Çinden alışveriş nasıl yapılır?

Çinden alışveriş nasıl yapılır?

Başlık yurt dışından alışveriş de olabilirdi, çoğu site benzer altyapılar üzerine kurulu zira. Ancak ben alışverişlerimde çoğunlukla Çin’i tercih ediyorum çünkü avro değil dolar ile alışveriş yapıyoruz ve tabii ki asıl önemli olan mesele; daha ucuz! Özellikle elektronik ürünler içerisinde Avrupa’daki iyi markaların muadilleri yarı fiyatına hatta indirim zamanlarında çok daha ucuza bile getirilebilmekte.

Alışveriş sitelerini iki ana gruba ayırabilirim. Birincisi; sattığı tüm malların sahibi tek şirket olan ve kendi deposundan gönderim yapanlar, ikincisi ise; içerisinde farklı yüzlerce satıcının satış yapabildiği aracı siteler.

1) Kendi ürününü satan alışveriş siteleri

Dolandırılma riski çok daha düşük, satın alınan ürünün depodan çıkıp kargoya verilme süresi birkaç günü geçmeyen, kesinlikle güvenilir diyebileceğim siteler. Alışverişlerimin çoğunu bu tip sitelerden yapıyorum. Alacağım ürünün incelemeleri ve yorumlarından başka kafama takacağım bir sorun olmuyor. (En azından ben bir sorunla karşılaşmadım.) Örnek olarak; banggood.com ve gearbest.com’u verebilirim.

2) Bir çok satıcıyı bünyesinde barındıran alışveriş siteleri

Dolandırılma riski olabilen, satın alınan ürünün depodan çıkıp kargoya verilme süresi birkaç haftayı bulabilen, satıcılara kesinlikle dikkat edilmesi gereken siteler. Artıları; kesinlikle çok daha fazla çeşit ürün bulunuyor envanterlerinde. Elbette bu sitelerden de alışverişlerim oluyor lakin inceleme ve yorumlar dışında satıcı puanlamalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Kişisel olarak ? olumlu puanın altındaki satıcılardan alışveriş yapmıyorum. Dikkat hıyar çıkabilir, neme lazım. Örnek olarak alışveriş yaptığım tek site aliexpress.com.

Kargo

Alacağımızı aldık, ücretimizi ödedik geriye kaldı ürünlerimizin bize ulaştırılması. Kargo süresi içinde ürünün uçakla ya da gemiyle gönderilmesi, ulaşım sürecini etkileyen önemli bir nokta. Uçakla yaklaşık 10 gün içinde gelebilecek bir kargo gemiyle bir buçuk ayı bulabilmekte. Birkaç çeşit kargo yöntemi var: ücretsiz olan takipsiz posta, takipli posta, takipli özel kargo ve vip olarak da adlandırabileceğimiz, yalnızca çok pahalı ve hassas bir ürün alırken anlamlı hale gelen, benim hiç kullanmadığım kargo servisi.

Takipsiz postayı kesinlikle önermiyorum. Genelde gemi ile gönderiliyor. Ezilme, kırılma ve kaybolma sorunları en çok bu serviste yaşanmakta. Yalnızca bir kez kullandım. Çinden ilk alışverişimdi ve kargom hiç gelmedi. Neyse ki kaybettiğim param 1.50 dolar gibi düşük bir meblağ idi.

Takipli posta favorim. Ülkelerin devlet posta teşkilatları tarafından ulaşım sağlanmakta. Çoğunlukla 1.50 dolar civarında tutan, kargomuzun tüm hareketlerini takip edebildiğimiz, gönderilerin uçakla yapıldığı servis. Genellikle PTT’nin sitesi üzerinden de takip yapılabiliyor ama benim terciğim 17track.net.

Takipli özel posta ise kargomuzun özel kargo şirketleri aracılığıyla bize ulaştığı servis. Aldğımız siteye ve ürüne göre fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor. Süre olarak takipli posta ile çok benzer diyebilirim. (Takipli posta ile özel posta arasında hangisi daha ucuza geliyorsa onu tercih ediyorum.) Takipler şuradan: http://tms.alljoylogistics.com/default/index/track

Bunlarla birlikte bir de 30 avro sınırlaması var. Aldığımız ürünlerin toplam tutarı 30 avronun altındaysa vergiden muaf oluyoruz ve fazladan bir ücret ödemiyoruz. Eğer 30 avronun üzerindeyse yine telaşlanmaya gerek yok. Kargomuz gümrükten geçerken KDV tutarı hesaplanır (sanırım ) ve bize ulaştığında görevli arkadaşa tutarı ödeyip kargomuzu teslim alabiliriz. Keyifli alışverişler!

Raif Subaş

Bu makale faydalı mıydı?
Misafir olarak yayınla
0
Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yap!
Fotoğraflarınızı buraya sürükleyin
- veya -