Emniyet ve itfaiye teşkilatındaki eksiklikler, sorunlar nelerdir?

Birkaç aydır üzerinde düşündüğüm, proje haline getirmek istediğim bir konu var. Ve bu konuda uzun zamandır gözlem ve araştırma yapıyorum ancak tek başıma altından kalkabileceğim bir konu değil bu. Konu Emniyet Güçleri; polis ve itfaiye teşkilatları hakkında. Bir sonraki projem ise acil servis hizmetleri olacak, henüz araştırmasını yapmadığım bir konu. Ayrıntılara gireyim hemen.

Bir vatandaş olarak bu ülkedeki emniyet kuvvetlerine değer veriyorum, belki de haddinden fazla. Ancak bu durum benim gerçekleri görmemi engellemiyor, kolluk kuvvetlerin kendi kendine yetebilecek ve bizleri koruyabilecek bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki en eski polis teşkilatına sahip olsak da hem zihnen hem de fiziki olarak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunu biraz açmak istiyorum, şöyle ki; herkesin bildiği üzere polislik mesleği zor ve insanı yıpratan, zihnen çöküşe iten bir meslek. Ve böylesi bir durumda polislerimizin psikolojik destek almasını her şeyden çok önemsiyorum. Aklı yerinde olmayan, teçhizatını ne şekilde kullanacağına karar veremeyen kişilerin ne kanunları ne de insanları koruyamayacağını düşünüyorum. Eğer aramızda polis memurları var ise bu söylediklerimi hakaret, saldırı amaçlı algılamasınlar. Ben sokakta gördüğü her devriyeye selam veren bir insanım, onlar da bazen el işaretleriyle bazen de siren çalarak selam veriyorlar.

Diğer bir konu ise itfaiye teşkilatının teçhizat, eğitim ve atama yönünden eksikliği. Bu insanlar, bizlerin yaşamlarını ve mallarını korumak uğruna canlarını riske atıyorlar. Ve, toplumda yeterli saygıyı gördüklerini sanmıyorum. Küçük bir örnek vereyim bu konuda, buradaki kimse Amerika'da yaşamamış olsa dahi Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nın bir kahraman yuvası olarak anıldığını bilir. İnsanlar özellikle 11 Eylül'den sonra Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nı fazlasıyla onure etmiş, desteklemiştir. Peki ülkemizde neden böyle? Neden sadece bu insanlar öldüklerinde anılıyorlar? Bizler, birer vatandaş olarak onlar için ne yapıyoruz? Trafiği tıkamak haricinde.

Bu konuda sizlerden birer vatandaş olarak görüş bildirmenizi istiyorum. Emniyet ve itfaiye teşkilatımızda gördüğünüz eksiklikler, sorunlar nelerdir? Bu konuda yaşadığımız sorunları, gözlemlerinizi paylaşır mısınız?

İlk olarak yapılmasını düşündüğüm şeyler ise;
1) Operatörlerin güçlendirilmesi,
2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması,
3) İlgili kanunlarda değişiklikler yapılarak görev teçhizatlarının standart duruma getirilmesi(telsiz, fener, silah, çelik yelek, yedek şarjor ve mermiler, plastik mermi ve tüfeği gibi)
4) Polis sendikasının güçlendirilmesi,
5) Sivil ekiplerinin arttırılması,
6) Trafik konusunda halktan gönüllülük esasına göre alım yapılması,
7) Uluslararası anlaşmalar ile polis memurlarının yurtdışında görev alması, evrensel hak ve özgürlükler ile ilgili eğitim alması
8) İtfaiye ekipmanlarının yenilenmesi, denetlenmesi
9) Gönüllü itfaiye istasyonlarının arttırılması,
10) Trafik yoğunluğunun oluştuğu saatlerde itfaiye araçlarına motorlu polis ekiplerinin eskortluk yapması,
11) İtfaiye Teşkilatına ait operatörlerin güçlendirilmesi

Aklımdaki maddeler bunlar.

