Su çiçeği çıkaran 4 yaşındaki yavru için ne önerirsiniz?

Selamün aleykum su çiçeği çıkaran 4 yaşındaki yavru için ne önerirsiniz acil

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP



Tıbben istirahat dışında belirli bir tedavi önerilmeyen, aşılı da olsa çoğu çocuğun geçirdiği basit ve zararsız çocukluk çağı hastalığımızın miniklerin başına sardığı en büyük dert belki de kaşıntı faslı.

Eskiden beri kullanılagelen, her büyükannenin bildiği basit fakat etkili yöntemlerden bazılarını vermeden önce hastalıkla ilgili genel birkaç bilgiyi paylaşalım.

BELİRTİLER:
Başta muhtemelen nezle veya grip benzeri belirtiler (ateş, üşüme/titreme, halsizlik, baş ağrısı) oluşacak, birkaç gün içinde de ciltte (başta pembemsi, giderek koyulaşan) kızarıklıklar başgösterecek. Başta tektük gördüğünüz kızarıklıklar akabinde hızla artacak.

Kızarıklıklar zamanla yaraya dönüşecek, artık saymayı bırakmak isteyeceğiniz kadar yarayla kaplı olacak çocuğunuzun vücudu. Bu böyle beş güne kadar devam edebilir, ağır vakalarda ise biraz daha uzun sürecektir bu safha. Yaraların içinin sıvı dolu olduğunu göreceksiniz, bunlar zamanla kabuk bağlayacak ve kendiliğinden düşecek. Yaraların hepsi kabuk bağladığında bulaşıcı dönemin bittiğini anlayabilirsiniz.

KAŞINTI FAZLAYSA:
Birkaç saatte bir serince, bilemediniz ılık suyla yaptırılacak banyo çok rahatlatıcı olacaktır.

Banyo seanslarından en azından birinde sabunla yıkarsak çocuğumuzu yaraları temiz tutmuş, enfeksiyonla başa çıkmasına yardım etmiş oluruz vücudun.

Suyla banyo kaşıntıyı almaya yetmiyorsa sorun yok, hemen şu yöntemlerden birini uygulamaya alıyoruz

Temiz bir çoraba (naylon çoraplarınızdan da kullanabilirsiniz) bir bardak yulaf ezmesi koyup ağzını düğümleyin. Etkisi daha güçlü olsun istiyorsanız bir kap veya kovada 4 bardak sıcak suyun içinde yaklaşık bir 10 dakika bekletin. Soğuk/ılık suyla dolu küvete içinde beklettiğiniz suyla beraber alın çorabı. Çocuğunuzu küvete almadan önce elinizle suyu şöyle bir çevirin ki ısı dağılsın. Çocuğunuz küvetteylen isterseniz yulaflı çorapla yaraların üstünden hafifçe geçebilirsiniz.
Bir bardak sodyum bikarbonat
Epsom tuzu (çocuğunuz suya girmeden önce 1 veya 2 bardak tuzu suya karıştırın.)
½ bardak organik elma sirkesi
4 yemek kaşığı organik mısır nişastası
½ bardak elma sirkesiyle birlikte 1 bardak sodyum bikarbonat
5 santimlik kök zencefilin kabuğunu soyun, ince dilimleyin, 3 bardak suya ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin. 1 taşım kaynadıktan sonra altını kısıp 10 dakika hafif tıkırdatın. Ateşten alıp biraz ılındıktan sonra süzün ve soğuk/ılık banyo suyuna katın. Rahatlattığını görürseniz daha büyük bir parti yapıp buzdolabında saklayabilir, hem kompres için hem de banyolarda kullanabilirsiniz.
TOPİKAL YÖNTEMLER
Kalamin losyon: Tek başına kalamin (calamine) etken maddeli losyon bulamıyorsanız, içeriğinde kalamin bulunan şu ve şu ürünleri tercih edebilirsiniz. Kullanım talimatlarını mutlaka okuyup, kontraendikasyon ve dozaj bilgilerini kontrol edin.
Organik elma sirkesi
Çiğ bal – tüm vücuda sürülecek
Karbonat + su bulamacı
Karbonat + sirke bulamacı
E vitamini yağı
Jel aloe vera
Tepeleme 1 yemek kaşığı toz zerdeçalı 1 bardak suda 8 – 10 dakika sürekli karıştırarak kaynatın. Karışım koyu macun kıvamına gelecek, soğutun ve cam kavanozda buzdolabında muhafaza edin. Kaşıntı oldukça bu karışımdan sürüp üzerini gazlı bez veya pamukla kapatın ki etraf lekelenmesin.
Zeytinyağı: Daha hızlı düşmesini sağlamak için kabukların üzerine sürebilirsiniz.
AYRICA:
Çocuğunuz yaraları sürekli kaşıyorsa tırnaklarını kısa kesip, belki ellere çorap geçirmeyi deneyebilirsiniz.
Soğuk suyla kompres rahatlatabilir; salt su genellikle yeterli olacaktır ancak dilerseniz demlenmiş nane ruhu veya zencefil de kullanabilirsiniz.
Minik hastayı serin tutmaya gayet edin ve bol kıyafetler giydirin.
Banyo veya duşta çocuğu asla yalnız bırakmayın, hastalığın da etkisiyle boğulma tehlikesi geçirmesin.
YARALARIN NEDEN KAŞINMAMASI GEREKİYOR?
Enfekte olmasın ve kalıcı iz bırakmasın diye.

ANNE BABANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR NELER?
Tıbbi müdahale gerektirecek bir hastalık olarak kabul edilmese de, çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler oluştuğu takdirde doktorunuza başvurmanızda fayda var:

Nefes alıp vermede zorluk veya orta/ağır şiddette öksürük
Kuvvetli baş ağrısı şikayeti, sersemlik, kusma
39 derecenin üstünde ateş
Ensede veya sırtta tutulma, ağrı
Kızarık, ağrılı gözler
Cerahatli, kanamalı, akıntılı yaralar
Kasık, boyun veya koltuk altı lenf bezlerinde şişlik
Gebeler, yenidoğanlar, yaşlılar ve kanser hastalarının su çiçeği çıkaran çocukla temastan kaçınmaları gerekir.

BULAŞICI MIDIR?
Hem de nasıl. Çocuğunuzun su çiçeği çıkarttığını fark eder etmez evde tutun, kreşe, okula göndermeyin. Döküntünün başgöstermesinden 24 saat hatta daha da öncesinde bulaşıcı etki gösteren bir hastalık bu, ancak sağduyulu bir anne-baba olarak yapabileceğimiz en iyi şey, durumu fark eder etmez çocuğumuzu evde bakıma almak.

SU ÇİÇEĞİNİ KAPIP KAPMADIĞIMIZI NE KADAR SÜREDE ANLARIZ?
Daha önce geçirmediniz ve su çiçeği geçiren biriyle temas ettiyseniz 10 ila 21 gün içinde müjdeli haber kendini belli edebilir.

M