Cehalet ne anlama geliyor?

Cehalet dediğimiz ahlak eksikliği mi yoksa bilgi eksikliği mi?

Tanım olarak bilgi eksikliği gibi dursa da sanki ahlakını beğenmediğimizi "cahillik" ile suçluyoruz.

Ne dersiniz?

com-0zinigoil769cbta7jl5.jpg
B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
72
72 CEVAP

Peki yeni sorum geldi

Hepimizin "mutlak" değerleri var. Öğrendiğimizden/ seçtiğimizden emin olduğumuz.

Bu da bizi yeni bakış açısına kapalı yapıyor.

Bu durumda hepimizin "cahil" bölgeleri olabilir mi?

B

Herkes cahildir. Çobanın mesleğini bilmeyen Prof. Cahildir.

Günay Günaydı 6 yıl

İnsan. Suyun kaldırma kuvvetini. Yer çekimini, kütle çekim yasasını keşfedecek kadar dahi olsa da. Botanik konusunda. Yani tarlada hangi ürünün daha iyi yetişeceğini bilmeyecek kadar da cahildir.

Günay Günaydı 6 yıl

Cahilliği değil ahlaksızlığı öyle algılıyorum. Tabi bilgi cehaleti giderir. Bildiğiniz bir şeyde konusunda değil. Bilmediğimiz bir şey konusunda cahiliz. Ya da yanlış bilip ısrarcı olduğumuz bir konu hakkında.

Günay Günaydı 6 yıl

Tabii ki de var. Hepimizin bir çok k9nuda bilgi eksikliği mutlaka var, bilgi edinmeye neye yonlendieirse kendini. Mesela birisinin TAŞLAR hakkında bilgisi varken, FAYDALI BITKILER hakkında cahil kalmış olabilir. Birinin ÖRGÜ hakkında bilgisi cokken, diğeri YEMEK konusunda daha çok şey biliyor olabilir. Kısa bir özetle anlatabildim sanırım.

Emel Üner 6 yıl

Hepimizin cahil kaldığı konular ve alanlar vardır

Emel Üner 6 yıl

Aynen. Emel hanım.

Günay Günaydı 6 yıl

Bir şey hakkında bilgili olmak ile, çok şey hakkında bilgi sahibi olmak aynı şey değildir

Günay Günaydı 6 yıl

CAHILLIK eskilerden kalma bir terim çünkü bir çoğu okula gidemiyordu okuyamiyordu. Yani bilgi eksikligidir. Şimdi imkânlar farklı. Herkes tahsilli okullu. Ama yine de bazı konularda câhil olanlar var.

Emel Üner 6 yıl

Bence bilgi ile sınırlı olamaz. O zaman çocuklar çok cahil mi diyeceğiz? Bilmediği konuda konuşmayan için kullanmıyoruz mesela. Yoksa cahil doğduk cahil ölürüz demek gerekiyor (konular değişse de)

Beyza Üzer 6 yıl

Evet çocuklar cahil olarak başlar hayata. Bilmeyen çocuk ateşli bir saca eli ile dokunabilir. Deneme yanılma yöntemi ile bilgi sahibi oluyor isek öyledir. Aksi bir fikriniz var ise yormayın bizi. Beyaz hanım.

Günay Günaydı 6 yıl

Birlikte düşünüyoruz işte. Ama bilmeyen için cahil dediğimizi sanmıyorum. Belki bildiğini iddia ederse ayrı

Beyza Üzer 6 yıl

Bilmemek cahilliktir zaten. Öğrenmeye kapalı olmak ve bildiğini sanmak da cahilliğin tehlikeli yönüdür. Örnek hiç araştırma ve sorgulamaya gerek yok. Filanca kitapta her şey anlatılmıştır gibi. Birlikte düşünüyoruz da konuya sadece soru yöneltmek ile katkı yapıyorsunuz. Fikir bekleriz :))

Günay Günaydı 6 yıl

Bu soru harikaydı

Zahide Yumşak 6 yıl

Sabit fikirde bir tür cahilliktir, yeni fikirler dinlenmelidir, okadar değişken bir dunyaki, ahlak, namus gibi değişmez olgular bile değişiyor

Zahide Yumşak 6 yıl

Değil mi?

Beyza Üzer 6 yıl