Cezaevine girenler, cezaevi psikolojinizi nasıl etkiledi?

hayatının bir döneminde hapishanede yatmış insanlara bir sorum olacak. Hapishaneye hırsızlık, cinayet, tecavüz ya da terör suçlarından girmiş olabilirsiniz; fakat hapishanede kalma sürenizi tamamlayıp dışarı çıktığınızda, içerde geçen zamanlar, yaşama ve işlediğiniz suça\suçlara olan bakışınızı ne yönde etkiledi? Sizce hapishane sizi tedavi mi etti yoksa daha da mı azgınlaştırdı, ötekileştirdi? Belki de hiçbirini yapmadı.
Not: Bu soruya cevap geleceğini düşünmüyorum. Adam çıkıp "daha da azgınlaştım" dese, onun potansiyelini görüp topluca lince tutacağız çünkü.

Dipnot: Belki yanılırım diye yine de soruyorum.

Dipdipnot: Bu post hapishaneler hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek için değil, hapishanelerde yatmış insanların deneyimlerini öğrenmek için açılmıştır. Yoksa elbette belgesellerden, filmlerden ve kitaplardan her birimizin birer fikri vardır!

Dibindibininnotu: Birinci ağızdan dinlediğiniz anılar varsa, onlar da kabulümdür.

N
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

Dostum çok kısa bi süre de olsa içeri girdim devlet büyüklerine hakaretten orada tanıdığım insanlarla dışarıda tekrar görüştüğümde emin ol bir çoğu törpülenmişti haaa bana sorarsan ben hala çok sövüyom

K

Senin mesleğin hapishanelerin demirbaşı.. Girersin tabii.. Bu arada geçmiş olsun

Bilge Dorum 6 yıl

Eyvallah

Kerim Toyran 6 yıl

Benim değinmediğim bir noktaya parmak bastınız, işin bir de bu boyutu var tabi. Hapishaneye her girenin "suçlu" diye adlandırılması ve "suç" tanımının yeniden yapılması sorunsalı. Oradaki insanların törpülendiğini söylediniz. Demek ki hapishanenin "sindirme" politikası işe yaramış, sizin örneğinizde. Bambaşka sorulara kapılar açılmış oluyor böylelikle. Ayrıca, deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Necla Saitoğlu 6 yıl

Evet sindirme politikası kesinlikle işe yarıyor ve malesef ülkede adalet diye bişey kalmadığı için hapisaneler onlarca kalifiye ve kaliteli insanla dolu. Yüzlerce gazeteci törpülenmek sindirilmek için kodeste

Kerim Toyran 6 yıl

Sindirme dedik ama... Belki de içerdeyken, dışardaki işleyişi değiştirme şanslarının ellerinden hepten alındığını görünce, yazılı\sözlü üretimde hiçbir şekilde yer alamayınca, istenilenlere boyun eğmiş gibi yapmayı tercih ettiler. En azından bir süreliğine, tekrar hapishaneye girmeden düşüncelerini nasıl dile getirebileceklerinin alternatif yollarını aramaya koyuldular. Fakat gerçekten korkutulup ilelebet susacak insanlar da olmuştur elbet.

Necla Saitoğlu 6 yıl

Sorması ayıp ne yazmıştınız? Bir mahsuru yoksa tabi. Gene aynısını yazmayın ama kısaltma geçin

Metin Saran 6 yıl