Cehalet ne anlama geliyor?

Cehalet dediğimiz ahlak eksikliği mi yoksa bilgi eksikliği mi?

Tanım olarak bilgi eksikliği gibi dursa da sanki ahlakını beğenmediğimizi "cahillik" ile suçluyoruz.

Ne dersiniz?

B
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
72
72 CEVAP

Bilgi seviyesi arttikca ahlak seviyesi de artiyor bence. Bilmek, evreni dunyayi yasami canliyi anlayip idrak etmemizi sagliyor ve idrak seviyemiz yukseldikce ahlak seviyemiz de yukseliyor. ( bilgiden kastim universite diplamasi degil, yanlis anlasilmasin)

E

okumak, arastirmak, bilginin peşinde koşmak bunları yaptıkça dünyaya bakış açısı değişiyor ve ahlak olarakda yükseliyor ama hep böyle olmuyor ahlaksız insanlarda olabiliyor kişilikle alakalı bir durum

H

Ahlakı yükselten nedir?

Beyza Üzer 6 yıl

Cahillik bence gorecelidir. Okumus cahillerde vardir. Cahilligi soyle elealirsak (tecrube) yasamadan birseyler ogrenemeyenede cahil denir. Cok cahil ne yapacagini henuz bilmiyor diyebiliriz. Bu konuda yukaridaki cumle esdegerdir. Yani okumus olsan dahi bazi kobularda tecruben olmadigi icin cahil kalabilirsin. Ve diger yönü tamamen bilgisizlikten gormemislikten gelen birseydir. Bu tur insanlar ulkemizde var fakat buda bence onlarin sucu degil diye dusunuyorum. Sistemin getirdigi sekilde yokluktan ve caresizlikten okuyamamis bilgi sahibi olmamis insanlar var. Bunlari hor gormemek gerekir. Bizim gorgusuzluk dedigimiz onlatin dogrulari. Basit bir ornek verirsek catal bicak kasik killanma sekilleri. Bunda bir sakinca gormedikleri icin onlara gore dogru olani uygularlar. Ama gel gelelim ahlaksizliga. Ahlaksizlik tamamen insanin kendisinde olan birsey. Bunun okumayla yada bilgiyle alakasi yoktur hele cahillikle hic ilgisi yoktur. Ahlaksiz insan ayni zamanda vicdaniyla haraket etmeyen insandir. Cehaleyle ahlaksizlik ayri kavramlar. Uzun oldu ama ancak bu sekilde anlatabildim
Saygilar

S

Kuru bilgi hicbirseydir. Oyle olsaydi bugunun bilgisaysari insanin milyon kati bilgiye sahip. Cahillik bir mantalite arizasidir ahlaktan once

O

Mantalite ne demek?

Beyza Üzer 6 yıl

Hayata, olaylara bakış... Bu meyanda örneğin milletlerin birbirlerinin mantaliteleri cok farklıdır

Osman Garipoglu 6 yıl

Atalar ne demiş: Egitim ogretim cahilligi alir esseklik baki kalir "

O

Bi insanın ne kadar bilgisi olursa olsun, Ahlak, edep vb. Yoksa bilgisine yakısır sekilde davranmiyor demektir. Bunada cahil denmesi pek tabii doğal.

F

Katılıyorum.

Ahlak'ta sıkıntı varsa akıl karışır.

Ahlak aynı zamanda "itaat" üzerinde durur.

Bilgi/ilim bilinçli olarak itaat edilmediği zaman kişi cahil sayılır.

Örneğin:

Okulda teneffüs bitiminde zil çaldığında,

Doğru tepki vermek ( oyunu bırakıp sınıfa gitmek) bir ahlak göstergesidir.

A

sartlantirilmadir

Ugur Gürkan 6 yıl

Peki ahlak içeriden mi gelir yoksa öğrenilir mi? Yoksa ahlak bilgisi eksikliği mi cahillik?

