Astronomi ve uzay bilimleri bölümleri nasıldır?

Astronomi ve uzay bilimleri okumayı hayal edenlere biraz acımasız gerçeklerden söz edeyim:

Bu bölümü kazandığınızda çoğunuz vaktinizi teleskop başında yıldız ve gezegenleri gözlemleyerek, hiç olmadı bol bol uzay evren inceyeyerek geçireceğinizi sanıyorsunuz. Üzgünüm ama bunlar hayal

Bölüme başladığınızda birinci sınıftan son sınıfın son gününe kadar hayatınız ağır matematik ve fizik okuyarak geçecek. Öyle ki, bir matematik veya fizik bölümü okuyanından daha fazlasını göreceksiniz.

Çünkü astronomi, büyük oranda matematik ve fizik demektir. belgesellerde "işte gezegenler dönüyor" cümlesini duyarsınız ya, hah işte o cümlenin astronomideki karşılığı sayfalarca denklem çözümlemek demektir.

Teleskop mu? Gözlem mi? Anca bir gözlem şenliğine katılırsanız, katılan herkes ne kadar teleskoptan bakabiliyorsa o kadar bakabileceksiniz

Z
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
15
15 CEVAP

matematik zorunlu tabi ama ileri matematik o kadar şart değil. Bizim gibi ülkelerde gerçek manada bilimsel araştırma imkanının olmamasından kaynaklanan literatür dayatma ve ezberletme sorunsalı var Zafer Evler da aslında onu söylemiş. Yani bir astoronomun elbette ileri düzey matematikten diferansiyel hesaplardan uzak olması yabancılık hissetmesi düşünülemez ancak hangi alanda ne görevde çalışmayı seçtiğinize göre de bu durum değişir. Örneğin amerikada veya avrupada nasa da veya cern de çalışan teknik konularla ilgili iş yapan bir astronom olabilirsiniz bilgisayar ya da mekanik araçların dizaynında yörünge hesaplarında, veri toplamada iş yapıyorsunuz o zaman çok fena matematik veya çok fena programlama bilgisi lazım yani bu konularda danışman arayamazsınız bile kendi işiniz çünkü. Ama mesela Carl Sagan da olabilirdiniz veya Neil DeGrasse Tyson? Bu adamlar elbette bol matematikli lisans tezlerini lisanüstü ve doktora tezlerini vermiş tipler fakat ileri matematikçi değiller geektiği zaman başvurdukları bu alanlardan adamlar zaten bulunur fizikçiler içinde.
Sorun burada astronomi okuyarak ne olmak ne yapmak istediğinize bağlı. Plan şart yani sırf merak veya karizma amaçlamak yetersiz. Bir zamanlar astronomi okumak ile astronot olmak arasında doğrudan yanlış ilişki kurulurdu bunun benzeri bizde, sonrasında matematikçi olmaya dönüştü ne de olsa gezegenlerle yörüngelerle dönüyor bu iş. Yani baya bir uzay geometrisi matematik denklemler falan var diye astronomlar matematikçi sayıldılar. Zaten bu alanda aktif bir bilimsel çalışma doğru dürüst yok astronomi okuyan da matematik öğretsin, programlama öğrenip bilişim uzmanı olsun vs vs. Ancak bu zaten biyoloji okursan da mümkün zaten biyoloji okudun diye doktor da olmuyorsun sonuçta, gene ne olduğun belli değil iyisi mi öğretmen ol sen! Bizde tabi bütün ana bilimlerde durum böyle fizikçi olunca ne yapacaksın ki misal, belli mi bu? Değil.
Senin önceden bunu da düşünmen gerekiyor, bizimki gibi gelişmekte olan(!) ülkelerde bunu daha da kapsamlı planlamak gerekli kim takar yani senin bu ülkede nerede ne okuduğunu? Asında dünyada da durum biraz böyle popüler tipler aldatıcıdır. Amacınız gene de bu ise şimdiden projeler üretmeye, farklı fikirler (götten aklına geleni sallamak farklı fikir demek değil bu arada) üretmeye odaklanıp, okulda da başarı sıralamasında ön sıralarda olmaya odaklanmalısınız öyle okudum süper astronom olacağım bitirince diye bir şey yok ve elbette ki asla eğlenceli değil. Tamam evrene bakmak yıldızları izlemek eğlenceli de onu şimdilik ve okuduğun sürece amatörce yap Zafer Evler ın falan girişimlerine projelerine katıl misal uzak da kalma öyle bunun okulunu okuyorum ben yeaa diye. Hayal ettiğin astronom olabilmen için ise dünyanın heryeri buna dahil, öne çıkmış olman ve doktora seviyesinden sonra da bunu sürdürmüş olman lazım. Ondan sonrasında serbestsin zaten göünden bile sallayabilir denklemini de yazmış isen bir elinde gitar belgesellere bilir kişi beyanında bulunan ilginç fikirlere sahip ünlü bilimci olabilirsin. Kriter bu. Matematik de değil, sadece matematik olsa o daha kolay.

E

Bi de önsöz yazsan, kitap olacakmış!

Koralp Uludogan 6 yıl

Buna kitap diyor isen hiç önsöz de okuyamamışsındır sen.

Ercan Akalın 6 yıl