmıyorum" diye 5 lirasını kesen insanlara öğrenciden alınan parayla çay kahve servisi ve bulaşık yikama hizmeti verilmemeli... Ben çay dahi içmem ama birine (hele ki meslektaş ve iş arkadaşımsa) bir bardak çay ikramımız olmuş oluyor diye aidatı veririm. İnsanlık ölmedi ya!
şunuda söyleyeyimki okullarda gerçekten çok fotokopi çekiliyor. Günde 500 sayfadan çok fotokopi çekenleri çoook gördüm. Ne yani çok fotokopi çekince öğrenci dahamı başarılı oldu. Nerde hani başarı. Siz görmedinizmi o fotokopileri yerlere atan sırasının gözünde bırakıp evine bile götürmeyen öğrencileri. Allah aşkına nerede yaşıyorsunuz. Öğrencilere çekip verdiğimiz etkinliği 30 kişilik sınıfta 5 kişi ancak yapıp getiriyor. Az biraz ucundan yokluğun ne olduğunu görecek öğrenci. Fotokopi konusu biraz azaltılmalı. Diğer konuları pas geçtim.
hocam 8.ve 12 .sınıflar tamam olabilir biraz fazla ama ara sınıflarda kısacası hepsinde bolca çekiliyor öğrenciye fotokopi yok denmiyor. Denmesinde zaten ama bir ölçü olsun isratla tefrit arasını bulamıyoruuz nedense. Valla benim gördüğüm yerler öyle hep. Bolca döküman. Yok yok.
Hocam devlet para vermiyor öyleyse alınmalı. Yazı çıkarıyorlar para tolanmayacak diye diğer taraftan milli eğitim vakfı aracılığıyla el altından toplayın diyorlar. Sensörlü lamba lavabo istiyorlar.
Artık bir eve ne kadar para girdiğini kaç kişi yaşadığını devlet biliyo. Toplam parayı kişi sayısına böler belli seviyenin altındakinden alınmamalı ortalamanın üstündekilerden alınmalı
Okul yaşamının uzun bir süreç olduğunu düşünürsek zaten bir çok yoldan ödemeler gerçekleştiriliyor. Etkinlik adı altında kişi başı toplanan paralardan öğrenci başına boya bile düşmediği zamanlar oluyor. Siniflar için özel yazıcılarda alınıyor kalan bütçe ile de farklı yerlere değerlendiriliyor. Bazı hocalarımiz o bütçe ne kadar yeterli tabi ki alınsın diyor ancak evdeki insanın bütçesinin yetmediği de akıllara geliyor mu? Devletin özel sektöre daha fazla önem vermesinden dolayidir bu müdür, çalışan, veli döngüsünün içler acısı hali .
Devlet okullarına para alinmayacaksa devlet özel okullar için teşvik vermesin. O parayı devlet okullarının giderine harcasin. Hem özel diyeceksin hem devlet katkısıyla dönecek. O zaman ben de bir dönerci açayım yarı parasını devlet ödesin.
özel okul açıyorsa bulacak öğrencisini. Hem benim 8.sınıfa kadar okuttugum öğrenciyi bedava diye çalacak sonra parasını devletten alacak. O çocuğun yaptığı dereceyle de övünecek
Devlet; elektrik, su, yakıt ve internet ücretini ödüyor başka bir şey yok. İletişimi iyi olan müdürler bir şekilde hallediyor yoksa tuvalete konacak sabun olmuyor.
kayıt parası bir nevi talan parasıdır zorunlu eğitimin olduğu yerde halk talan edilmez eğer egemenler talan yapmayın diyorsa hala bu talan yapılıyorsa bu düpedüz hırsızlıktır okul yöneticileri yasağa rahmen para alirlarsa bu hırsizliğa girer
Aldığı kayıt parası okulun imkanlarını da arttıracağından alınmalıdır. Daha iyi imkanlara sahip olmak isteyen veli vermelidir. Devletin eğitime yaptığı yatırım belli elektrik, su, yakıt, internet, kitap ile sınırlı. Okul boyayan öğretmen, sınıf süpüren veli vb. Durumlar işin gerçeği. Öğretmenlerden toplanan parayla 1 çaycı, okul aile birliğinden toplananla da 1 temizlikçi tutarsın... 2 yıl önce İşçi kurumu temizlikçi göndermişti fakat geçtiğimiz yıl niye okullara göndermedi bilmiyorum?
