İltihaplı Romatizma

İltihaplı Romatizma

İltihaplı romatizma bir düzine hastalığa işaret etme için kullanılan genetik bir terimdir. Bu rahatsızlıklar genel olarak romatizma hastalıkları olarak bilinir. Romatizma rahatsızlıkları ise iç organarınızı bir bağlayan ve destekleyen dokularla, kaslarla ve iltihaplı eklemlerle ilişkili sağlık sorunlarıdır. Çoğu romatizma hastalığı doğuştan olan bağışıklıkla ilgili hastalıklardır. Bazı romatizma hastalıkları ise ürik asit kristaller gibi kristallerden ya da gut'dan kaynaklanır. Bu hastalıklarla ilgilenen tıb alanı Romatoloji olarak adlandırılır. Romatologlar; eklemler, kaslar ve bağışıklık sistemi hastalıklarında uzmanlaşmış doktorlardır. İltihaplı romatizmanın tam olarak ne olduğunu anlamak için, temel romatizma hastalığı türlerini anlamak önem atfetmektedir.

Romatizma Türleri ve Belirtileri

bağışıklık sistemi

Bir çok romatizma rahatsızlığı, doğuştan olan bağışıklıkla ilgili hastalıkların toplamının bir parçasıdır. Bunlar; vücudun bağışıklık sisteminin; mikroplar, bakterler ve virüsler yerine sağlıklı dokulara saldırdığı zaman gelişen hastalıklardır.

Romatizma hastalıkları arasında en yaygın tür iltihaplı romatizmadır. Bu kronik bir hastalıktır. Bu hastalıktan müzdarip olan insanlar şişkinliğe ve iltihaplı eklemlere sahiptir. Bunun sebebi ise; vücudun, dolaşan otoantikorlar ve eklemlerin astarına saldıran bağışıklık hücreleri üretmesidir. İltihaplı romatizma çok can sıkıcıdır.

İltihaplı Romatizmanın Tedavisi

İltihaplı Romatizma

Romatizmanın tedavisi; ibuprofen, naproxen gibi steroidler ve steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçları içerir. Bu ilaçların her ikiside iltihabı düşürür. Steroidler de bağışıklık sisteminin hiperaktivitesini azaltır. Yani sonuç olarak, bunlar belirtileri en aza indirir ve doku zedelenmesini önler.

Özellikle bağışıklık sistemine yönelik tasarlanan çeşitli ilaçlarda mevcuttur. Bu bağışık sistemini ayaralamaya yönelik ilaçlar, bağışıklığı baskılayıcıdır. Bu ilaçlar genelde steroidler belirtileri kontrol altına alma konusunda başarısız olduğunda verilir. Bağışıklığı baskılayıcılar çok etkili olabilir fakat yan etkileride olabilir. Temel endişelerden biri şudur; ilaçlar, bağışıklık sisteminin aktivitesinin düşürdüğünden, bu ilaçları alırken enfeksiyonlara karşı savaşma konusunda yeteri kadar hazırlıklı olamıyorsunuz. Bu yüzden, doktorunuzla sürekli iletişim içerisinde olmanız önem arzetmektedir eğer Lupus yada herhangi bir diğer romatizma hastalığına sahipseniz. Ayrıca Gut da Kolkisin ilacıyla tedavi edilebilir. Kokkisin hastalığın birden nüksetmesini önlemek için yada gut nöbeti meydana geldiğinde ortaya çıkan belirtilerle savaşmaya yardım etmek için düzenli olarak alınabilir. Eğer nöbetler sık sık meydana geliyorsa, vücudu ürin içinde bırakan kristalleri çözecek ilaçlar mevcuttur. [1]

Referanslar ve Notlar

  1. ^ http://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis/inflammatory-rheumatism#Overview1
Bu makale faydalı mıydı?
Misafir olarak yayınla
0
Hiç yorum yok. İlk yorumu sen yap!
Fotoğraflarınızı buraya sürükleyin
- veya -