Hipopitüiterizm nedir?

Aşık olamıyorsanız ya henüz zamani gelmemiştir ya da ‘’Hypopituitarism’’ (Hipopitüiterizm) hastaligina yakalanmissinizdir.

com-hoo1clmbvxvslr8vozu0.jpg
Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

AŞK KORKU İLE BAŞLAR Beynimizde limbik sistem altında amigdala denen ilk karşılaşma anında korkmamızı sağlayan bir bölge var. Bu korku merkezi (amigdala) aktif olunca, “kaç yada yoket” başka bir değişle “savaş yada sıvış” diyor. Aşkın başlaması için de öncelikle bu neofobi, tanışma stresi gerekiyor. İlk başlangıcı bu stres veriyor. Kişinin biraz korkması gerekiyor. “bu ne? Ne oluyor? Ne olacak?” gibi soruları sorması lazım. Sistemi açan anahtar bu “KORKU”. AŞK, KORKU İLE BAŞLAR. Bu korkuya “yenilik anksiyetesi” denir. Stres azaltıcı şeylere ödül denir. Ödülü olan herşeyi yapmaya devam ederiz. Mesela yemek bir ödüldür ve yemeye devam ederiz. Türün devam ettirilmesi de bir ödül. Karşımızdaki ile iyi vakit gerirebilmek de bir ödüldür. Bir yerde ödül varsa dopamin salgılanır. Dopamin ile beraber bir de oksitosin denen hormon salgılanır. Bu hormon da insana güven hissi verir ve amigdalayı (korku merkezini) susturur. Genel kural: Bir yerde ödül varsa oraya güvenirsin. Sigaranın sağlığa zararlı olduğu bilinmesine rağmen, ödülü olduğundan insan sigaraya yine de güvenir.

Peki aşkta ödül nedir? Beraber olmak, kaygıyı azaltmak, hayat yarışında biri ile beraber olmak daha az stres oluşturacak, bir de üreme denen çok güzel bir ödül var. İnsan tokalaşınca, konuşunca, beraber şarkı söyleyince, dans edince hep bu oksitosin salgılanır. Sosyal olarak bağlanmamızı sağlar. En çok oksitosin doğum anında salgılanır. Bunun da sebebi o inanılmaz acıyı unutturmaktır. Bu oksitosin sayesinde anneler çok affedicidir. Kadının oksitosinli haline anne denir. Oksitosinin bir diğer özelliği yaşanmışlıkları, acıları unutturmasıdır. Bilgisayarda Güven Oyununda adaletsiz bir dağılımla karşılaşan kişide “bu beni aldatıyor” hissi hakim iken, oksitosin verildiğinde güvenin tekrar sağlandığı ortaya çıkmıştır. Sosyal Fobi, oksitosin hormonunun az salgılanmasından veya bunun algılayıcılarının az olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda amigdalanın fazla çalışmasına neden olur. Aşıklara bir mesaj: Beyin kimyasal bir çorba gibidir. Tüm bu hormonlar aşkı gerçekleştirir fakat herşey gibi bu da bir gün biter. Diğer türlü yıllar sonra sevdiğinizi her görmenizde herşeyi unutacak olsaydınız kimseye faydalı olmazdı. Bu tür hormonlara yani limbik sisteme dayalı ilişkileri daha uzun beraberliklere dönüştürmek için amaç birliği geliştirmek gerekir. Böylece tutkulu aşk daha insani aşka yani sevgiye dönüşür. Bugün evliliklerin çok hızlı bitme sebebi, genelde limbik sisteme (tutkuya) dayalı birliktelikler kurduğumuz için. O ateş söndükce de birlikte kalmak için başka sebep kalmıyor.

U