İngiliz filozof Philippa Foot ahlaki ikilemi

şahsen kararsız kaldım

O
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
36
36 CEVAP

Ben olsam basmam çünkü basarsam bir insan kendi hatasından dolayı ceza çekmiş olmayacak

E

yetkili kişi ben değilsem dokunmam.

F

Yaşam Hakkının karşılığı yoktur dolayısıyla, sayıya ve adete endekslenemez. 5>1 şeklinde bir denklem kurulamaz. 1 kişinin hayatı en az 100 kişinin hayatı kadar eş değer nitelikte değerlidir. Koşulları oluşturan hayatın kendisi, eğer burada düğmeye basarsan katil olursun. ''Tanrı kompleksi''ne gerek yok. Kurtarabiliyorsan kurtarırsın yoksa tuşa basmazsın.

Ö

Eğer tanımıyorsam hiç birisini dokunmam. Çünkü bu bir olaydır. Ve gerçekleşmek zorundadır. Ama kadın var ise aralarında o 1 kişi erkek ise erkeği ezdiririm. 1 kadın demek muhtemel 2 hayat demektir.

A

Kadınlar mitoz mu bölünüyor

Murat Zafer 6 yıl

Ahahaha

İsmail Oturaklıoğlu 6 yıl

5 kişide 5 hayat değil mi

Çağdaş Flz 6 yıl

Dokunmam, dokunursam suç işlerim, dokunmazsam olaya şahit olarak kalırım ve sadece ifadem alınır, 5 kişi kurtarsam 1 kişi ölecek katil olacağım yön verdiğim için, dokunmazsam yaşayacak ve sadece şahit sıfatıyla kalacağım.

E

Basardım.

M

O an panik olursam siyasi ideolojilerini sorarım çomarizm hangisinde yoğunluktaysa ona göre.

E

Cevaplara bak yahu, ne kadar komiksiniz
Arkadaşlar burada yapılması gereken düğmeye basmamak tabiki. Neden diye soracak olursanız. Bu bir sorumluluk meselesidir. 5 kişinin tren gelmesine rağmen orada duruyor olması onların sorumsuzlukları ve farkındalıklarıdır. Bu nedenle düğmeye basarak diğer kişinin katili olmuş olacaksınız.

J

o zaman ben kazandım.

Furkan Uçman 6 yıl

Tebrikler

JR Ali Ülker 6 yıl

teşekkür ederim bu zafer hepimizin

Furkan Uçman 6 yıl

Eyüp yukardaki paylaşım malesef eksik ve yanlış yönergelerle paylaşıldı. Sorunun aslı, orada bir miting bir gösteri var ve gösteriye gelmiş sivil insanlardan bazıları ray üzerinde duruyor. Diğer raydada iki işçi çalışma yapıyor. Soru bu bağlamda sorulduğunda elbetteki sivil 10 15 kişiyi kurtarmak için düğmeye basıp 2 kişinin ölmesinin daha mantıklı olduğu düşünülür. Oysaki o iki işçi rotanın diğer rayda olduğunu bildiklerinden orada çalışma yapıyorlar. Bu durumda sorumluluk ve planlı farkındalığı görebilirsin.

JR Ali Ülker 6 yıl

Hepsini öldüremiyor muyuz ?

H

Düğmeye basmam. O 5 kişi mal mı duruyorlar orada. Demek ki intiharı düşünmüşler. Ama diğeri tren yok diye duruyor raylarda. Adamı durduk yere niye öldüreyim neden verin olabilir. Mesela adam Dogan olsun milyon kere basarım

B

image
O

Basıp basıp çekerim altısı birden ölsün amk tren yolunda tren gelirken ne işiniz var.

S

Butonu trenin altına fırlatırım. Artık kimin kaderinde ne varsa ona gider..

O

Bırakın ölsün hepsi ne işiniz var.
Eger tanıdığım kişi varsa isterse 100 kişi olsun yine tanıdgımı kurtarırım

M

Benzer birşey yazacaktım murat gerek kalmadı

Umut Akkşş 6 yıl

Hemen koşar o bir kişiyi çözerim, diğer beş kişinin yanına bağlarım.

düğmeye de basmam altısı da gebersin.

E

bir insan trenin geldiğini ya fark edebilir yada edemez. Yani %50dir fark etmesi. Ama 5 insanın trenin gelmesini fark etmesi %80ihtimal vardır. O yüzden basmam belki bir kişi fark eder umuduyla, durup izlerim

S

Benim yaZidan anladigim. Diyorki eger her iki turlude dugmeye basmasan oleceek olanlar var. Bu durumda iki secenekten baska birseyin kalmiyor. En iyisi hic karışmayıp arkani donup gitmek.