Görev yaptığım okulda yılın birinde okul aile birliği 30 TL (yıllık) ücret alıyordu. Öğrencinin annesi vermek istememiş ama okul aile birliği bir şekilde halledin demiş. Bunu üzerine MEM'e gidiyor idarecileri ve okul aile birliğini şikayet ediyor. Hafta sonu oldu berbere gittim, traş olan bir beyefendi var. Diğer bir arkadaşa anlatıyor. Akşam FB maçını izlemek için restoranda yer ayırtmış rakısız maç izleyemezmiş. Traş bitti ve dükkandan gitti. Berber arkadaşa kim olduğunu sordum. İdarecileri ve okul aile birliğini şikayet eden bayanın eşi çıktı. Bu olayı birebir yaşadığım için herkes hakkına razı olacak. Çok fazla ücret talep edilmesi elbette yanlış. Zaten veremeyecek olanlar bir şekilde bu paradan muaf tututluyor.
aslında velilerle konuşulunca bir çok veli ikna oluyor durumu olmayanı farkediyoruz zaten daha önceki çalıştığım okullardan birinde 4 tane birinci sınıf öğretmeni velileriyie konuşup yalnızca birinci sınıflara bakıcak bir kadın tutmuşlardı
Sorun bu değil sayın hocam ülkenin bu kadar geliri varken bu kadadar para boş yerlere harcanırken birilerine peşkeş çekilirken ülkenin en önemli eğitimine yetersiz kalıyoruz denmesi.
bende kendi çocuklarım için istediğimiz okulda istediğimiz öğretmene kayıt yaptırmak için verdik ancak okulda aidat sorunu olmadığı için öğretmenlerde çok mutlu
alinmamalidir. Veren var veremeyen var. Merkezdeki okullar çok fazla para topluyor. İdarede görev aldigim için biliyorum. Her şeyi fazla söyleyip gelir elde etmeye çalışıyorlar. Bu durum hiç etik deil. Veliler bu tarz idarecileri şikayet etmeli bence
Yapilacak belli her okula ogrenci başına bir ucret belirleyip okulun. Hesabima yatıracaksın ve sonrasinda para az gelirse ki iyi planlama yapıldığı icin gelir. Başının çaresine bakacaksin. Yani her okulun kendine ait bütçesi olmalı.
Kayit parasi alinabilir amenna. Ama ogretmenler arasi bir derecelendirme yapipta x ogretmene 100 y ogretmene 500 tl kayit parasi alinmaz. Bizzat sahit oldum Gaziantep'te bir ilkogretimde 1.sinif bir ogretmene kayit yapmak icin 2000 tl istediler. Ve ogretmenleri kime gore neye goreyse siniflandirmislardi. Arasi bozulan cok meslektasimi gordum bu sayede.
Devlet 20 öğretmenli bir okulda öğretmenlere maaş ekders ödeyip kurslarla sınavlarla internet elektirik faturalarıyla yılda yaklaşık 900bin tl yatırım yapıyor. Sonra da komik bir miktar parayı öğrenciden toplanmak zorunda bırakıp 900bin tllik karizmasını yerle bir ediyor. Ne denir bilmem ki. Komik. Komigiz komiksiniz komikler...
eğitimi bir hizmet olarak sunamayan devlet zaten kepengi indirsin orası artık devlet olmaktan çıkmıştır. Vergi alınıyorsa eğitim-sağlık herşeyiyle ücretsiz olmalı ki türkiyede toplanan vergi çok ciddi miktarda. Denetim olmadığından vergiler hizmete dönüşmeden birilerinin cebine giriyor yoksa ülkemiz tamamen parasız eğitim ve sağlık hizmeti verebilecek güçte.
