Büyük şehirlerdeki hava kirliliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Türkiyede bir yılda ölen insanların 30-32 bini hava kirliliğinin sebep olduğu hastalıklarından ölüyormuş. Uzmanlar İstanbul ve Ankaranın hava kirliliğinden sıranın başını çektiğini açıkladı az önce. Direk orada yaşayanlara önerim hemen o şehirleri terk etsinler dedi. İzmir temiz şehir Diyordum ama İzmir de hava kirliliğinde ilk sıralarda. Bu hava kirliliği esasen de çocukların ve bebeklerin akciğer gelişimini etkiliyor. Ne düşünüyorsunuz bu kirlilik konusunda?

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
38
38 CEVAP

Gelir fırsatlarının kırsal alanlardan şehre yerleşmesi ve hızlı sanayileşme yüzünden milyarlarca insan sağlığa zararlı kirli hava koşullarında yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçümlerine göre, şehirlerde yaşayanların yüzde 80’i tehlikeli sınırların üstündeki koşullarda yaşamını sürdürüyor.

Yeşilist’te yer alan habere göre, dünyanın bir çok bölgesi bu kirli havadan etkilenmiş olsa da, düşük gelirli nüfus diğer kısımlara göre bu koşullardan daha çok etkileniyor. İçinde daha çok düşük ve orta gelirli nüfusların bulunduğu şehirlerin yüzde 98’i gerekli sağlık koşularını sağlayamıyor. Yüksek gelirli şehirlerde ise bu rakam yüzde 56 civarında.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı yeni rapor, 103 ülkede 3000’den fazla şehirde ince partikül maddeleri 2.5 (PM 2.5) ölçümlerini açıklıyor. PM 2.5, havada bulunan ve en fazla 2,5 mikron büyüklüğündeki maddeleri kapsamakta. Bu maddeler özellikle kamyon, otobüs, inşaat makineleri egzozlarından, odun, kömür gibi fosil yakıtlardan ve orman yangınlarından kaynaklanıyor.

H