Beyza Üzer 6 yıl

Derin Yenin her canlı dünyaya göz açtığında öğrenmeye başlar. Bilgi dışarda, hayat içerde. Ahlak, bilgi itaatine bağlı ise, tercih noktasında kişi ahlaklı veya ahlaksız olabilir. Ahlak, aynı zamanda, zaman ve mekana bağlı olarak ödül ve cezaya bakar. Hayat ise zaman ve mekanla sınırlı değilken, kişiye verilir ve geri alınır. Hayat/zaman/ mekan/ödül/ceza öğeleri ahlak tercihini teşhir eder. Soruya gelelim. Ahlak içerden mı dışarıdan mı? Hayat taklit edilerek öğrenilir, gelişir. Taklit esnasında deneyimler yaşanır. Taklitler ayrıca birer yoldur, birer istikamete götürür. İstikametlere bakarak, ahlakın değeri biçilebilir. Dünyada çok apaçık bir düzen var. Tüm taklitelerimiz ya bu düzene doğrultusunda olacak veya tersine. Kişi bu düzeninin bir parçasını olmak isteyebilir, veya hayallen bağımsızmış gibi yaşayarak, düzene farklı bir anlam verebilir. Bu yüzden, doğru ahlak, düzeni pekiştiren bir ahlak olmalıdır ki, kişi rahat etsin. Ahlak, dışarıda bulunur, onun lezzeti/ ceza içerde yaşanır.

Abubakar Özenen 6 yıl

Aynen

H

Ahlak eksikliği.

A

Kişi ahlaksız değilse, kendini bilen biri ise, sağda solda boş boş konuşmuyorsa bilgisizliği kimseye batmaz. Bilgisizse öğretirsin, o da ahlaklı ise teşekkür eder. Ahlaklı olunduktan sonra bilgisizlikte hiç bir problem yok.

H

Cahillik, bence bilgi eksikliği. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolay aslında, ama cahilliğin zeka, yetişme ortamı gibi faktörlerle de bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Ahlakın cahillikle biraz alakası var bence de ama ben üniversite mezunu olup da çok ahlakı bozuk kişiler de gördüm. Sanırım ahlak üzerine en etkili kurum ailedir.

Ö

Kesinlikle katıliyorum

Gül Tş 6 yıl

Acaba kuru bilgi ezberlemek değil de bilgiyi sorgulayarak özümsemek mi ahlakı geliştiren?

Beyza Üzer 6 yıl

Ahlak konusu sanırım biraz da psikoanalizin konusu; aile, çevre, zeka, idrak, algı, bilinçaltı duygularından oluşan bir komplex olduğunu düşünüyorum

Ömer Özkeskin 6 yıl

2si de gerekli. Zeka olup hayata dair ahlaki degerleri yoksa katil de olur hirsiz da. Ya da ahlaki degerler ogretilse bile zeki biri degilse kandırılıp gene yanlis yapar ya da olaylari iyi idrak edemeyip gene hatalar yapabilir.

D

Hata yapana mı cahil diyoruz?

Beyza Üzer 6 yıl

Bu yazidan onu mu cikarttiniz cidden

Dg Esra Gönülçalan 6 yıl

Size yorum yapmam yanlış olmus. Cevap yazsaniz da tekrar okumayacagim.

Dg Esra Gönülçalan 6 yıl

İlahi Esra hanım. Allah da sizi güldürsün :)))

Beyza Üzer 6 yıl

Ahlaksız diye bir şey yoktur aslında. Herkes bir ahlak sahibidir. Burda çirkin ve güzel sıfatları devreye girer ki. Güzel ahlak öğrenebilen birşeydir. Öğrenilmediği sürece hayvani isteklerimizin etkisinde kalan ahlak ta kötü ahlaktır. Öğrenilen şey cehaleti götürüyorsa çirkin ahlak cehaletten gelir.

F

O zaman cehalet "ahlak bilgisi eksikliği" midir?

Beyza Üzer 6 yıl

Cehalet ahlakı, tüm bilgiyi kapsar. Peki bize yüklenen kişiliğimiz ahlakta ne kadar etkilidir. Yani birini doğduğu gibi bıraktık diyelim. Doğası gereği istediği her şeyi karşılamaya çalışırken kişiliğin getirdiği ahlak ne kadar işe yarar. Çevre, inanç ve bilincinin etkisi ona neler katar?

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

Bazıları dünya üzerindekilere aşırı bir sevgi ve merhametle doğar. Asıl güzel ahlakın kaynağı bu sevgi ve merhamet midir?

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

Cahillik kendini başkasının
Yerine koymamaktır yani durumu anlamamak.

I

Ne dersek diyelim önce edep illâ edep...

A

Güzel konu ... Dikkatle izliyor olacağım

A

Valla doğru

S

YANLIŞ OLANIN DOĞRUSUNU ANLATTIĞINIZ ZAMAN DOĞRU OLANI KABUL EDİP DOĞRU OLANI YAPMAYA ÇALIŞIRSA BİLGİSİZ VE EĞİTİMSİZDİR. AMA YİNE YANLIŞA DEVAM EDİYORSA O ZAMAN TABİR YERİNDEYSE ÇAKALDIR KURNAZDIR...