Fotokopi çekim merkezi olmak başarı getir miyor ademim. Önemli olan geri dönüt. Verdiğin fotokopi. Öğrenciler çözmüş mü sorusunu sormak lazım. Çoğu branşta fotokopiyle ihtiyaç bile olmuyor. Bunların hepsi LİYAKATSİZ YÖNETİCİLERİN İŞ BAŞINDA OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR. GEREKLİ İSE ÇEKTİĞİ FOTOKOPİ İN TESTİNİ ALSALAR DAHA UCUZA GELİYOR. FOTOKOPİ MAKİNESİ TAMİRİ TONERV. S YILLIK BAKIMDAN HESAPLANDIĞINDA DAHA FAZLA MALİYET.
alinmamasi gerekiyor fakat okullara gonderilen ödenekler ihtiyaçlari karsilamada yetersiz kaliyor cocuklarin daha saglikli bir ortamda egitimine devam edebilmesi icin mecbur birakiliyor ki biz ogretmenlerde cogu zaman eğitim için harcamalarda bulunuyoruz...
Alınmalı
Neden alınsınki devletimiz üretmeye başladı, ekonomi büyüyor. Büyüyen ekonomiden eğitim ihtiyaçları karşılansın.
Alınmalı
ayşe Dilara Evirgen sizce devlet bütçe ayırsa daha mantikli olmaz mı? Bu da bir fikir.
Tabiki daha iyi olur öyle bisey söz konusu olursa neden alinsin. Ama inanin okulda bi çok seyi biz kendimiz veya müdür bey temin etmeye çalışıyor. Bu da çok zor.
Dilara Evirgen haklısınız şahit oluyorum dediklerinize durum içler acısı
alınmalı.
Alınma li
Alınıyordu ama ben vermemistim kayıtta
Bence alınmasın durumu olmayanlar var
okulun eksikleri icin nasıl bir çözüm düşünüyorsunuz?
Hocam okulun eksiklerine harcadiklarina inanmıyorum
saçmalamayın okulun bir sürü eksiği oluyor, devletin yolladığı hizmetliler yetmiyor, ayrıca hizmetliler geliyor maaşı sigortası var
Hocam ben çok gördüm o yüzden böyle yorum yaptım
bak onlarca öğretmen yazıyor. Gerek diyor durumu anlatıyor niye inanmıyorsunuz
Sadece kayıt parası değil hiç bir ad altında para alınmamalı. Eğitime aktarılması için vergi adı altinda bizden toplanan paralar okullara verilmelidir. Sosyal devletin gereği budur. özel okullara destek kesilmeli devlet okullarına bu paralar aktarilmalidir.
Durumu iyi olan veliler destek sağlayabilir.
Diyanete verdiklerinden az kesinti yapsalar iyi olur.... Kadına şiddet, çocuklara t.cavüz, hayvan hakları, toplumda öğretmenlerin önemi, ahlak vaazları vermeleri lazımken abuk subuk fetva vermekten başka bir iş yaptıları yok çünkü...
Tebrik ederim ne güzel söylediniz.
Bizzat Batman'da bir okulda denk geldim okulun müdürü ve müdür yardımcısı tuvaletleri temizliyordu. Hocam hayırdır diye sordum. "Ne yapalım milli eğitim temizlik görevlisini İşkur üzerinden yolluyor o da 3 ay sonra gidiyor" is bize kalıyor. Sizce müdürünü o halde gören bir öğrenci onu ciddiye alır mı?
Mevcut durum üzerinden yorum yapıyoruz. Olması gerekeni tartışalım.
Yasa ne diyor arkadaşlar ilköğretim parasız bitti. Bu ülkenin eğitime yetecek kaynağı var önemli olan öncelikli alanlar kimse kıvırmasın.
Okullara maddi ödenek gelmeli.
Yalova memur boya yapıyor
içler acısı.
Devlet okullarının durumu
Bunamı yetebiliyoruz?
Kayıt ücret cuzzi olabilir50 lira gibi buda okulun kasasında girer. Hersey raporlanip belgelendirilirse bağış adı altında egzantrik polemikler Yasanmaz.
İ
Aslında alınmamalı okulları güzelleştirmek adına bir fikir..
