Anneme dedemden kalan mirası kendime nasıl alırım?

Herkese selam,
Acilinden bir yardıma ihtiyacım var. Özet geçeyim. Dedem vefat etti. Onun üzerinde görünen apartman 3 kız 3 erkek ve 1 eş arasında tapudan paylaşıldı. Arsa tapusu. Hisseler paylaşıldı. Tapuda intikal işlemi yazıyor. Şimdi annem, kendi hissesini bana vermek istiyor.
Ancak bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Bir kısım bağış yapsın diyor, o zaman harcı yüksek çıkar diyor. Bir kısım satış yapsın diyor. O zaman da diğer hissedarların dava açma hakkı doğar diyor. Bir kısım, bütün hissedarların izni olmadan satış yapılamaz diyor. Bu işlem için topu topu bir gün izin alabileceğim işyerinden. Eğer bir günde halledemezsem başka şansım yok. Var mıdır bu konuda fikri olan?
Not: Diğer hissedarlar da annemin üzerindeki hissenin bana devredilmesi taraftarı. İleride dava açma gibi bir durumları olmaz yani.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
14
14 CEVAP

Çok çok çok teşekkür ederim gerçekten, tapu müdürlüğünden alamadığım bilgiyi burada harika bir şekilde aldım Bir şey daha sorsam çok mu olurum acaba? Diyelim ki tapuyu annem bana devretti. Şu anda apartmanda yaklaşık 6 kiracı var. Ve 6'sı da kafalarına göre kira veriyorlar. 2 ay vermiyorlar, 1 ay yarısını veriyorlar vs. Şu an kardeşler, alınan kiraları 6'ya bölmek suretiyle paylaşıyorlar. Ama kiracıların düzensizliğiyle alakalı hiç bir şey yapan yok. Ben bu tapuyu aldıktan sonra "Bu daire benim, kiracısıyla ben ilgileniyorum vs" deme hakkım var mıdır? Yani böyle diyebilmem için sanırım kat mülkiyeti gibi bir şey duymuştum ama Bilal ne biliyorsa ben de bu konuda o kadar biliyorum Sonuç olarak ben, kağıtta olmasa da, bu işlemlerden sonra kendimi bir ev sahibi annemi de kira geliri olan biri yapmak istiyorum. Acaba bunları nasıl yapabilirim?

S

Bunu diyebilmeniz için paydaşların kendi arasında sözleşme yapması yeterli olur. Şu durumda her paydaş her şey üzerinde bir hakka sahip. Bu paylaşmayı anca kendi aranızda yaparsanız olur. Yapmazsanız kanundaki paylı mülkiyete ait hükümlere tabi olursunuz. Siz hangi daireyi kimin kullanacağına dair bir anlaşma yapın. Herkesi toplayın. Zaten dersiniz artık herkes kendi yerinin kirasını kovalasın. Konuşulunca sorunlar çözülür ama yazıya da dökülsün

Selman Gülşah 6 yıl

Sözleşmenin hukuk diliyle yapılmasının önemi yok bu arada yazılı ve imzalı olması yeterli

Selman Gülşah 6 yıl

Şimdi olaya aşırı vakıf değilim. Yani sizin durumunuza. Yoksa bu iş benim işim Ama arsa payı üzerinden hisselendirilmişseniz, 6 dairenin her biri 7 hisseye bölünmüştür. Kısacası annenizin 6 dairede de 7 de 1 oranında hissesi var demektir. Yani bu da demektir ki 1 dairenin tamamına sizin hükmünüz yoktur. Bu ancak ve ancak Selman Gülşah'ın da dediği gibi 7 hissedarın kendi arasında yapacağı sözleşme ile mümkündür. Aksi takdirde çıkartmaya çalıştığınız kiracının itiraz hakkı vardır. Ayrıca yeni aldığınız kiracıyla yaptığınız sözleşme de yalnız sizin imzanızı içereceğinden hükümsüzdür. Bu işin 2 yolu mevcut. Birinci yöntem kira kontratının tüm paydaşların imzası ile feshi ve yeni kira kontratının tüm paydaşların imzası ile yapılması. İkinci yöntem ise yukarıda yazdığım kendi aranızdaki sözleşme. Sözleşme ise şöyle açık adresi .... Olan ..... Nolu dairenin kira, kiracı vb sözleşme yapma / feshetme yetkisi ... .... Adlı kişiye tarafımızca verilmiş olup gelen kira bedelinin şu kadarda biri .... ... Adlı kişiye aittir. Gibisinden bir sözleşme.

Burak Erce 6 yıl

Sözleşmeyi öyle yapmasına gerek yok ya direk şu kişiye şu dairenin kullanım hakkı verildi dense yeterli. Kullanım hakkı zaten kiraya vermeyi vs. De içerir

Selman Gülşah 6 yıl

Selman Gülşah ya şimdi kıllık falan yaparlar anlatamaz yaşlı insanlara.. O yüzden açıkça verdikleri hakları yazmalarında fayda gördüm

Burak Erce 6 yıl

Burak Erce o da doğru tabi

Selman Gülşah 6 yıl