C

Karakter eksikligidir bence...
Nice insanlar tanırım en üst seviyelere ulaşmış ama ruhunu- gönlünü egitememis, terbiye edememiş.
Nice insanlar tanırım okulsuz ama karakteri düzgün, saf, vicdanlı ve temiz.

E

Yani ahlak ile bilgi eksikliği arasında bağlantı yok mu?

Beyza Üzer 6 yıl

Bence yok... Bilgi zamanla edilir ama ahlak insanın kendinde biter. Mesela birine nasıl davranması gerektiğini öğretebilirsiniz ama o öğrendiği sınırlar içinde davranışını kontrol edebilir. Sabrını zorladiginizda ahlâkıni bozabilir. Ama doğuştan kazanılmış bir şey ise, nekadar zorlarsanız zorlayın; ahlâkini bozmayacaktir. Tabi bu benim fikrim .

Emel Üner 6 yıl

Bilgisizlik - cahilliktir Ama ahlâk in bilgiyle bir alâkası yoktur. Karakter meselesidir ahlâk.

Emel Üner 6 yıl

image
H

Beyza hanim mevzuyu oyle bir yerinden yakalamisiniz ki kacari yok hakikaten paket yapmisiniz tesekkur ederim

Ş

Bilgi eksikliği. Ahlak din, toplum ve ideoloji ile kurulamaz. Ahlak Empati ile kurulur. Ahlakın temeli empatidir. Empati de bilgi ile kurulur.

G

Emin misiniz? Nice prof şar gördüm ki empati yoktu

Beyza Üzer 6 yıl

Empati kuramayan peygamber bile olsa ahlaksızdır.

Günay Günaydı 6 yıl

Kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi, başkalarına reva gören ahlaksızdır. Diplomasının bir hükmü yoktur. Ben ahlakı empati olarak tanımıyorum. Farklı bir bakış açısı var ise de sorgulayanlarım. Aykırı fikre de kapalı değilim.

Günay Günaydı 6 yıl

Güzel oturmuş üstüne laf olamaz

S

Kurnaz akıllı değildir zekidir. Akıl ve zeka farklıdır. Ahlak için akıl lazım akıllı insan bilgilenir, bilgide ahlakı olumlu. Etkiler

G

Zeka da İq ile ilgili değil mi? Bu anlamda zekanın çok ilgisi yok sanırım

Beyza Üzer 6 yıl

Zeka bir arabanın motoru akıl direksiyon diye tanımlanır, akıllıca kullanılmayan bir zeka tehlikedir

G Ebru Köycü 6 yıl

Zeki bir insan çok cahil olabilir, akıllı bir insanın ahlaksız olması beklenmez

G Ebru Köycü 6 yıl

Sanki bilmeyene cahil demiyoruz. Bilmeye açık olmayana (bildiğini sanana ) diyoruz.

Mesela çocuklar için cahil demiyoruz. Tecrübesiz diyoruz.

Peki öğrenmeye açık olmakla ahlak arasında bağlantı var mıdır?

B

cahil, bilgiye ve bilgi edinme imkanlarına kayıtsız kalmış olana, ömrünü boş geçirmeyi tercih etmiş olana deniyor aslında.

H

Galiba öyle

Beyza Üzer 6 yıl

bilmemek değil, öğrenmemek ayıp

Hasan Sayarlı 6 yıl

Arkadaşlar, yorumlar bende yeni sorular yarattı ama kirlilik olmasın diye alt yorumlara yazdım

Bence ilginç açılımlara gidebiliriz

Yorumları da okuyup ilginizi çeken dalına yorum yaparsanız bu konu derinleşecek sanki

B

Peki yeni sorum geldi

Hepimizin "mutlak" değerleri var. Öğrendiğimizden/ seçtiğimizden emin olduğumuz.

Bu da bizi yeni bakış açısına kapalı yapıyor.

Bu durumda hepimizin "cahil" bölgeleri olabilir mi?

B

Herkes cahildir. Çobanın mesleğini bilmeyen Prof. Cahildir.

Günay Günaydı 6 yıl

İnsan. Suyun kaldırma kuvvetini. Yer çekimini, kütle çekim yasasını keşfedecek kadar dahi olsa da. Botanik konusunda. Yani tarlada hangi ürünün daha iyi yetişeceğini bilmeyecek kadar da cahildir.

Günay Günaydı 6 yıl

Cahilliği değil ahlaksızlığı öyle algılıyorum. Tabi bilgi cehaleti giderir. Bildiğiniz bir şeyde konusunda değil. Bilmediğimiz bir şey konusunda cahiliz. Ya da yanlış bilip ısrarcı olduğumuz bir konu hakkında.