com-niuw83frdtnnun1zz1fz.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

projende basarilar diliyoruz. Nacizane bir iki fikrim var ozellikle polisler icin psikolojik bir mulakat(muhtemelen vardir) şart. Ama bu mulakat belli periyotlarda tekrarlanmali. Ona gore tatil veya farkli bir alanda calismasi sağlanmalı. Eger bu suanda yapiliyorsa da sonuclari acisindan tatmin edici degil. (torpilli olanlardan dolayi olabilir). bir digeri nobet devriye vs. Olaylari bence bu insanlar herkesten az calismali sosyal hayatlarina imkan taninmali. Nobet tutan memur ertesi gün izinli olmali.
bir de utopik bir fikrim var neden genellikle bir olay yasandiktan sonra islem yapılır. Yani benim basima bisey geldikten sonra ne onemi kaldi ceza vs. Oyle birsey olmali ki (nasil olacagini bilmiyorum) suc islenmeden masumlar zarar gormeden onlem alinabilmeli. Bu güçu polisimie saglayabilirsek ve polis de gücünü istismar etmez ise dünya cok guzel bir yer olucak

E

Teşekkürler hocam, polislik mülakatlarında psikoloji ile ilgili bir bölüm var ancak görev süresince psikolojik destek verilmiyor. Departmanlarda ilgili birer psikoloji bölümleri açılır ise polisler periyodik kontrollerden geçirilebilir, ben de aynısını düşünüyorum. özellikle son dönemde yaşanılan olaylar polislerin psikolojik desteğe ne kadar çok ihtiyaçları olduğunu gözler önüne seriyor.

Emre Ciler 6 yıl

ben teşekkür ederim boyle calismalara zahmet eden insanlar olarak her türlü minnete layiksiniz umarim başarılı olursunuz. Yalniz biber spreyine bi alternatif bulun gercekten diyorum alerjisi olan vardir ölüm olur faln aman diyim...

Emrah Tekece 6 yıl

Evet, bu yüzden bir öğretmen hayatını kaybetti. Ankara'da. Ayrıca teşekkür ediyorum iltifatınız için, halkın ve emniyet teşkilatının güvenliği her şeyden önemlidir.

Emre Ciler 6 yıl

Hocam tamam da senin önerilerin aksine polisin davranışlarını tutarsızlaştıracak seviyede. Mesela trafik konusunda halktan gönüllülük esasına göre alım yapılacak olsa, kaldı ki alımlarda aklı selim bir vatandaş gibi görünse de, bir olay anında ne yapabileceğini kim kestirebilir? Yani halktan biri sonuçta, polis eğitimi almamış, herhangi bir lafa içerleyebilir, üstüne fiziksel müdahaleye kalkışabilir en ufak yerde, siyasi görüşleri dahilinde ayrımcılık bile uygulayabilir vs.

Ö

Bu konuda katılıyorum ancak bu söylemi daha iyi anlaşılması açısından biraz açayım. Örneğin okul önlerinde gönüllü veliler trafiği düzenleyebilir, birçok ülkede benzer uygulamalar var. Örneğin ben yeğenimi okuldan almaya gittiğimde, okul çıkışlarında hiçbir sürücü trafik uyarı işaretleri olsa dahi öğrencilere yol vermiyor. Araçlara müdahale ederek durdurmak zorunda kalıyorum çoğu zaman. Demek istediğim uygulama bundan ibaret, tabi gerekli eğitim ve denetim sağlanması şart.

Emre Ciler 6 yıl

2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması, saçmalamışsın. Polisin görevi silah kullanmak değildir. Huzuru sağlamaktır. Yetki üstüne yetki verilen polisler günümüzde iice kudurmuş durumda ve o yetkileri teröristler üstünde değil kendi halkımızda kullanıyor.. 15 yıl önce yetkileri yoktu toplumsal olaylarda güç kullanmakta yoktu. Kendi halkıyla savaş durumunda olan poliste yoktu... Silah sadece orduda olmalı polisler için ise sadece silahlı bir birim oluşturulmalı diğerlerinin elinden toplanmalı..

