Düşünce nedir?
Başka bir soru: İnsanlar neden düşünme gereksinimine ihtiyaç duyuyor? Duygu ve hislerini tatmin etmek için mi? Ya da vücudun çalışmasındaki en büyük rol olan beynin antreman yapması için mi? Yani neden kolumuzu oynatmak için bile çok çok çok az bi' değer kadar düşünme ihtiyacımız var?
Biz adaptasyon çerçevesinde iletelere cevap verirsek: Hayvanlarla eşdeğer oluruz. Niçin ve neden düşünce sadece bizde var? Hayvan beyni ile insan beyni biyolojik olarak nerdeyse aynı. Bu düşüncenin doğmasını sağlayan akıl, beyinde mi? Ya da beyni mi kuşatıyor? Bu düşünceyi doğuran akıl merkezi nerede?*1
*1 beyinde ise neden hayvanlar düşünemiyor? Ya da düşünüyor bizim algımız algılamıyor...
---
Yoksa ruhumuzla mı düşünüyoruz?
Enes Alpteker
E
Düşünce, bir süreklilik istemidir.(Krişna Murti)
Düşünce ölümsüzlük için bir çok mitoloji üretmiştir ve hala üretiyor. Oysa bütün canlılar SONLUDUR.
Biyolojik olarak yaşamımız sonlu ise düşünce son'u da düşünebilir yani?
Enes Alpteker Son ölümdür. İnanır ve yaşarsınız.
Inancın temeli de düşünce değil midir? İnançlarda sonludur diyebilir miyiz?
İnançlar sonlu olamaz. Biri tükenince diğeri başlar.
İnançlar niçin tükenir? Düşünce yetersizliğinden? Yani meseleleri izah edemediğinden mi?
Düşünce, evrendeki insan zihnine yansıyan herşeyin yorumlanmasıdır, bence ayrıca biyolojik olarak bütün canlıların beyinleri birebir uyuşmaz yanılıyorsunuz.
beyinlerimiz uyuşuyor diye birşey demedim. Eğer uyuşsaydı aynı düşünür, aynı algılar, aynı hareketler sergilerdik. Hatta beynimiz uyuşsaydı canlılar arasındaki adaptasyon olmazdı.
Hayvan beyniyle insan beyni nerdeyse aynı ne demek dostum
Biyolojik olarak, yapısal kastettim.
O fiziksel olmazmı peki
Hayır. Mesela beyni biyoloji ilmi inceler, biyoloji ilmindeki terimlerle ve diğer bilimlerin katkısıyla beynimizi inceler ve öğreniriz. beynin ağırlığı, fiziki nicelik ve nitelikler vb. Fiziksel özelliğini söyler.
Düşünce iç guduseldir yani düşünmeme senin tercihin değildir ınsan türüne özgü bi eylem de değildir beyinde bulunan bolgelerle alakalı bi durum hayvanlar da düşünür Eğer belgesel kültürün varsa görürsün sadece insan kadar düşünemez Buda beyindeki belirli bölgelerin gelişmesiyle alakalı bi durum ki her canlının beyni de aynı değil zaten mesela maymunların hafızası insan hafizasiyla kiyaslanmayacak kadar iyidir
platon, aristo, ibni sina epitemolojisi okuyun arkadaşlar
''amerikayı yeniden keşfetme''nin gereği yok
Ya zihin bize onu kullanmayalım diye verildiyse... Vakitsiz Kaybedenler romanıma bir göz atıverin
insanda farkli olan süürdü