Para alınması şaibe oluşturuyor.. Devletin okullara yeteri kadar malzeme ve eleman tahsisi için kamuoyu oluşturulmalı...
Ücret alınmamalı ama temizlik gibi giderler devlet tarafından karşılanmalı. Ya da veliler yıllık olarak getirmeli gerekli malzemeleri.
Zaten devlet okullara bütçe veriyor. Isinma icin hademe yolluyor sodaliysa soba yakmasi okulu temizlemesi icin. Devlete başvursunlar boyasi icinde ne istediler de devlet vermedi. Vanin en ücra köyünde oğretmenlik yaptı eşim orada bile akıllı tahta 1ögretmenlik okulda hademe vardi. Suyunu elektrigini bile devlet ödüyordu.
Devlet vatandaşından vergi alıyorsa bu hizmetleri yerine getirmek zorunda. Cumhurbaşkanı makamındaki sıvı sabunun parasını cebinden mi veriyor
Okulun ihtiyaç duyduğu parayı devlet karşılamalı. Karşılamıyorsa veliden bir miktar alınmalıdır
Sizce devletin imkanı yok mu?
Devletin imkânı var ama okullar kendi imkanlarıyla karşılamaya çalışıyor
Devletin ikmânı var ise buna ciddi anlamda bir bütçe ayrılalımi. Okullar da kattiyen almamalı. Yalnız devlet gerçekten ciddi bir bütçe ayırmıyor. Buna yıllardır şahit oluyoruz
Ayırmıyorsa okullar çözüm bulmaya çalışır
Haklısınız işte benim dediğim ayırsin ki öğretmenleri kağıt, temizlik malzemesi peşinde koşan insanlar etmesinler
kayıt ücreti alınmamamılı onun yerine, öğrenci neyi kırıp döktüyse parasını ödemeli.. Böylelikle veliler o kapıların pencerelerin gökten zembille inmediğini para ile yapıldığını anlayabilir..
Alınmamalı. Durumu iyi olan veliler isterse bağış yapabilir. Okulun ihtiyaçlarıyla ilgili devlet yeteri kadar bütçe ayırmalı
Okulda temizlik fotokopi vb şeyler için hep para lazım eksik olunca veliler kıyamet koparıyor ama okul aile birliğine doğru dürüst katkı yok tamam herkesin imkanı yok ama genelde imkanı olan vermiyor olmayanlar daha duyarlı olabiliyor tabi devlet karsilasa ne ala ama yok karsilamiyor özel okula verdiği teşvik kadar kendi okuluna özen göstermiyor bı çok kez öğrenenler cebinden aldı fotokopi kağıtlarını ya da öğrencilerden kağıt isteniyor
Çok doğru tespitler hocam
Yani acaba aklımıza hiç geliyor mu sene başı verilen kırtasiye yardımı kalem parası mıdır yoksa daha toner kağıt almamız için midir? Siz bu paraları kağıt, toner gibi ihtiyaçlarınız için eğitime harcasanız mesele kalır mı? Böyle davranıp belgelendirin ilçeye yazı yazıp ek ödenek bile istemeye yüzünüz olur. At kırtasiyeyi cebe sonra devlet vermiyor. Verdiğini kullan da sonra konuş öğretmenim.
Eğitim öğretim ödeneği bize yol yemek kıyafet vb şeyler verilmediği için ödenen bir para ki sene içinde ister istemez zaten harcama yapıyoruz kağıt kitap önlük kalem. De o zaman eğer bu para kırtasiye için olsaydı bize değil doğrudan okul hesabına yatardı
Yol yemek? Hocam kurum personeli sayısına göre yemek verilir. Yemek parası olsa personeli az okullara verilemez. Yol verilen kamu kurumu da ben duymadım.
Hocam bazı kurumlarda var özellikle bakanliklar
Devlet bunun sınırını çizmeli veliye kayıt parası vermeyin diye söyleyip kendisi okula ödenek vermiyorsa bir zahmet çözümde sunsun milletin gözünde okul idaresi ve öğtetmenler paracı olarak gözükmekte okulun temizliği fotokopisi vs bunlar ne ile olacak okul aile birliği ile halledilmeli bence.