G

Hocam burada anlatmak istediğim şey terör olaylarına müdahalede teçhizat ve eğitim açısından yeterli görmüyorum teşkilatımızı. Örneğin bu konuda Amerikan kolluk kuvvetleri bahsettiğim silahları 97 Hollywood soygunundan sonra taşımaya başlamışlardır. Bu olayda 2 soyguncu, Bank of America'nın Hollywood şubesine 100'lü şarjorler ve çelik yelekler ile soymaya kalkışmış; birçok polis yaralanmıştır. Olaya müdahalede kullanılan uzun namlulu silahları ise bölgedeki bir silahçı dükkanından almışlardır. Bu olaydan sonra ise kanun çıkartarak, özel devriyeler oluşturarak devriye araçlarında uzun namlulu silahlar bulundurmuşlardır.

Emre Ciler 6 yıl

Emre Ciler teröristleri açılım safsatasıyla memlekete dolduracaklar polis eşliğinde il il gezdirdiler... O teröristlere gıkı çıkmayan polis teşkilatına silah verilecekmiş bence sen git tedavi ol... Sorun memleketi terörist yatağına çevirenlerde çözüm ise silahlanmada değildir..

Gök Övünç 6 yıl

Kişisel saldırı çözüm değil hocam. Tedavi olması gerekenler ülkeyi bu konuma düşüren, emniyet güçlerinin itibarını zedeleyen insanlardır. Söylemlerimde kesinlikle orantısız kuvveti desteklemediğim açık, ithamlarını yaralayıcı. Şahsi görüşüm "güçlü emniyet, güvende olan bir halk". Bunları da bu gibi kampanyalarla gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Eğer kolluk kuvvetler bahsettiğim şekillerde eğitim, denetim, destek görürlerse iyi bir polis teşkilatına sahip olacağımızı ve halkın da kendisini güvende hissedeceğini düşünüyorum.

Emre Ciler 6 yıl

35 yıldır silah kullanılıyor neyi çözmüşler. 20 yaşlarında gençler toprağa verildi... Sonuç ne oldu teröriste açılım yapıldı. Biber gazları vatandaşa sıkıldı işçiye emekçiye sıkıldı. Polisi okutan öğretmene sıkıldı.

Gök Övünç 6 yıl

silahlandırma bütün teşkilat düzene girdikten sonra özelliklede psikolojik düzen sağlandıktan sonra belki ama gereksiz görüyorum bende

Burcu Ardiç 6 yıl

kendi topraklarımızda adaleti gavur topraklarında arıyorsak bu durumun tek sebebi güç kullanmayı marifet sanan ahmakların hak etmedikleri koltukta oturup millete gider yapsıdır. Hem paramı alacak hem güç kullanak hadi ordan sende

G

İşte bu yüzden eğitim, psikolojik destek ve denetim gerekiyor.

Emre Ciler 6 yıl

Emre Ciler o zaman kafanı eğitim için yor silahlanmak ve güç kullanmak için değil.

Gök Övünç 6 yıl

Aynı şeyleri istiyoruz, yorumlarımı okumuyor veya görmezden mi geliyorsunuz. Anlamakta zorluk yaşıyorum .

Emre Ciler 6 yıl

son gunlerde bazi torpilli vasifsiz ama rutbeli polislerin yaptiklarindan dolayi adami linc etmeyin bu durumu duzeltecek fikirleriniz varsa paylaşın sonuc olarak bu calisma gelistirme amaçlı. Hatalari yanlışları yüzüne tokat gibi carparak onlari sadece hirslandirirsiniz. Bu da kisir donguye sebep olur. Yine bizim acimizdan kotu olur. Mantikli kibar bir dille izah ederseniz onun da fikrinin dogru olana yoneldigini goreceksiniz. Lutfen hayatin her alaninda boyle olalim.

E

Teşekkürler, desteğin için. Bu konuda kesinlikle sağduyuya ve yapıcı olmaya ihtiyacımız var. Çünkü toplumun geldiği durum belli, hiç kimse polise güvenmiyor. Ülkede zaten yeterince zıt kutup var, bari bizleri korumak isteyen insanlar için bir şeyler yapalım.