Günay Günaydı 6 yıl

Tabii ki de var. Hepimizin bir çok k9nuda bilgi eksikliği mutlaka var, bilgi edinmeye neye yonlendieirse kendini. Mesela birisinin TAŞLAR hakkında bilgisi varken, FAYDALI BITKILER hakkında cahil kalmış olabilir. Birinin ÖRGÜ hakkında bilgisi cokken, diğeri YEMEK konusunda daha çok şey biliyor olabilir. Kısa bir özetle anlatabildim sanırım.

Emel Üner 6 yıl

Hepimizin cahil kaldığı konular ve alanlar vardır

Emel Üner 6 yıl

Elbette olabilir. Tam anlamiyla erdemli birisi olabilmek icin Nirvana'ya ulasmak gerekiyor. Oylelerime de 'peygamber' diyoruz zaten

E

Cahilligi kabullenmemek cehalettir. Bildigini zannedip bilgiclik taslamakki bu en tehlikelisidir iste ahlak orada baslar

G

https://www.youtube.com/watch?v=fcxkQziiPcg

H

Çok dogru

S

Ahlaksızlık sanki cehaletin bir getirisi gibi bana göre.. Cehalet okuyup ögrenmemekle değil de iyiyi güzeli inatla reddetmek. Her durum ve olayda en kötü yaklaşımda bulunmak bence. Buda ahlaksızlığın başlangıcı gibi

D

Platon'ün" gerçeklik ve yanılsama" sına göre: Zihnin dünyasının ve duyuların dünyasının birbirlerinden çok farklı olduğunu dikkatle vurgular. Zihnin ve ruhun dünyası saf, duyuların dünyasıysa karman çormandır. Bu anlayışa göre, bilgiye saf düşünce ve mantıkla ulaşılabilir. Fikre ise yanılsama ve inançla ulaşılır.

Benim de anlayışım Platon'ün anlayışından farklı değil. Cahillik, yanılsama ve yanılsamaların oluşturduğu inancın sonucudur. Bilgi Hak ve Hakikat'i bulmada bir araçtır." Cahilliğim, bilgeliğime
giden yol, bilgeliğim de Hak ve Hakikat'e varıştır.

Cahillik, bilgiden kaynaklanmaz. Ama bilginin çıkış kaynağı cahilliktir.

M

Birde şöyle tipler vardır:
İyy ne kadar cahil bu insanlar!! Der ve aslında belkide kendi egosunu tatmin etmek için diğerlerini aşalar.
Cahilliğin bir erdem olduğu durumlarda vardır belkide, kim bilebilir ki.

M

Cahillik göreceli konulara kişilere göre. Ama sagdece ilimle alakali degil bence karekter ahlak ve bilgi bütünlüğü tamamiyle

E

Cahile cahil demek politik olarak yanlis, onedenle ahlakini begenmediklerimizle sinirli kaliyor kullanim

A

Politik olarak yanlış derken?

Beyza Üzer 6 yıl

Politik dogru soylemler kullanmaliyiz ya, mesela bir kadina kadin oldugunu belirtir soylem kullanmak, politik yanlistir

Aylean Saliha 6 yıl

Cunku cesitli hassasiyetleri incitiriz

Aylean Saliha 6 yıl

İyice karıştı kafam. Kadına kadın diyince ne oluyor?? Yani ayıp yüzüne cahil demeyelim gibi mi?

Beyza Üzer 6 yıl

Yo bilgisi az kisiye, cahil derseniz incinir, ama kelime anlami bilgisi olmayandir. Ama insanlar anlayisli oldugu icin kullanmazlar cahili genellikle

Aylean Saliha 6 yıl

evet dogru5

Z

Fikir türetilir
düşünce karar verdirir
dolayısıyla düşünceyle davranan kişi ahlakıda ilim ve irfanıda bulurbbbbb

E

Cehal cahilden geliyor galiba bilmeyen demek tabi günümüzde Daha farklı kullanılıyor eğitim görgü VS olarak eksik kişileri kastediyor

H

Bence ikisi birden

N

Peki zenginde olan akil nedir?

A

Bilgi

A

değerli arkadaşım mevlana şöyle bir söz söylemiş bilirsiniz

Z

cehalettir insanları çirkefleştiren. Suskunluğum asaletimden gelir, her lafa verilecek bir cevabım vardır fakat bir lafa bakarım lafmı diye birde söyleyene bakarım adammı diye

Z

Kurnazdır böyle olduğu için de eğri bir insandır dogruluktanda eser yoktur

E

Ahlâk satin alinmazki. Biraz eğitim birazda soy cins. Derlerya cinsine cekmis.