D

Benim ahlakim yok tusu ileri geri alirim surekli tren gecerken hangisindeyse o taraf olur

D

Dokunmam. doganin dengesini izlerim. Hatalarindan dolayi ölen 5 insana uzulmem mi uzulurum elbet. Ve o tek insanin asla katili olmam

Ç

5 kişi ölsün dünyada çok insan var sonuçta

S

5 kişi öldükten sonra diğer treni bekleyip düğmeye basarım

E

Kendimi o bir kişinin yerine koyarım ve şunu sorarım ben olsam 5kişinin hayatı için ölürmüydüm cevabım evet. Bu sebeple o bir kişiyi öldürmeyi seçerdim. Sonuç olarak tuşa basmamak ta bir seçim ve 5kişiyi öldürmektir. Bunu kadere bağlamak mantıklı değil.

M

bu sorudaki amaç aslında 5 kişi 10 kişi değil. İyilik nedir? Kötülük nedir? Güç nedir? Zaaf nedir? Demokrasi nedir? Otoriterlik nedir? ... Yani evrenle sonsuz savaşımızın uğraşının felsefesi bu.

A

Nasıl insanlar olduklarını bilmiyorsam karışmam. Ben o butona bastim diyelim o 1kisi digerlerinden daha iyi bir insansa vicdan azabım büyük olur.

G

basmazsan diğer 5 kişi iyiyse olmazmı?

Musa Aynalı 6 yıl

Bunu bilemedigim icin karismam diyorum zaten

Gizem Akçn 6 yıl

Gerci hepsi ayni yola cikiyor benim açımdan

Gizem Akçn 6 yıl

Sanirim kendimi trenin onune atmak daha mantikli

Gizem Akçn 6 yıl

hani demek istediğim düğmeye basmakta senin seçimin basmamakta... Basmayınca olaya kader süsü vermiş olmuyoruz bence. Sonuç olarak, yine kendi seçimimiz ile 5 kişiyi öldürmüş oluyoruz. Bu sebeple ben sanırım 1 kişiyi öldürmeyi seçerdim.

Musa Aynalı 6 yıl

esseklermi ben görüyorsam onlarda görsün

M

Buna vicdanı bir cevap verilmez. Her iki sonuçta da insan veya insanlar ölecek.
Ya kendi hatalarından ölecek, ya da senin seçimin yüzünden ölmeyecek birisi ölecek. Her iki durumda da cinayeti sen işlemiş oluyorsun.
Bunun cevabı yok ben de

H

tam yarıda bırakırım ray düzgün oturmayacağı için tren raydan çıkıp 2 tarafada gidemeyeceği için 6 kişinin hayatını kurtarmış olurum trenide demir yolları düşünsün amk

M

Makinist de orospu çocuğu zaten

M Anıl Kassap 6 yıl

5 kişiyi öldürürdüm, çünkü raylarda oturarak kendileri hata yapıyor ve trenin geleceğinden haberdarlar. Fakat diğer kişi trenin istikametine ters bir yerde oturuyor.

A

Life is Strange aklıma geldi.

G

Seçeneğe bağlı kalmayıp seslenip haber verelim madem kenarindayiz tren yolunun

E

Öyle birşey belirtmemiş ama

Ergül Yumrutaş 6 yıl

Bağlılık psikolojisi vermiş zaten bunda başka bi seçenek hep vardır

Ergül Yumrutaş 6 yıl

1 kişinin olduğu tarafa yön verir ve o kişiyi çözer kurtarırım

O

Niye basıyımki.. Ben orda olmasam 5i birden ölecekti zaten.. Yanlış zamanda yanlış yerdelermiş.. Birtanesini kendim bile bile öldürmüş olucam..

T

Basmam. 5 ksii malmi ne isi var orda o 1 kisi biliyor trenin gelmiceni 5 kiside biliyor orda olcani 5idemi kor bunlarin. Bunlarda evetci belli (isin sakasi )

U

Ben basmam. O onların üzerine gidiyor ve o düğme benim haraketimle yön değiştirtecek kısaca basmazdım yani

Ö

koşar tek kişiyi kaldırır malmısın kardeşim kenara geç der geri koşar düğmeye basardım heralde aptal paradoks sorular bunlar her zaman farklı bir yol bulunur.

A

hepsi öldü senin yüzünden tanrı yı bug a sokmaya çalışma pls

Arifhan Selçen 6 yıl

Bir kişinin önemine bağlı insan ırkı için bir doktor ise veya daha üst düzey bir beyin bilim insanı vs onu kurtarmayı tercih ederim diğer beş kişi için de aynısı geçerli ama iki taraf hakkında da bilgim olmayacak sa bir kişiyi öldürüp beş kişiyi kurtarırım

A