Emre Ciler 6 yıl

evet elbette aralarinda isini iyi yapan gorevinin bilincinde polisler var. Eminim onlar da teskilatin geldigi noktadan sikayetcidirler. dusunsenize is yerinizde misal ben barmenim Turkiye sampiyonuyum (2015)uzerime bir sef mudur geliyor sirf patronun yalakasi hicbir basarisi yok misafirlere kötü davraniyor. Musteriler sikayetci. Ayni hesap halk sikayetci polis guven vermekten ziyade ego tatmin ediyor. Aralarindaki gercek polisler ne hisseder. O adamlari en azindan kaybetmemeliyis. yoksa teskilatin tamami zorba olucak

Emrah Tekece 6 yıl

Aynen öyle.

Emre Ciler 6 yıl

gönüllü iftaiyeciyim bildiğim kadarıyla anlatayım itfaiyenin sorunu belediyelere bağlı olması normalde iç işlerine bağlı olması gerekli ama değil (maliyeti yüzünde bağlamıyorlar deniyor) temel sorun bu böyle olsa her yerde ekipman aynı olur personel sayısı belli olur düzen olur yangından koruyucu elbisesi olmayan itfaiyeler var adamlar öyle çalışıyor geçen yaz biz kullanılmış elbise gönderdik onlarında koruyucu özeliği zayıfladı normal olarak
kocaeli belediyede kendi adamını alamayacağı için adam almıyor mesela diğer illerden tanıdık vasıtasıyla gelenleri alıyor onlarda zaten kendi adamı oluyor hal böyle olunca personel eksikliği oluşuyor mesela yazın 1-2 er tatile çıktı 3. çıkıştaki araca er bulmadılar ben dahil 3 gönüllü verdiler birde amir bizim eğitimimiz yok bizimde yapa bileceklerimiz ve yetkilerimiz kısıtlı vatandaşı tehlikeye atıyorlar madem adam akıllı personel almıyorsun gönüllere değer ver dimi bazı itfaiyelerde vatandaş müdahale ediyor bursada bir grupta 2 araç 1 şoför 1 er var biri izne çıkınca grup kapanıyor 7 grubun kapandığı zaman oldu şoför olmadığı için aracı er kullanmaya kalktı takla atı ölü ve yaralı var o olayda kız öğrenci yurdu yangınında bölgede eski bir araç 1 er bulunuyormuş yönetmeliğe göre orada 3 araç olmalı eğer öyle olsaydı o ölenlerin bir kısmı belki kurtula bilirdi konu çok uzun konu aslında aklıma gelen bu kadar birde vatandaş yönü var temel sorun cahillik bu kadar basit ee siz ne iş yapıyorsunuz ki kafasında adam seni geçiktiriyor bizim er anlattı yangına giderken tek şeritli yola girmişler karşıdan gelen adam yol kavgası yapmaya başlamış bizimkiler yangına gidiyoruz çekilsene diyoruz adam yol benim diyor dedi böyle insanlar var yol verme şekli bile yanlış ülkede

E

itfaiye iç işlerine bağlansa bir çok sorun çözülür iç sorunlar kalır birde gönüllülere değer verirlerse güzel olur

Emre Akansel 6 yıl

ha birde yangınlara falan polis gelmiyor sıkıntı oluyor bizim için bununda düzeltilmesi lazım ayrıca 112 tek hat sistemine geçmeye başladık Operatörler güçlendiriliyor

Emre Akansel 6 yıl

Katılıyorum, birkaç ay önce takip ettiğim bir Youtube kanalında ilgili bir video paylaşılmıştı ( https://www.youtube.com/watch?v=2BYepB_rT3k ). Ayrıca bir dönem ben de gönüllü itfaiyeci olmayı düşündüm ancak araştırınca fiziksel olarak yeterli olmadığımı anladım ve vazgeçtim. İnsanlara yardım edeyim derken hayatlarını riske atmak istemedim. Bir de dediğiniz gibi hem olaylara polisin gitmemesi hem de gönüllü istasyonların azlığı büyük bir sorun. Bu konuyu not alayım, ciddi bir iletişim sıkıntısı var iki teşkilat arasında.