Yani acaba aklımıza hiç geliyor mu sene başı verilen kırtasiye yardımı kalem parası mıdır yoksa daha toner kağıt almamız için midir? Siz bu paraları kağıt, toner gibi ihtiyaçlarınız için eğitime harcasanız mesele kalır mı? Böyle davranıp belgelendirin ilçeye yazı yazıp ek ödenek bile istemeye yüzünüz olur. At kırtasiyeyi cebe sonra devlet vermiyor. Verdiğini kullan da sonra konuş öğretmenim. Sana harçlık değil o para kırtasiye yardımıdır.
Kurban kesiliyor o parayla kimsenin de söylerken yüzü kızarmıyor en kızdığım şey kırtasiye parasının çocuklara okula harcanmaması. İnsan ekmek yediği yerin hayrına maddi manevi paylaşmalı zaten öğrencisiyle
Okulu sadece sınıftan ibaret zanneden böyle öğretmenler varken anlayışsız veliye ne hacet iki yazılı parası odediniz diye kendinizi mı avutuyorsunuz? Bı kere elektrik faturasını odeyin mesela kırtasiye paranizla
kırtasiye parası değilo. Öğretmenin kendi ihtiyaçları icin.
türkiyede israf önlenirse(her alanda) ve zenginlerden çok vergi fakirlerden az vergi, hatta duruma göre hiç alınmayarak kolayca çözülür eğitimdeki eksiklikler. Asgari ücretlinin 100 yıl çalışsa yine kazanamayacağı parayı sadece bir ayda hatta bir günde kazanandan, bir öğün yemeği binlerce lira tutandan alınması gereken alınmalı. Servet düşmanı falan değilim sadece işsizin ve dar gelirlininde insanca yaşama hakkı olduğunu savunuyorum. Yoksa kayıt parasını zengin değil inanın yine fakir öğrenci velisi getiriyor utancından.
Ağzınıza sağlık
Kesinlikle alinmali.... 1800 öğrenci 1 (bir) hizmetli var o'da müdür beyin odasını rica minnet temizliyor. Geri kalan 4 hizmetli ve güvenliğin parasını okul ödüyor. Tek hizmetli ile temizlik mümkün değil. Benim karşı olduğum tek şey, hizmetlinin bir tanesi öğretmenler odasının temizliğine çay kahve servisi ve bulasiga tahsis ediliyor. Bir Öğretmen olarak bu hizmetten yararlanmama ragmen düşüncem; ogretmenler odasının temizliğini yapması doğru ama15 lira aylık çay aidatının "şeker kullanmıyorum" diye 5 lirasını kesen insanlara öğrenciden alınan parayla çay kahve servisi ve bulaşık yikama hizmeti verilmemeli... Ben çay dahi içmem ama birine (hele ki meslektaş ve iş arkadaşımsa) bir bardak çay ikramımız olmuş oluyor diye aidatı veririm. İnsanlık ölmedi ya!
şunuda söyleyeyimki okullarda gerçekten çok fotokopi çekiliyor. Günde 500 sayfadan çok fotokopi çekenleri çoook gördüm. Ne yani çok fotokopi çekince öğrenci dahamı başarılı oldu. Nerde hani başarı. Siz görmedinizmi o fotokopileri yerlere atan sırasının gözünde bırakıp evine bile götürmeyen öğrencileri. Allah aşkına nerede yaşıyorsunuz. Öğrencilere çekip verdiğimiz etkinliği 30 kişilik sınıfta 5 kişi ancak yapıp getiriyor. Az biraz ucundan yokluğun ne olduğunu görecek öğrenci. Fotokopi konusu biraz azaltılmalı. Diğer konuları pas geçtim.
Hocam haklısınız yalnız özellikle sınav senesi olan çocuklara yardımcı kitap aldırmak yasak mecburen fotokopi ile hallediliyor
Bu arada ben kayıt parasını savunuyorum. Alınsın tabiki
hocam 8.ve 12 .sınıflar tamam olabilir biraz fazla ama ara sınıflarda kısacası hepsinde bolca çekiliyor öğrenciye fotokopi yok denmiyor. Denmesinde zaten ama bir ölçü olsun isratla tefrit arasını bulamıyoruuz nedense. Valla benim gördüğüm yerler öyle hep. Bolca döküman. Yok yok.
