Cezaevine girenler, cezaevi psikolojinizi nasıl etkiledi?

hayatının bir döneminde hapishanede yatmış insanlara bir sorum olacak. Hapishaneye hırsızlık, cinayet, tecavüz ya da terör suçlarından girmiş olabilirsiniz; fakat hapishanede kalma sürenizi tamamlayıp dışarı çıktığınızda, içerde geçen zamanlar, yaşama ve işlediğiniz suça\suçlara olan bakışınızı ne yönde etkiledi? Sizce hapishane sizi tedavi mi etti yoksa daha da mı azgınlaştırdı, ötekileştirdi? Belki de hiçbirini yapmadı.
Not: Bu soruya cevap geleceğini düşünmüyorum. Adam çıkıp "daha da azgınlaştım" dese, onun potansiyelini görüp topluca lince tutacağız çünkü.

Dipnot: Belki yanılırım diye yine de soruyorum.

Dipdipnot: Bu post hapishaneler hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek için değil, hapishanelerde yatmış insanların deneyimlerini öğrenmek için açılmıştır. Yoksa elbette belgesellerden, filmlerden ve kitaplardan her birimizin birer fikri vardır!

Dibindibininnotu: Birinci ağızdan dinlediğiniz anılar varsa, onlar da kabulümdür.

N
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

Arkadsimin babasi suan cezaevinde. Suan o arkadsla gorusmuyoruz. Kizina tecavuzden girdi akibetini bende merak ediyorum. Konu dikkatimi cekti .

A

Acı olan ama aynı zamanda da toplum gerçeği olan bir örnek bu. Bu insanların bir tedavisi var mı, hapishaneden çıktıklarında gerçekten değişip sağlıklı birer birey olabilirler mi, öyle olsalar bile bizim o insanlara olan bakışımız değişir mi? Karmakarışık ve bir o kadar da acı. Sinir bozucu, yıpratıcı.

Necla Saitoğlu 5 yıl

Isin enteresan i lise doneminde cok basarili bi kizdi arkadsim. Okulu birincilikle bitirdi hatta. Koyde yasiyordu. Bi yaz doneminde arkads grubumuza babasnin yillardir tecavuz ettigini, artik dayanamadigini soyledi. Biraz icine kapanik bir kizdi. Tabi bizde hemen harakete gectik okulda sevdgimiz bi ogretmene anlattik jandarma polis derken babasi tutuklandi kizda hastanede kontrl edildikden sonra yurda verildi olaylarin icinde bizzat vardim raporda 9-12 yaslari arasinda kizliginin bozuldunu soylemislerdi hepimiz ne uzulmustuk salya sumuk aglamalar filan.. Mahkeme oluyordu ara ara hatta sahittlik yapiyrduk gelip bize ne anlattiysa solemistik mahkemede en son ogrendik babam yapmadi demis biz ona sahtlik etmeye giderken o sikayetinden vazgcmis bizle bi anda gorusmeyi kesti baska bir sehire yurda gondrdiler devlet himayesinde tabi. Neyse cok ulasmaya calistik ama gorusmuyordu bizle suan babasi hala cezaevindeymis ve babasini sk sk ziyaret ediyormus ailesi gel vazgec kim yaptysa soyle diyormus ikna olup adliyeye gidince vazgecdim deyip geri donuyormus. Halaa aklima gelince beynim yaniyor babasi gerckten tecavuz eettimi? Neden babasini ziyarete gidiyor ettiyse? Yada hangi yuzle gidiyor iftiraysa? Babasi ne dusunuyor.? Annesi olaya nasil tepki veriyor 7 8 yil gecti ama kafamda deli sorulaarr hala.. Bu arada kiz okulu bitirdi atandi hemsirelik yapiyor .

ALev Tayancan 5 yıl

O kızın ruh halini empati yapsak dahi anlayamayız. Gerçekte neler oldu, o anlatmadan bilemeyiz. Ama açık olan şey, daha çocuk yaşta böylesi bir trajedi yaşamış olması.

Necla Saitoğlu 5 yıl