Birkaç aydır üzerinde düşündüğüm, proje haline getirmek istediğim bir konu var. Ve bu konuda uzun zamandır gözlem ve araştırma yapıyorum ancak tek başıma altından kalkabileceğim bir konu değil bu. Konu Emniyet Güçleri; polis ve itfaiye teşkilatları hakkında. Bir sonraki projem ise acil servis hizmetleri olacak, henüz araştırmasını yapmadığım bir konu. Ayrıntılara gireyim hemen.
Bir vatandaş olarak bu ülkedeki emniyet kuvvetlerine değer veriyorum, belki de haddinden fazla. Ancak bu durum benim gerçekleri görmemi engellemiyor, kolluk kuvvetlerin kendi kendine yetebilecek ve bizleri koruyabilecek bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki en eski polis teşkilatına sahip olsak da hem zihnen hem de fiziki olarak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunu biraz açmak istiyorum, şöyle ki; herkesin bildiği üzere polislik mesleği zor ve insanı yıpratan, zihnen çöküşe iten bir meslek. Ve böylesi bir durumda polislerimizin psikolojik destek almasını her şeyden çok önemsiyorum. Aklı yerinde olmayan, teçhizatını ne şekilde kullanacağına karar veremeyen kişilerin ne kanunları ne de insanları koruyamayacağını düşünüyorum. Eğer aramızda polis memurları var ise bu söylediklerimi hakaret, saldırı amaçlı algılamasınlar. Ben sokakta gördüğü her devriyeye selam veren bir insanım, onlar da bazen el işaretleriyle bazen de siren çalarak selam veriyorlar.
Diğer bir konu ise itfaiye teşkilatının teçhizat, eğitim ve atama yönünden eksikliği. Bu insanlar, bizlerin yaşamlarını ve mallarını korumak uğruna canlarını riske atıyorlar. Ve, toplumda yeterli saygıyı gördüklerini sanmıyorum. Küçük bir örnek vereyim bu konuda, buradaki kimse Amerika'da yaşamamış olsa dahi Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nın bir kahraman yuvası olarak anıldığını bilir. İnsanlar özellikle 11 Eylül'den sonra Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nı fazlasıyla onure etmiş, desteklemiştir. Peki ülkemizde neden böyle? Neden sadece bu insanlar öldüklerinde anılıyorlar? Bizler, birer vatandaş olarak onlar için ne yapıyoruz? Trafiği tıkamak haricinde.
Bu konuda sizlerden birer vatandaş olarak görüş bildirmenizi istiyorum. Emniyet ve itfaiye teşkilatımızda gördüğünüz eksiklikler, sorunlar nelerdir? Bu konuda yaşadığımız sorunları, gözlemlerinizi paylaşır mısınız?
İlk olarak yapılmasını düşündüğüm şeyler ise;
1) Operatörlerin güçlendirilmesi,
2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması,
3) İlgili kanunlarda değişiklikler yapılarak görev teçhizatlarının standart duruma getirilmesi(telsiz, fener, silah, çelik yelek, yedek şarjor ve mermiler, plastik mermi ve tüfeği gibi)
4) Polis sendikasının güçlendirilmesi,
5) Sivil ekiplerinin arttırılması,
6) Trafik konusunda halktan gönüllülük esasına göre alım yapılması,
7) Uluslararası anlaşmalar ile polis memurlarının yurtdışında görev alması, evrensel hak ve özgürlükler ile ilgili eğitim alması
8) İtfaiye ekipmanlarının yenilenmesi, denetlenmesi
9) Gönüllü itfaiye istasyonlarının arttırılması,
10) Trafik yoğunluğunun oluştuğu saatlerde itfaiye araçlarına motorlu polis ekiplerinin eskortluk yapması,
11) İtfaiye Teşkilatına ait operatörlerin güçlendirilmesi
Aklımdaki maddeler bunlar.
projende basarilar diliyoruz. Nacizane bir iki fikrim var ozellikle polisler icin psikolojik bir mulakat(muhtemelen vardir) şart. Ama bu mulakat belli periyotlarda tekrarlanmali. Ona gore tatil veya farkli bir alanda calismasi sağlanmalı. Eger bu suanda yapiliyorsa da sonuclari acisindan tatmin edici degil. (torpilli olanlardan dolayi olabilir). bir digeri nobet devriye vs. Olaylari bence bu insanlar herkesten az calismali sosyal hayatlarina imkan taninmali. Nobet tutan memur ertesi gün izinli olmali.
bir de utopik bir fikrim var neden genellikle bir olay yasandiktan sonra islem yapılır. Yani benim basima bisey geldikten sonra ne onemi kaldi ceza vs. Oyle birsey olmali ki (nasil olacagini bilmiyorum) suc islenmeden masumlar zarar gormeden onlem alinabilmeli. Bu güçu polisimie saglayabilirsek ve polis de gücünü istismar etmez ise dünya cok guzel bir yer olucak
Teşekkürler hocam, polislik mülakatlarında psikoloji ile ilgili bir bölüm var ancak görev süresince psikolojik destek verilmiyor. Departmanlarda ilgili birer psikoloji bölümleri açılır ise polisler periyodik kontrollerden geçirilebilir, ben de aynısını düşünüyorum. özellikle son dönemde yaşanılan olaylar polislerin psikolojik desteğe ne kadar çok ihtiyaçları olduğunu gözler önüne seriyor.
ben teşekkür ederim boyle calismalara zahmet eden insanlar olarak her türlü minnete layiksiniz umarim başarılı olursunuz. Yalniz biber spreyine bi alternatif bulun gercekten diyorum alerjisi olan vardir ölüm olur faln aman diyim...
Evet, bu yüzden bir öğretmen hayatını kaybetti. Ankara'da. Ayrıca teşekkür ediyorum iltifatınız için, halkın ve emniyet teşkilatının güvenliği her şeyden önemlidir.