Emre Ciler 6 yıl

Emre Ciler fizik sorun değil bende güçsüzüm her tip insana ihtiyaç var bizde bir tane gönüllü istasyonu var oda çok uzakta biz uzaman personeller ile çalışıyoruz ama çok yetkimiz yok polis sıkıntı başka bir erin anlattığı trafik kazasına gidyorlar ağır yaralı var lpg tankı yırtılmış millet polisle birlikte sigara içiyor söndürün diyorlar vatandaş nee olaacak yaaaa polise söndürün bir şey olmazz patlıyacaz söndürün falan böyle devam ediyor bu arada bizimkiler müdahale edemiyor polis normalde şerit çekmeli onuda yapmıyorlar bu sefer vatandaş müdahalemizi güçleştiriyor biz bile aracın yanında duruyoruz millet olayın dibinde

Emre Akansel 6 yıl

Öyle ise ben gönüllü olmayı tekrar düşüneceğim, yaş sınırı yoktu diye hatırlıyorum. Hala öyle mi hocam? Ayrıca o tür olaylara çok sık şahit oluyoruz maalesef, haberlerde görüyoruz. İnsanların en azından itfaiyecilere saygı duyması ve sözlerini dinlemeleri gerekiyor ancak "Ben bilirim, bana bir şey olmaz" kafası hiç değişmeyecekmiş gibi geliyor .

Emre Ciler 6 yıl

maddeler arasında en önem verdiğim psikolojik düzenin sağlanması yıllarca dengesiz insanların bizi korumasını bekledik emir komuta zincirinde çok aksaklık mevcut yasalar bizi korumaktan ziyade bizi kışkırtmaya yönelik ilerliyor ve 2. önemli gördüğüm şeyde itfaiye meselesi ülkemizde malesef çok gerekli ve önemli olması gereken bir bölüme hiç özen gösterilmiyor

B

Kesinlikle. İtfaiye Teşkilatı'nın ciddi bir denetimden geçirilmesi gerekiyor. Hadi halkı tek çırpıda eğitemeyiz ancak İtfaiye Teşkilatı'nı eğitebilir ve destek gösterebiliriz. Bu da görevdeki başarılarını ciddi oranlarda arttırır.

Emre Ciler 6 yıl

öncelikle önemli bir iş yaptıklarının bilincine varmalılar bunu halk olarak hissettiremiyoruz anca ilkokulda 2 itfaiye turu attırılıyor oda nerde itfaiye varsa ara bul anca

Burcu Ardiç 6 yıl

ben şu anda oturdugum semtte bile itfaiye nerde bilmiyorum aslında çok acınası bi durum

Burcu Ardiç 6 yıl

Ben çoğu istasyonu bilirim, karakolları ve kışlalar dahil. İnsanın boş vakti olunca ve araştırma yapmayı sevdiğinde sonuç bu ancak semt meydanlarında teşkilat tarafından çadırlar kurulabilir, halk bilgilendirilebilir. Bunu not alıyorum.

Emre Ciler 6 yıl

yani aa burda itfaiye varmış diyip ufo goren masum köylü gibi olmamalıyız aslında traji komik bi durum cidden

Burcu Ardiç 6 yıl

Polis kadar halkta bilinçlenmesi gerekli kanunlar hakkında, ayrıca polislere üslub dersi verilmeli neticede bu insanların maaşını biz ödüyoruz.

S

Hocam maaş, vergi konusuna hiç girmeyelim derim. Konular sonra bambaşka noktalara gidiyor ancak haklısınız. Halkın bilinçlendirilmesi kesinlikle gerekiyor, bu konuya çok gevşekçe yaklaşıyorlar. Oysa ki çok ciddi bir konu.

