Anneme dedemden kalan mirası kendime nasıl alırım?

Herkese selam,
Acilinden bir yardıma ihtiyacım var. Özet geçeyim. Dedem vefat etti. Onun üzerinde görünen apartman 3 kız 3 erkek ve 1 eş arasında tapudan paylaşıldı. Arsa tapusu. Hisseler paylaşıldı. Tapuda intikal işlemi yazıyor. Şimdi annem, kendi hissesini bana vermek istiyor.
Ancak bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Bir kısım bağış yapsın diyor, o zaman harcı yüksek çıkar diyor. Bir kısım satış yapsın diyor. O zaman da diğer hissedarların dava açma hakkı doğar diyor. Bir kısım, bütün hissedarların izni olmadan satış yapılamaz diyor. Bu işlem için topu topu bir gün izin alabileceğim işyerinden. Eğer bir günde halledemezsem başka şansım yok. Var mıdır bu konuda fikri olan?
Not: Diğer hissedarlar da annemin üzerindeki hissenin bana devredilmesi taraftarı. İleride dava açma gibi bir durumları olmaz yani.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
14
14 CEVAP

İşte aradığım net bilgiler Annem hissesini bana devretmeden önce tek kardeşim olan abime sordu. Abim de "Benim evim var Semra'nın evi yok ona devret" dediği için zaten annem bana devretmek istiyor. Satış yaparsak mesela, illa fiziki bir para ya da bir para transferi dekontu göstermemiz gerekiyor mu acaba? Yani diyelim ki biz tapu müdürlüğüne annemle gitik. Ne dememiz gerekiyor orada? Bilal'e anlatır gibi anlatabilirseniz inanın çok sevinirim.

S

Bu işi yapan emlakçılar var Semra hanım, anneniz önce emlakçıya satıyor sonra emlakçı size satıyor ama komisyon alıyorlar tabi

Şevki Çetinol 6 yıl

Yazıya geçirin. Kardeşlerin razı olduğuna dair bir anlaşma yapın imzalı. Sonra ister bağış ister satış. Sorun yaşamazsın.

Hakan Çoksoy 6 yıl

Benim de öyle bir durum oldu herhangi bir dekont gerekmiyor zaten belediyede arsa olarak göründüğü için bir fiyat çıkarıp ordan parayı yatırıyorsunuz sonra tapu dairesi onun üzerinden bir harç çıkarıyor o harcı yatırıyorsunuz

Mehmet Vardaniya 6 yıl

Sizin durumunuz bizim ailede de var. Sanırım imar izni alamadığınız için belediyeden arsa üzerinden paylı bir paylaşım yapmışsınız. Bizimkilerin arasında şuan o arsa üzerinden çok sorun çıkıyor. Mülkiyetpaylı mülkiyet olması lazım. Eğer kimse yerini satmaz diyorsanız anneniz size payını devrettikten sonra paydaşlar arasında bir paylı mülkiyet sözleşmesi yapın. Şu hissedarın şurayı kullanma hakkı vardır gibisinden. Şuan hala hukuk okuduğum için bunlar teorik bilgiler daha çok. Pratik olarak nereye gidip neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi veremeyeceğim ama ilgili kurumları arayarak öğrenebilirsiniz diye düşünüyorum. Mehmet beyin de dediği gibi sanki babam da o şekil halletmişti, arsa göründüğü için taşınmaz gibi işlem yapılmıyor.

Selman Gülşah 6 yıl

Arsa tapusu görünüyor evet, ama tapu müdürlüğünü aradığımda o kadar çok teorik terim kullandılar ki hiç bir şey anlamadım. İznim de sıkıntı olunca bir günde halledebilmek için sorayım dedim. Tapu devri gerçekleştikten sonra, arsa görünen tapu için kat mülkiyeti alınması gerektiğini biliyorum sanki ama emin de değilim

Semra Civez 6 yıl

Evet ama biz alamıyoruz mesela. Evlerin arasında 3er metre olması gerektiğinden bize vermiyorlar. Belediye emlak vergisi almasına rağmen tapu alamıyoruz. Annemler çok uğraştı alabilmek için ama bir sonuç çkmadı. Siz de sizin evler için bir soruşturun. Belki alabilirsiniz Alırsanız zaten sonradan kimsenin başı ağrımaz. Ama kesinlikle bir yazılı anlaşma yapılsın. Sözler hep havada kalıyor.

Selman Gülşah 6 yıl

Hele bi tapuyu alsam, annem bi rahatlasa gerisine de bakacağım ama, annem şu an "Babana kalmasın babana kalmasın" diye diye tapu için telaşlı

Semra Civez 6 yıl

Ne güzel kardeşlik.

Sinan Tankut 6 yıl

İşlem için tapuya gittiğinizde, tapuda vermek fiilinin yer almadığını söyleyecekler size mutlaka. Anneniz her türlü size satmak zorunda o daireyi. Belediyeden alacağınız emsal fiyatı üzerinden satış yaparsınız. Fiziki para transferi zorunlu değil. Anneniz imza attığı sürece, abinizin izni filan da gerekmez.

Hasan Küyük 6 yıl