Betül Alsp kitap aldırmak yasak değil geçen ekim ayında müsteşar Yusuf tekin açıklama yapıp aldırabilirsiniz dedi. Çocuklar almıyor işgüzarlık edip
Cozmeyene vermeyin sizde hocam. Ve sinifin etkin katilimi ogretmenin idaresindedir. (Istisnalar haric)
Hocam devlet para vermiyor öyleyse alınmalı. Yazı çıkarıyorlar para tolanmayacak diye diğer taraftan milli eğitim vakfı aracılığıyla el altından toplayın diyorlar. Sensörlü lamba lavabo istiyorlar.
Artık bir eve ne kadar para girdiğini kaç kişi yaşadığını devlet biliyo. Toplam parayı kişi sayısına böler belli seviyenin altındakinden alınmamalı ortalamanın üstündekilerden alınmalı
Okul yaşamının uzun bir süreç olduğunu düşünürsek zaten bir çok yoldan ödemeler gerçekleştiriliyor. Etkinlik adı altında kişi başı toplanan paralardan öğrenci başına boya bile düşmediği zamanlar oluyor. Siniflar için özel yazıcılarda alınıyor kalan bütçe ile de farklı yerlere değerlendiriliyor. Bazı hocalarımiz o bütçe ne kadar yeterli tabi ki alınsın diyor ancak evdeki insanın bütçesinin yetmediği de akıllara geliyor mu? Devletin özel sektöre daha fazla önem vermesinden dolayidir bu müdür, çalışan, veli döngüsünün içler acısı hali .
Devlet okullarına para alinmayacaksa devlet özel okullar için teşvik vermesin. O parayı devlet okullarının giderine harcasin. Hem özel diyeceksin hem devlet katkısıyla dönecek.
O zaman ben de bir dönerci açayım yarı parasını devlet ödesin.
Güzel soylediniz ali hocam zorla minareyi kılıfına uydurmaya teşvik bu sistem
özel okul açıyorsa bulacak öğrencisini. Hem benim 8.sınıfa kadar okuttugum öğrenciyi bedava diye çalacak sonra parasını devletten alacak. O çocuğun yaptığı dereceyle de övünecek
Başarılı öğrenci okulumuzdan çıktı modu
Yani
Aslında benim sorduğum soru devlet okulları ile ilgili idi ama sizin özel okul ile ilgili tespitleriniz de doğru hocam katılıyorum
ali hocam zaten esnafada çok krediler verildi hibe olarak. Dönerciyi bilmemde bizim mahallenin çiğ köftecisi bi tane araba aldı
Kobi kredisi o bir defalık. Ben satacağım her ekmek arası dönerin yarı parasını isterim
ooo yüzde 50 çok oldu be ya. Azcık inmezmisin?
şimdi yine esnafa bi güzellikler yapıyorlar hocam haberleri bi takip et.
benimde kredi borcum var banada destek çıksın devlet. Mesela 40 bin liralık faizimin yarısını silsin senin gibi yüzde elli çalışıyorum artık
Ben esnaf değilim babacan. Öğretmenlik benim için en keyiflisi
özel soyguncu okullara verilen teşvikler devletimizin okullarının ihtiyaçlarını karşılar...
Devlet özel okullara teşvik vermesin devlet okullarına verilsin o paralar.
G. Kore gibi özel okul olmasın, kayıt parası da.
Ali Tsrr hocam bazen bende savunuyorum eğitim çok zahmetli pahalı bir hizmet. Devlet okullarında veliler de öğrenciler de bunun farkında değil
Keske her okula odenek gonderilse de ihtiyac olmasa. Ama malesef yardimlarla yurur isler
Devlet; elektrik, su, yakıt ve internet ücretini ödüyor başka bir şey yok. İletişimi iyi olan müdürler bir şekilde hallediyor yoksa tuvalete konacak sabun olmuyor.