Emre Ciler 6 yıl

Trafik hakkında benimde bir projem var aslında. Geniş çaplı uygun bir zamanda konuşalım

Seçgin Özlü 6 yıl

Tabi ki hocam, çok iyi olur. özellikle birkaç kez araç altında kalmaktan kurtulan biri olarak, bu konunun üzerinde ciddi anlamda duruyorum. Yaya geçitlerinde dahi hiçbir şekilde yok hakkı tanınmıyor.

Emre Ciler 6 yıl

EGM desteği ile ağır yaptırımları olan bir kanunla sorun çözülecektir. Yaya geçidi yayanindir. Rusya da şu olayı gördüm. Eğer yaya geçidinde durmayan bir sürücü gördüğünde telefonla şikayet bile ceza verilebiliyor. Bunun gibi caydırıcı şeyler gerekiyor. Dolmuş ve otobüslere emniyet şeridi dediğimiz noktayı sadece onlara özel kılmamiz, otobüs ve dolmuşlar durak harici durması halinde ağır cezalar gerekiyor. Daha bir sürü şey.

Seçgin Özlü 6 yıl

Katılıyorum, cezalar çok yetersiz. Evet, kanunlarımız var ancak uyulmadığında uygulanan cezalar caydırıcı değil. Belki cezalar artırılmasa dahi trafik uygulamalarının sıklaştırılması dahi bu sorunu çözebilir.

Emre Ciler 6 yıl

Kesinlikle düzenli olarak 3 ay yada 6 ayda bir psikolojik destek almalılar. Yüzde 80 den fazlasının psikolojilerinin bozuk olduğu düşünüyorum. Ağır çalışma koşulları nöbetler tayinler sürekli toplumsal olaylarla karşılaşmaları psikolojilerine zarar veriyor. Emniyet teşkilatındaki hiyerarşi askeriyedekinden çok daha farklı.. Daha esnek.. Torpil hatır gönül ilişkileri hiyerarşiyi bozuyor. Yıllardır işkence hala gündemde. İşkence yapan polis derhal meslekten atılmalı. En ağır şekilde cezalandırılmalı. Polisin görevi toplumun huzurunu sağlamak. Adalete yargıya kişilik haklarına karışmak değil. Ve polis halktan da üstün değil. Sağlam bir kontrol mekanizması ile tüm bu sorunlar aşılır diye düşünüyorum.

E

İşkence ve kanun dışı uygulamalar hakkında Amerikan Polis Teşkilatı, bazı eyalet ve şehirlerde vücut kamerasını zorunlu hale getirdi. Polis memurları mesai içi saatlerde bu kameraları açık bulunduruyorlar, bu yüzden birçok polisi meslekten ihraç ettiler.

Emre Ciler 6 yıl

Aldığım notları kaba taslak şekilde maddeleştirdim. Yorumları tekrar okuyacak ve üzerlerinde düşüneceğim. Eğer bu maddelerde eksik var ise lütfen bildirin.

1) İtfaiye Teşkilatı'nın bağımsız bir departman olması ve İç İşleri'ne bağlanması,
a) Halkın itfai konularda bilinçlendirilmesi,
b) Okullarda ve meydanlarda etkinlikler düzenlenmesi,
c) Bölge istasyonlarının halk tarafından bilinmesinin sağlanması,
d) Departman yöneticilerinin çekirdekten yetişmiş kişilerden seçilmesi, liyakat sisteminin uygulanması,
e) İtfaiye ve Polis Teşkilatları'nın arasındaki ileitşimin kuvvetlendirilmesi,
f) İstasyonlardaki personel sıkıntısının giderilmesi,
2) Polis Teşkilatı hakkında;
a) Nöbet ve devriyelerin insani koşullara çıkarılması,
b) Görevli personelin periyodik şekilde psikolojik destek alması,
c) Olayların önlenmesi konusunda teşkilatta yeni yapılanmalara gidilmesi(suç önleyici birimler)
d) Eğitim ve denetimin azami çizgiye çekilmesi,
e) Halkın kanunlar tarafından korunması,
f) Toplumsal olaylara müdahale eden birimlerde yeterli denetim, eğitim verilmesi,
g) Polisin halk ile iletişimin saygın seviye tutulması hakkında eğitim,
h) Trafik denetimlerinin ciddiyetle yapılması ve cezai yaptırımların caydırıcı seviyeye getirilmesi