C

İyilerin zekası vicdanları, kötülerin zekası kurnazlıklarıdır.. Bence cehalet vicdan eksikliğidir, kendisi için en doğru kararı yani kurnaz olmamayı seçemeyecek kadar özsaygısı olmayan kişiler ne kadar bilgi ile donatsalar da kendilerini o kesin bilgiye haiz olmadıktan sonra hep cahil kalırlar

T

Dogruluk payı var

Ç

"Ahlakını begenmedimizi cahillikle sucluyoruz " kısmına katılıyorum. Ahlak - etik - metaetik kavramlarının tanımları bilmiyoruz bildigimizi sanarak ahkam kesiyoruz. Ahlak ; olaylara baktigin pencereden yaptığın yorumlardan ibarettir. Cehalet ise pencere olduğunu iddia etmektir.

S

Sonradan ahlaklı olunmuyor. Bilgiyi alabiliyorsun, ama ahlakı almıyorsun.

H

Cahil, gerçeği gizleyen inkarcıya denir

I

Insani olarak yaptigi hatayi cahilligine bagliyoruz. Ama cogunlukla cehaletten degil kalpazanliktan yapiyorlar.. Ahlak yoksunlugundan..

A

Cahillik bilmemekten, ahlaksızlık çıkarların için hareket etmekten kaynaklanır.

K

Herkes çıkarları için hareket eder ama bazısı adalet duygusu ile yaşar, bazısı da bunu sorgulamaz.. O noktada empati hissedebilmek ya da hissedememek fark eder.. Başkasının acısını hissedip, sevincini paylaşabilen kişi adaletli de olur..

Tahir Sakcı 6 yıl

Çıkarlardan kastettiğimiz hiçbir kural, sınır, değer tanımadan sırf kendini düşünerek yapılan eylem.

Kemal Safer 6 yıl

Cehalette eksik olan akıldir çünkü aklı olsa kendini bilir tanır kendini bilen de ne kadar aciz olduğunu da bilir elindeki malında sağlığında göz el ayak ve hayatin bir dakika içinde elinden alınacağını da bilir akıllı kişi onun için ne kendini büyük görür nede kendini bişey sanır akıllı kişi ve çokta mütevazı olur akıllı kişi çünkü kendinde olanı herşeyiin emanet olduğu biliyodur akıllı kişi

M

Cehalet temel olarak bilgisizlik ve bilginin temelide Hakk'ı bilmekten geçer diye düşünüyorum. Hakk'ı bilmeyince ahlak eksikliği de oluyor. Ahlak aklı ve eylemleri olumlu ve güzele çevirir. Ahlakın olmadığında akıl çirkinliklerin hizmetinde olabilir. Ahlak aklı ve eylemleri estetize eder. Estetik aklın eseri değildir.

M

Ve estetik olmayan hiçbir şeyin bence değeri de yoktur. Ahlak akla ve eylemlere değer katar.

M

İNSAN CAHİLDİR BİRŞEY BİLMEZ KENARA ÇEKİLİR SAYGI DUYARSIN AMA KÖR CAHİL HİÇBİŞEY BİLMEDEN HERŞEYE ATLAR İŞTE BU EN KÖTÜ OLANIDIR!!!

A

Okumus cahilleri duydunuz ku

B

Kim onlar? Kime diyoruz?

Beyza Üzer 6 yıl

Bilgi daha teknik bir konu sanki inancın özümsenmesi insanı ahlaklı yapan şey diye düşünüyorum

Y

Bilgi eksikliği tam anlamıyla

D

İkiside

A

İlim başta kendini bilmektir adaşımın dediği gibi

Y

KESİNLİKLE Sahibinin AHLÂKSIZ oluşudur.

K

Bencede...

A

"Cehaletle deha arasında ki gerçek fark nedir biliyor musunuz?
Dehanın sınırları var, cehaletinse hiçbir sınırı yoktur. ."

M

Aynen katılıyorum

R

Bu soz kime ait okaxar begemdimki olsada okadar yani

F

Bilemiyorum. İnternette gördüm

Beyza Üzer 6 yıl

Cahil insanda kesin eksik olan bilgidir ama ahlak adamına göre değişiyo bu kişinin yetiştirilmesi ile alakalı

D

Cahilde vicdan var ise cahilliğin den kimseye zarar gelmez ama vicdan yok ise icte o an cahil insan canavarlasir.

Y

Sevda Maşide bu konuyu burada konuşmuştuk

B

Hatırlayamadım pardon Derin Yenin

S

Rica ederim

Beyza Üzer 6 yıl