Neden müdür, müdür yardımcısı veya öğretmen okul ihtiyaçları için birilerine yaranmak zorunda kalsınlar.
kayıt parası bir nevi talan parasıdır zorunlu eğitimin olduğu yerde halk talan edilmez eğer egemenler talan yapmayın diyorsa hala bu talan yapılıyorsa bu düpedüz hırsızlıktır okul yöneticileri yasağa rahmen para alirlarsa bu hırsizliğa girer
Saçmalama, sırf konuşmak için gereksiz paylaşım yapma, modası geçmiş bu konuların
Katılmak zorunda değilsiniz. Zorla yorum yap diye kimseyi tehdit etmedik. Azıcık saygılı olun beyefendi. Kahve değil burası.
Alınmamalı
Aldığı kayıt parası okulun imkanlarını da arttıracağından alınmalıdır. Daha iyi imkanlara sahip olmak isteyen veli vermelidir. Devletin eğitime yaptığı yatırım belli elektrik, su, yakıt, internet, kitap ile sınırlı. Okul boyayan öğretmen, sınıf süpüren veli vb. Durumlar işin gerçeği. Öğretmenlerden toplanan parayla 1 çaycı, okul aile birliğinden toplananla da 1 temizlikçi tutarsın... 2 yıl önce İşçi kurumu temizlikçi göndermişti fakat geçtiğimiz yıl niye okullara göndermedi bilmiyorum?
Görev yaptığım okulda yılın birinde okul aile birliği 30 TL (yıllık) ücret alıyordu. Öğrencinin annesi vermek istememiş ama okul aile birliği bir şekilde halledin demiş. Bunu üzerine MEM'e gidiyor idarecileri ve okul aile birliğini şikayet ediyor. Hafta sonu oldu berbere gittim, traş olan bir beyefendi var. Diğer bir arkadaşa anlatıyor. Akşam FB maçını izlemek için restoranda yer ayırtmış rakısız maç izleyemezmiş. Traş bitti ve dükkandan gitti. Berber arkadaşa kim olduğunu sordum. İdarecileri ve okul aile birliğini şikayet eden bayanın eşi çıktı. Bu olayı birebir yaşadığım için herkes hakkına razı olacak. Çok fazla ücret talep edilmesi elbette yanlış. Zaten veremeyecek olanlar bir şekilde bu paradan muaf tututluyor.
Güzel senaryo idi tebrikler
Keşke alınmasa ama çocukların sağlıklı ortamda eğitim alabilmeleri için devlet mecbur bırakıyor
Güzel bir atasözü vardır " sen eşek olduktan sonra semer vuran çok olur "
Herkes icin zorunlu kılınmamalı bağış yapacak durumda olan var, olmayan var..
Kayit için 500 TL isteyen okullar var bu kadarı da çok fazla..
aslında velilerle konuşulunca bir çok veli ikna oluyor durumu olmayanı farkediyoruz zaten daha önceki çalıştığım okullardan birinde 4 tane birinci sınıf öğretmeni velileriyie konuşup yalnızca birinci sınıflara bakıcak bir kadın tutmuşlardı
Sorun bu değil sayın hocam ülkenin bu kadar geliri varken bu kadadar para boş yerlere harcanırken birilerine peşkeş çekilirken ülkenin en önemli eğitimine yetersiz kalıyoruz denmesi.
maalesef buna katılıyorum ancak bi şekilde çocuklara sağlıklı bir eğitim vermek zorundayız
bende kendi çocuklarım için istediğimiz okulda istediğimiz öğretmene kayıt yaptırmak için verdik ancak okulda aidat sorunu olmadığı için öğretmenlerde çok mutlu
şuna inanıyorum bu bir gerçek veli öğretmenden memnun kalınca durumu iyiyse eğer paradan kaçmıyor fazla fazla veriyor
Hocam özel okullardaki öğrenciler için verilen maddi desteğin %1'i verilsin devlet okullarına yeter, o zaman hiç bir şeye gerek kalmaz.
Hani avrupa bizi kıskanıyordu? Okullarımıza İki top a4, 5 kilo deterjan almaktan aciziz.