E

İtfaiye ve Polis Teşkilatları'nın arasındaki iletişimin kuvvetlendirilmesi, için bir şey yazayım artık 112 sistemine geçmeye başladık (kocaeli geçti) polis itfaiye ambülans vs hepsi tek hatta bağlı artık olay mı var arıyorsun 112 yi (eski numaralarda 112 ye atıyor) oradaki görevli olaya göre ilgili birimlere haber veriyor ondan sonrası polis teşkilatının içindeki sorun tabi polis de bilinçli olacak lpg kaçağı varken sigara içmeyecek olay yerini vatandaşa kapatacak vs birde sivil savunma ve itfaiyeclik meslek yüksek okulu var ama bence gereksiz sen bu okulu okusan da atandığın yerde eğitim alıyorsun (belediye itfaiyelerinde 3 ay ) ha fabrikada şirket vs de çalışacaklar için sıkıntı yok ama itfaiyede çalışacaklar için bence gereksiz ben bu işi okadar sevdiğim halde 2 yıldır bu okulu kazanmaya çalışıyorum saçma geliyor bana birde atamayla ilgi bir şey yazdım onu görmediniz galiba

Emre Akansel 6 yıl

yetki istismari karşılığında yaptırımlar da eklense iyi olur. Yetkilerini ozel amaclari icin veya gereksiz yere kullanmasinlar

Emrah Tekece 6 yıl

emrah aklıma getirdin abi birde itfaiyeler yetki dışı iş yapıyor belediye istiyor bağlı olduğun için yapmak zorundasın yol yıkama pankart asma falan pankart asarken düşüp şehit olan 2 kişi var

Emre Akansel 6 yıl

iste bu konuda da belediyedeki isimler yetki istismari yapiyor.

Emrah Tekece 6 yıl

ulkemizdeki en büyük trajedi bu zaten. Herkes kendini baskan saniyor. Yabanci ulkelerde gücünü kötü yonde veya sahsi meselelerinde kullandigin an ipini cekerler adamin agor yaptirimlari olur cezalar vs.

Emrah Tekece 6 yıl

polislik gibi meslekler normal kafa ile yapılmaz ki? Uzun süre ölüm korkusu yaşayıp bunu normalleştirmek ve korkmamak gerekir mesleki rahatlık için.

T

Bunun da psikolojik desteğin süresiz şekilde sağlanması ile çözüleceğini düşünüyorum. Bu konuda birçok olay görüyoruz maalesef, cinnet geçiren polisler veya orantısız şiddet uygulayanlar. Ölüm korkusu ile teçhizatların yeterliliğine bağlıyorum, teçhizatının yeterli olduğunu bilmek bunun önüne kısmen geçebilir sanırım. Örneğin; terör olaylarında birçok kez polisin tabanca ile müdahale ettiğini gördük, Fethi Sekin en üzücü örnektir. Kahramanca bir müdahalede bulunmuş ancak teçhizat yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Emre Ciler 6 yıl

bence polis olacak insanların duygusal durumları incelenmeli. Kolay etkilenmeyen insanlar seçilmeli.

Tayla Gölçek 6 yıl

Arkadaşlar konu güncel. Bu konu herhangi bir zamanlamanın içerisinde değildir, günlük hayatımızda birçok olaya şahit oluyoruz. Bu olaylardaki gözlemlerinizi dahi paylaşsanız üzerinde düşünerek bu iki teşkilatın eksikliklerini belirleyebiliriz. Ayrıca yorumlarımda bahsetmedim ancak trafik denetimi hakkında; devriye araçlarının trafik kuralları konusunda da işlerini ciddiyetle yapmaları gerekiyor. Şüpheli gördükleri araçları, kanun dışı hareket eden sürücüleri durdurmaları gerekiyor. Ve durdurulan bir araca nasıl yaklaşılır, uygulamanın yapıldığı sokak nasıl emniyete alınır bu gibi konularda eğitimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Ayrıca dün bir video izledim, polis memurlarımız kapan(stop stick) kullanmasını bilmiyorlar. Bu tür konularda gerekli ekipmanın sağlanması ve eğitim verilmesi gerekiyor. Ve son olarak hava gözlem konusu, eğer helikopter alamıyor isek veya helikopter almak istemiyor isek drone(insansız, kumandalı hava aracı) kullanılabilir. Bunun maliyeti oldukça düşük olacaktır, ihale veya toplu satın alım ile emniyet müdürlüklerinde ilgili birimler oluşturulabilir(Mobil EDS gibi araçlar tahsis edilebilir).

