Aşılar bize zarar veriyor mu?

Vefatından önce Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Metabolizma Bilim Dalı Bölüm Başkanı olan, otizm le ilgili çalışmaları ve kitabı bilinen Prof. Dr. Ahmet Aydın diyor ki;

""Aşılar solunum ve sindirim yolunu devre dışı bıraktığı için (yani ağızdan alınmayıp, iğne şeklinde kaslara uygulandığı için) bağırsakta mukozal bağışıklık sağlamıyor. Doğal yoldan geçirilen (kızamık, su çiçeği vb gibi) mikrobik hastalıklar ise mukoza bağışıklığı yapıyorlar. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok alerjik ve kronik iltihabî hastalıktan sizi koruyor (hijyen teorisi). Her hastalığın aşısını oluyorsanız bu korunmadan yoksun kalıyorsunuz. Bağışıklık sistemimizin üçte ikisinin solunum ve sindirim borularında olduğunu söylersek konunu ne kadar önemli olduğu açığa çıkar.

Aşılardaki bir sorun da aşı mikroplarının patentlenme sorunudur. Biliyorsunuz ilaç firmaları patentleri ile para kazanırlar. Doğal bakteri ve virüslerin ise patentini alamazlar. Bu yüzden genetiği değiştirilmiş mikroplarla aşı hazırlarlar. Bu aşıların uzun vadeli zararları hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değiliz.

Hayatın ilk 2-3 haftası içinde sağlıklı bir floranın oluşmaması bebeğin bağışıklık sistemini ciddi şekilde etkiler. Bu tip bebeklerin (özellikle sezaryen ile doğanların) bağışıklık sistemi standart aşılama programına uygun değildir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Halbuki sağlıklı florası olan çocuklarda önemli bir sorun olmaz. Çocuk hasara uğramışsa aşı bardağı taşıran son damla olur. ""

T
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

ASILAR VE PROSPEKTUSLERI

Shanvac-B Hepatit B aşısı 0.5 ml -pediyatrik- (Shantha Biotcehnics Ltd).Prospektüs özeti.
Hepatit B’ye karşı steril antijen süspansiyonu içeren ölü aşıdır. BAŞA DÖN
Uygulama şekli: Çocuklara femoral, büyüklere deltoid bölgerden kas içine uygulanır. IV kullanılmaz. Hemofili gibi şiddetli kanama eğilimi olan hastalara SC uygulanabilir. Gluteal bölge, bağışıklık yanıtını azaltabileceği için tercih edilmez.
Program: Doğumda, 1. ayın sonunda ve 6 ayın sonunda üç dozla tam aşılama sağlanır.
Büyüklere: 10 yaşından büyükler için 1 ml’lik tek doz flakonlar kullanılır. Seçilen tarihten başlayarak, ilk dozdan 1 ay ve 6 ay sonra ikinci ve üçüncü aşılar yapılır. İlk aşıdan 12 ay sonra rapel yapılır. Her iki grupta da antikor titresinin 10mIU’nun altına düşmesi durumunda, 8 yıldan sonra rapel yapılır. Yüksek risk popülasyonları:
• Hastalarla doğrudan temas halinde olan sağlık çalışanları (Doktorlar, cerrahlar, dişçiler, hemşireler, ilk yardım, ambulans ve temizlik personeli vb),
• Tıp, dişçilik ve hemşirelik okullarında hastalarla temas halinde olan öğrenciler,
• Kan ve kan ürünleri ile çalışan insanlar
• Kan transfüzyonu alan talasemi/hemofili hastaları ve diğerleri,
• Hemodiyaliz ve organ nakli yapılan hastalar,
• Faal görev yapan askeri personel,
• Mahkûmlar, cezaevi gardiyanları ve diğer cezaevi çalışanları,
• Kurumlarda ve huzur evlerinde yaşayan kişiler ve bu kurumların personeli,
• Enfekte kişilerle hane içinde veya cinsel partner olarak temas halindeki kişiler,
• Enfekte annelerin yeni doğan çocukları,
• Rastgele cinsel ilişkiye giren kişiler, eşcinsel erkekler, fahişeler ve zührevi hastalığı olan hastalar gibi cinsel alışkanlıklarından dolayı daha fazla hastalık riski altındaki kişiler,
• Enjektabl uyuşturucu bağımlıları,
• Yüksek riskli ülkelere veya bölgelere giden ve gelen gezginler.

Bu risk gruplarının dışında, hekimin yüksek risk nedeniyle aşı yapılmasını uygun bulduğu kişilere sağlık kuruluşlarında uygulaması yapılmalıdır.
Korunma: Kontrollü çalışmalar, bebekler ve çocuklarda %100 sağlıklı erişkinlerde %96.4 oranında koruyuculuk gösteriyor. Sero-koruma, KBY hastalarında %80, hemofili hastalarında %100 olarak bildiriliyor. Uzun süreli koruma ise, aşılamadan sonra 4 yıl geçtikten sonra %100 olarak bildiriliyor.
Yan etkiler
Yaygın: Enjeksiyon bölgesinde hafif ağrı, endürasyon, eritem.
Seyrek: Sistemik olarak; yorgunluk, hafif ateş, kırıklık, deri ve apendikslerde; döküntü, purpura, ürtiker, kas iskelet sisteminde; artralji, miyalji, sindirim sisteminde; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı, hepatobiliyer sistemde, karaciğer fonksiyon testlerinin bozulması, sinir sisteminde; baş dönmesi ve parestezi.
Çok seyrek: Sistemik olarak; anafilaksi, serum hastalığı, anjiyoödem ve eritema multiforme, kas iskelet sisteminde, artrit, kardiyovasküler sistemde; senkop, hipotansiyon, sinir sisteminde; nöropati, nevrit (Guillain-Barre sendromu, optik nevrit dahil olmak üzere), ensefalit ve meninjit, solunum sisteminde, bronkokonstriksiyon benzeri semptomlar, lenf sisteminde, lenfadenopati.
Kontrendikasyonlar
Shanvac-B aşağıdaki kişilere uygulanmamalıdır.
• Aşının bileşenlerinden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olan kişiler veya daha önceki Shanvac-B aşılarının sonrasında aşırı duyarlılık belirtileri gösteren kişiler,
• Şiddetli ateşli enfeksiyon gösteren kişiler.

Kişi hepatit B taşıyıcısı ise, aşıya yanıt vermeyebilir, bu aşının herhangi bir zararlı etkisi olduğu gösterilmemiştir. Gebelik ve laktasyonda kullanımı üzerine yeterli veri bulunmuyor.
İçindeki yardımcı maddeler: Aluminyuma eşdeğer alüminyum hidroksit jel, tiyomersalB. P.
Başka bilgiler: 40 yaş üstü kişiler, aşırı şişmanlar ve bağışıklık sistemi zaafı olan kişilerde yeterli bağışıklık cevabı oluşmayabilir. Yeterli antikor titresi sağlanamazsa ilave dozlar gerekebilir. 2-8 C arasında saklanır ve taşınır. Aşırı ışıktan korunmalıdır. Kesinlikle dondurulmaz, donmuş aşı kullanılmaz. Kullanılmadan önce renk değişikliği ve partikül madde içerme ihtimaline karşı gözle muayene edilir. Kullanılmadan önce, homojen beyaz bir bulanıklık sağlanana kadar, iyice çalkalanır. Başka aşılarla aynı zamanda uygulanabilir, ancak uygulama yerleri farklı olmalıdır.
Referanslar

T