Demek ki neymiş ekonomi sağlam değilmiş !
Hemen istifa et o zaman
Ssk nın hasta başına hastanelere para verdiği gibi, öğrenci başına da devlet okullara bir miktar para verirse bu polemiklere hic gerek kalmaz...
Hayir
alinmamali
Para değil, eksikler alınmalı
alinmamalidir. Veren var veremeyen var. Merkezdeki okullar çok fazla para topluyor. İdarede görev aldigim için biliyorum. Her şeyi fazla söyleyip gelir elde etmeye çalışıyorlar. Bu durum hiç etik deil. Veliler bu tarz idarecileri şikayet etmeli bence
Yapilacak belli her okula ogrenci başına bir ucret belirleyip okulun. Hesabima yatıracaksın ve sonrasinda para az gelirse ki iyi planlama yapıldığı icin gelir. Başının çaresine bakacaksin. Yani her okulun kendine ait bütçesi olmalı.
Kayit parasi alinabilir amenna. Ama ogretmenler arasi bir derecelendirme yapipta x ogretmene 100 y ogretmene 500 tl kayit parasi alinmaz. Bizzat sahit oldum Gaziantep'te bir ilkogretimde 1.sinif bir ogretmene kayit yapmak icin 2000 tl istediler. Ve ogretmenleri kime gore neye goreyse siniflandirmislardi. Arasi bozulan cok meslektasimi gordum bu sayede.
Faturalari MEB oderse kayıtta parasına gerek yok.
Alınmamalı ama yardım da yapılmalı
Devlet bütün okullara bütçe ayrılmalı ve zaten vergisini bunun gibi hizmetlerde kullanılmak üzre veren vatandaştan ayrıca para istenmemeli!
Kesinlikle alınmamalı. Ama okullarımızda veliden para alınmasına mecbur bırakılmamalı.
Devlet 20 öğretmenli bir okulda öğretmenlere maaş ekders ödeyip kurslarla sınavlarla internet elektirik faturalarıyla yılda yaklaşık 900bin tl yatırım yapıyor.
Sonra da komik bir miktar parayı öğrenciden toplanmak zorunda bırakıp 900bin tllik karizmasını yerle bir ediyor.
Ne denir bilmem ki. Komik.
Komigiz komiksiniz komikler...
eğitimi bir hizmet olarak sunamayan devlet zaten kepengi indirsin orası artık devlet olmaktan çıkmıştır. Vergi alınıyorsa eğitim-sağlık herşeyiyle ücretsiz olmalı ki türkiyede toplanan vergi çok ciddi miktarda. Denetim olmadığından vergiler hizmete dönüşmeden birilerinin cebine giriyor yoksa ülkemiz tamamen parasız eğitim ve sağlık hizmeti verebilecek güçte.
Tabii ki hayır, insanlar her şeye neden vergi ödüyor ???
Fotokopi çekim merkezi olmak başarı getir miyor ademim. Önemli olan geri dönüt. Verdiğin fotokopi. Öğrenciler çözmüş mü sorusunu sormak lazım. Çoğu branşta fotokopiyle ihtiyaç bile olmuyor. Bunların hepsi LİYAKATSİZ YÖNETİCİLERİN İŞ BAŞINDA OLMASINDAN KAYNAKLANIYOR. GEREKLİ İSE ÇEKTİĞİ FOTOKOPİ İN TESTİNİ ALSALAR DAHA UCUZA GELİYOR. FOTOKOPİ MAKİNESİ TAMİRİ TONERV. S YILLIK BAKIMDAN HESAPLANDIĞINDA DAHA FAZLA MALİYET.
Meb okullara para yardımında bulunuyor mu?
alinmamasi gerekiyor fakat okullara gonderilen ödenekler ihtiyaçlari karsilamada yetersiz kaliyor cocuklarin daha saglikli bir ortamda egitimine devam edebilmesi icin mecbur birakiliyor ki biz ogretmenlerde cogu zaman eğitim için harcamalarda bulunuyoruz...
Alınmamalı
Bence alınmamalıdır