E

hava gözlem konusunda üzerinde bence şimdilik çok durmayın bu hükümetin yapa bilecekleri belli doğru amaç için kullanılmaz

Emre Akansel 6 yıl

birde siz bu bilgilerle ne yapacaksınız merak ettim sakıncası yoksa

Emre Akansel 6 yıl

Bir sivil toplum hareketi başlatmayı düşünüyorum, hem sosyal medyada hem de sokaklarda. Polis ve İtfaiye teşkilatlarımız halk için ölmeyi göze alan insanlardan oluşuyor ancak halkı korumak için can vermelerine gerek yok. Bu yüzden projenin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Kendisini koruyan polis memurları ve itfaiyeciler halkı da koruyabilir. Ancak bu noktada insanlar sadece birilerini korumak adına can veriyor ve devlet ise izliyor. Polisin halkı ve kendisini koruması için devletin de polisi koruması gerektiğine inanıyorum.

Emre Ciler 6 yıl

Emre Ciler olursa büyük bir başarı olur ama devlet bunu bastırır bence bu tip polisler korku sacıyor millet polisten korkuyor hükümetin işine geliyor itfaiyenin iç işlerine bağlanması maddesi var projede vatandaşı vergilerle sömüren bir devlet itfaiye yi iç işlerine bağlayıp maliyet olmasını istemez siz de farkındasınızdır zaten bunları da düşünüp ona göre hareket edin bence ben elimden geldiğince destek olmaya da çalışırım en azında vatandaş bilinçlense bile büyük başarıdır itfaiyecilerin en genel hastalığı kalp krizidir stres yüzünden ama böyle bir meslek saygı görmüyor ayrıca vatandaşın itfaiyecilerin stresini artırdığını da düşünüyorum

Emre Akansel 6 yıl

Halkın polislerden korkması, sevmemesi hakkında da emniyet teşkilatının bürokratik tavırları yüzünden. Bu ülkede "devlet politikası" yok, politika olmayınca da kurumlar iktidarların emirleri doğrultusunun hareket ediyor. Böyle olunca de bu gibi ayrışmalar ortaya çıkıyor. İşte bu gibi sosyal projelerle halk ve kolluk kuvvetler arasındaki ilişkinin güçlendirilebileceğini düşünüyorum. Çok zor bunu yapmak ancak imkansız da değil. Kalp krizinin yanında bir de akciğer hastalıkları var, bildiğim kadarıyla. Ayrıca sendikalar bu konuda yetersiz olmalarının yanı sıra itfaiyecilere dönelik çalışmalar yapan bir meslek sendikası yok Türkiye'de. Kimsenin birbirinin hakkını koruduğu yok yani kısaca. Sendikalar her ay aidat alıp kenara çekiliyorlar, bu konuda kolluk kuvvetler yalnız. Bir de itfaiyecilere saldıran insanlar da çok görülüyor, nedeni ise geç gelmesi. Ee, bu adamlar nasıl geç kalıyorlar? Çünkü aracını 5 liralık 10 liralık otopark ücreti vermemek için, 2 sokak öteye aracını park etmediğin için gelip dar sokağa bırakıyorsun. Halkın kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor ancak bu imkansıza yakın bir şey. Hem bencillik, hem cehalet, hem asabiyet birleşince maalesef bu olaylarla çok sık karşılaşıyoruz.

Emre Ciler 6 yıl