1. Egzersiz yapmasına yardım edin. Eğer bebeğiniz emekliyorsa, biraz daha fazla emeklemesi için teşvik edin. Eğer emeklemiyorsa henüz, bunun yerine onun ayaklarını hareket ettirin. Sırt üstü yatarken, nazik bir şekilde bacaklarını, öne dairesel bir hareketle sanki çocuğunuz bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirin.
2. Bebeğinizin karnına masaj yapın. Göbeğinin üç parmak genişliğinde sol alt kısıma kibar bir şekilde parmak uçlarınızla yaklaşık 3 dakika, sıkı bir baskı uygulayın. Sıkılık ya da kütle hissedene kadar bunu yapın.
3. Eğer bebeğinizi mamayla besliyorsanız, doktorunuza markasını değişme konusunda danışın. Bazen mamaya koyu mısır şurubu koyma işinizi görür: mamaya, ¼ çay kaşığı oranıyla başlayın. Eğer bu işe yaramazsa, kademeli olarak miktarı arttırın. 113.2 gramlık mama için bir çay kaşığından fazla şurup koymayın.
4. Eğer bebeğiniz en az 4 haftalıksa mamaya, kuru erik suyu ya da anne sütü ekleyin. Normalde, bebeğe meyve suyu vermek gerekli değildir fakat kabızlığı hafifletmek için az bir şey sorun değil. (Eğer bebeğiniz kuru erik suyunun tadını sevmiyorsa, elma ya da armut suyu deneyin)
5. Eğer bebeğiniz katı yiyecekler yiyecek kadar büyümüşse; pirinç, muz ve pişmiş havuç gibi kabız yapan yiyecekleri azaltın. Bağırsak hareketlerini çözmesine yardım etmesi için birkaç yemek kaşığı pürelenmiş kuru erik, kuru kayısı ya da armut vermeyi deneyin. En iyi sonuç için, önce bebeğinize bir karın masajı yapın sonra yüksek fiber içeren yiyecekler verin.
6. Doktorunuzla diğer tedavi seçenekleri hakkında konuşun. Bebeğinizin bağırsak hareketlerini rahat bir şekilde yapmasını sağlayacak reçetesiz satılan kaka yumuşatıcı ilaçları kullanıp kullanmama hakkında sorular sorabilirsiniz. Doktorunuzun onayını almadan çocuğunuza sakın laksativ(yumuşatıcı) vermeyin. Eğer ağır bir şekilde çocuğunuz kabız olmuşsa doktorunuz gliserin fitili de önerebilir. Fitil kalın bağırsağı harekete geçirir ve çocuğun kakasını yapmasına yardımcı olur. Fitili bazen kullanmak sorun değil ama düzenli olarak kullanmayın çünkü bebeğiniz bağırsak hareketini bu fitile bağlayarak gerçekleştirmeyi alışkanlık hale getirebilir.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Eğer bebeğiniz yemek yemiyor, kilo veriyor ya da kakasında kan varsa ya da yediği şeyleri değiştirmek gibi temel yöntemler durumunu değiştirmiyorsa hemen bebeğinizi doktora götürmelisiniz. Eğer 4 aydan daha küçükse ve eğer 24 saattir normalde kakasını yapmasına rağmen yapmıyor ya da yaparken zorlanıyorsa doktora gitmelisiniz. Doktorunuza danışmadan herhangi bir fitil veya kaka yumuşatıcı ilaç vermeyin!