Ana Sayfa
»
Sağlık
»
Aç karnına içilmesi gereken bir ilacı tok karnına içmek veya tam tersi ne gibi sonuçlar doğurur?
Aç karnına içilmesi gereken bir ilacı tok karnına içmek veya tam tersi ne gibi sonuçlar doğurur?
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
16
elde edeceğin verim azalabilir veya yan etkileri olabilir.
Ben yıllarca aç karnına içmem gereken ilacı tok karnına içtim. Emilimi ona göre ayarlandığı İçin minimum fayda gördüm
Şimdi asıl tercih edilen ilaç alım şekli aç karnına alınmasıdır... Ama kimi ilaçların rahatsız etme ihtimaline karşı tok karnına alınması önerilir... İlaç aç karnına alındı mı emilimi ve besinler ile etkileşim az olarak yararlanım ve uyunç maksimum düzeyde olur alabiliyorsunuz ilacı aç karnına alınız
abi alabiliyosanız diye bir kriter olabilir mi ya doktorunuz nasıl alın dediyse öyle alın.
Kana hızlıca karıştığında sorun çıkaran bir ilacı aç alırsanız olumsuz sonuçlar çıkarır ecza firmaları uzun testler sonucu ona karar veriyor. Aç karna alınca daha karışıyor derseniz o zaman alkolle alsınlar daha hızlı karışır
Böyle bir şey yoktur. İlaçların bazısı özellikle aç karnına (örn Proton pompa inhibitörleri, bazı oral antidiyabetikler) bazısı ise özellikle tok karnına-yemekle alınır ( örn. Metformin grubu oral antidiyabetikler ). Katiyen alabilirseniz aç karnına alın denemez.
Genel olarak
Diyemezsiniz.
Bazi ilaclar, mesela demir gibi, yiyecekler ile etkilesime girdigi icin ac karnina icilmesi önerilir. Yine bazi ilaclarda ise, mesela agri kesiciler gibi, bos mide mukozasina zarar verme ihtimali nedeni ile tok karnina icilmesi önerilir. Sindirim sistemi ile ilgili ilaclarin zaten fonksiyonuna gore yemekten ne kadar once/sonra alinmasi gerektigi bellidir.
Sonucta belirtilen saatte almazsan ilacin etkisi azalir ve/veya midene zarar verebilirsin.
Biyoyararlanımının azalmasına ya da mide şikayetlerine neden olur
7 yildir 2 stentle yasiyorum ve her sabah kan inceltici sonrada mide koruyucuyla beraber 2 kalp 1 D vitamini alirim 2 bardak suyla beraber simdiye kadar sorun cikmadi arada 3 kasik yorgurtan sonrada aliyorum.
Kişiye göre değişir. Herkesin bünyesi, hastalığı, aldığı ilaç farklı sonuçta. Geçmiş olsun.
ilacın etkileşimi için testler yapılıyor, bu testlere göre aç yada tok etkileşime göre prospektüse yazılıyor. Kaç kişide ya da hayvan üzerinde test ediyorlar bunu bilmiyorum malesef.
4 faz yanı 4 aşamadan geçer tüm ilaçlar. Biyolojik, hayvan, insan ve sonra da hasta grubu. Bir problem olmazsa ilaç piyasaya çıkar.
Onur Tutam çok teşekkürler hocam bilgiler için.
Tiroit haplarının genelde açken, özellikle sabah uyanınca içilmesi önerilir. Çünkü maksimum yarar o zaman elde ediliyormuş. Yani vucütta emilimi o zaman en yüksek oluyormuş. Bir süre kadar sabahları değil de gün ortasında aklıma geldikçe içtim ve sonuç olarak hormon değerlerim değişmeye başladı. Vücutta emilim azaldığı için fayda görememeye başladım.
Her ilacın etki süresi farklıdır. Günde 1 kere alınan ilaçların genelde sabah alınması gerekir ki gün içinde metabolizmanın uykuya oranla daha hızlı olduğu zamanlarda vücut ilaca daha çok ihtiyaç duymakta ve daha verimli kullanabilmektedir.
Midenin asid düzeyi ve ilacın hangi ortamda çözünebilirliği ile alakalıdır tok mide daha asidiktir
İlaç etkinliği azalır sadece. Boş mide ve bağırsak hızlı emilim sağlar, bazı ilaçlar yağda çözünür mesela tok karnına alınmalılar.
Aç karnındalığın ölçüşü nedir? Yemeklerden 2 saat sonrası aç karındalık olarak kabul edilir mi? ozellikle demir ilaçları içindir bu soru.
Yemeklerden 1 saat öncesi ve yemeklerden 1 buçuk saat sonrası aç kabul edilir.
Sabah ac karnina ictik 2 saat sonra kahvalti yaptik sakincasi olurmu...
Olmaz
Birdefadan bir şey olmaz panik yapmayin
Gebelerde demir preparatını sabah aç karnına için 1saat bekleyin sonra kahvaltı edin diyorum Daha iyi emil esi için
karnın ağrır, yanar baska bir etkisi yok, sıkanlara inanma
Sindirimin sorun yaratacagi ilaçlar tok karna içilir.