Merhaba anneler anne adaylari belki cogunuz bilmiyor oyuzden sizinle paylasmak istedim ilk oglumun dislerini cok sorunlu cikardi cok sukur tamamladi 2.oglum 7 aylik simdi dis cikarmaya basliyor uzun zamandir arastiriyordum kehribar kolyeyi ama cesaret edip alamiyordum oglumun huzursuzlugu salyasi okadar yogunlastiki oyuzden almaya karar verdim iyki almisim gunde 3 yakalik degistiriyordum simdi hic yakalik takmiyorum 1 gunde etkisini gosterdi cok sukur takmadan once gunduz hic durmayan cocuk simdi. Cok rahat herkese tavsiye ederim cok memnun kaldim tabi sahtesi cok oyuzden guvenilir bir yerden alirsaniz etkisini gorursunuz.
Tuba Mann
T
Tüm yazıyı okumaya üşenenler için baştan ilk cümlede kısa ve öz yazıyorum. Hem diş hekimi hem anne olarak tek tavsiyem asla kullanmayın. Ben kendi çocuğuma takmadım, kullanmadım.
Şimdi gelelim bu yazıyı yazmamın nedenlerine.
Kehribar kolye kullanan bebeğinizi iki tehlike bekliyor.
Boğulma ve yutma.
Pazarlayan firmalar hatta bunların avukatlığını yapanlar zorlanırsa kolayca kopacağını, işte uykuda takmamanız gerektiğini vs savunacak tabi ki. Kolye bir yerinden kopsa bile çocuk tamamını yutabilir. Taşlar parçalanırsa zaten yutabilir. Akciğere bu şekilde yabancı bir cisim aspire edildiğinde bunu çıkarmak için genel anestezi ve ameliyat gerekiyor! Bu riske değmez. Anne demek uykusuzluk, dikkatsizlik, unutkanlık demek. Anlık bir dalgınlığınızın çocuğunuzun hayatını riske atacağını bile bile kolye kullanmada diretmek bana saçma geliyor. Ki kehribar kolyelerin ağrı giderici etkisi kanıtlanmış değil. Bana göre para verip bu kolyeyi alacağınıza uykusuz gecelerinizde çocuğunuz rahat diş çıkarsın diye dua edin. Daha kanıtlanmış ve geçerli bir yöntem
Kehribar bebek kolyeleri son zamanlarda çok popüler oldu. İnternet üzerinden satışları yapılmaya başlandı. Ünlüler veya sosyal medyada takipçisi çok anneler çocuklarının kolyeli fotoğraflarını paylaştı, şiddetle herkese önerdi. Yüzyıllardır kullanılan doğal ve organik bir yapı olması ve dünyanın çeşitli ülkelerinde doğal ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap söktürücü olarak kullanıldığı iddiası ile bebeklerinizde güvenli olarak kullanılabileceği ısrarla savunuluyor. Tamam pazarlamasını yapan arkadaşlar kimsenin çocuğunu, sağlığını düşünmez. Parasını kazanmaya bakar. Ama bir de konu hakkında hiç bir bilgi sahibi olmayıp, konuyla alakalı hiç bir eğitimi olmayan onu da bırakın tek bir araştırma yapmadan, makale okumadan bunu diğer annelere şiddetle öneren anneler var ne yazık ki.
Altı üstü bir kolye deyip geçmeyin. Pazarlamasını yapanlar Amerika’da, Kanada’da ve Avrupa’da yoğun kullanım alanı bulduğunu yazıyor. Hayır! Kanada’da 2010 yılında Health Canada (Kanada’nın Sağlık Bakanlığı) bu kolyelerin kullanılmaması için bir uyarı yayınlamıştır. Buraya tıklayarak orjinalini okuyabilirsiniz.
Avustralya Ulusal Tüketici Güvenliği Komisyonu kolyenin kullanımını desteklemediğini bildiren bir yazı yayınlamıştır. Buradan ulaşabilirsiniz.
Avustralya Sağlık Bakanlığı 2011 yılında kolyelerin kullanılmaması konusunda halk için bir uyarı yayınlamıştır. Uyarıyı okuyabilirsiniz. Avustralya Diş Hekimleri Birliği de kullanılmamasına ilişkin bir yazı yayınlamıştır.
Az kalsın bu kolye yüzünden boğulan bir çocuk haberi. Eski değil çok yeni 17 Şubat 2015’te olmuş. Buyrun okuyun.
Fransa ve İsviçre’de satışını yasaklamak için çalışmalar yapılmaktadır. Fransa’da 2012 de çocuk doktorları tarafından yapılan ve pubmed’de yayınlanan bir araştırmada kolyenin kesinlikle yasaklanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucu aşağıdaki şekilde yazıyor:
Conclusion: Putting necklaces on young children is dangerous. This risk must be diffused by all professionals working with small children in order to stop any publicity or sale of this ineffective product implicated in infant deaths by strangulation.
Sonuç: Küçük çocuklara kolye takmak tehlikelidir. Bebeklerin boğularak ölmesine sebebiyet verebilen ve tesirsiz olan bu ürünün reklamının yapılması veya satılmasının engellenmesi için küçük çocuklarla çalışan tüm profesyoneller tarafından bu riskin duyurulması gerekmektedir.
Araştırmanın orjinalini buradan okuyabilirsiniz.
Hem böyle bir tehlikeye dikkat çekiyor hem de ürünün ağrı azaltma üzerine bir tesiri olmadığı sonucuna varıyor araştırma.
American Academy of Pediatrics de annelere diş sürmesi sırasında oluşan rahatsızlık ve ağrının giderilmesi için kehribar kolyeler yerine başka yöntemler kullanmalarını öneriyor.
Eğer biraz araştırma yaparsanız karşınıza bunlar gibi bir sürü örnek çıkacak.
Kısacası sağlık ile ilgili tüm personel ve kuruluşlar bu kolyelerin kullanılmaması gerektiğini savunuyor. Bu kolyeleri kullandığınızda çocuğunuzun boğulma veya yutma riski vardır diye hepsi uyarıda bulunuyor. Bu kolyelerin avukatı çok, eleştireni az ne yazık ki.
Bu kolyelerin ağrı kesici, iltihap giderici, iltihap söktürücü olduğunu destekleyen, kanıtlayan hiç bir bilimsel çalışma yoktur. Kolyeden salındığı iddia edilen süksinik asitin de ağrı kesici etkisi olduğunu gösteren bir çalışma, makale vs yoktur. Hatta bazı bebeklerde vücuda değdiği yerlerde alerjik reaksiyonlar görülmüştür.
Tüm eğitim ve iş hayatım boyunca kehribar kolyelerin bebeklerde diş çıkarma sırasındaki semptomları azalttığına dair tek bir çalışma okumadım, görmedim ve şahit olmadım. Bir diş hekimi ve herşeyden önce bir anne olarak kullanmadım ve kimsenin kullanmasını asla önermem. Lütfen konu hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerin tavsiyelerine (ünlü de olsalar) itimat etmeyin.
Bu konuya dikkat çeken ve bu konu ile ilgili yazı yazmama vesile olan sevgili Anne Tavşan Elif’e de teşekkür ediyorum. Onun bloğunda paylaştığı yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.
İlaç yerine kullandığınız ve doğal bir yöntem olarak düşündüğünüz kehribar kolyeler çocuğunuzun hayatına mal olabilir.