Emniyet ve itfaiye teşkilatındaki eksiklikler, sorunlar nelerdir?

Birkaç aydır üzerinde düşündüğüm, proje haline getirmek istediğim bir konu var. Ve bu konuda uzun zamandır gözlem ve araştırma yapıyorum ancak tek başıma altından kalkabileceğim bir konu değil bu. Konu Emniyet Güçleri; polis ve itfaiye teşkilatları hakkında. Bir sonraki projem ise acil servis hizmetleri olacak, henüz araştırmasını yapmadığım bir konu. Ayrıntılara gireyim hemen.

Bir vatandaş olarak bu ülkedeki emniyet kuvvetlerine değer veriyorum, belki de haddinden fazla. Ancak bu durum benim gerçekleri görmemi engellemiyor, kolluk kuvvetlerin kendi kendine yetebilecek ve bizleri koruyabilecek bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki en eski polis teşkilatına sahip olsak da hem zihnen hem de fiziki olarak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunu biraz açmak istiyorum, şöyle ki; herkesin bildiği üzere polislik mesleği zor ve insanı yıpratan, zihnen çöküşe iten bir meslek. Ve böylesi bir durumda polislerimizin psikolojik destek almasını her şeyden çok önemsiyorum. Aklı yerinde olmayan, teçhizatını ne şekilde kullanacağına karar veremeyen kişilerin ne kanunları ne de insanları koruyamayacağını düşünüyorum. Eğer aramızda polis memurları var ise bu söylediklerimi hakaret, saldırı amaçlı algılamasınlar. Ben sokakta gördüğü her devriyeye selam veren bir insanım, onlar da bazen el işaretleriyle bazen de siren çalarak selam veriyorlar.

Diğer bir konu ise itfaiye teşkilatının teçhizat, eğitim ve atama yönünden eksikliği. Bu insanlar, bizlerin yaşamlarını ve mallarını korumak uğruna canlarını riske atıyorlar. Ve, toplumda yeterli saygıyı gördüklerini sanmıyorum. Küçük bir örnek vereyim bu konuda, buradaki kimse Amerika'da yaşamamış olsa dahi Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nın bir kahraman yuvası olarak anıldığını bilir. İnsanlar özellikle 11 Eylül'den sonra Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nı fazlasıyla onure etmiş, desteklemiştir. Peki ülkemizde neden böyle? Neden sadece bu insanlar öldüklerinde anılıyorlar? Bizler, birer vatandaş olarak onlar için ne yapıyoruz? Trafiği tıkamak haricinde.

Bu konuda sizlerden birer vatandaş olarak görüş bildirmenizi istiyorum. Emniyet ve itfaiye teşkilatımızda gördüğünüz eksiklikler, sorunlar nelerdir? Bu konuda yaşadığımız sorunları, gözlemlerinizi paylaşır mısınız?

İlk olarak yapılmasını düşündüğüm şeyler ise;
1) Operatörlerin güçlendirilmesi,
2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması,
3) İlgili kanunlarda değişiklikler yapılarak görev teçhizatlarının standart duruma getirilmesi(telsiz, fener, silah, çelik yelek, yedek şarjor ve mermiler, plastik mermi ve tüfeği gibi)
4) Polis sendikasının güçlendirilmesi,
5) Sivil ekiplerinin arttırılması,
6) Trafik konusunda halktan gönüllülük esasına göre alım yapılması,
7) Uluslararası anlaşmalar ile polis memurlarının yurtdışında görev alması, evrensel hak ve özgürlükler ile ilgili eğitim alması
8) İtfaiye ekipmanlarının yenilenmesi, denetlenmesi
9) Gönüllü itfaiye istasyonlarının arttırılması,
10) Trafik yoğunluğunun oluştuğu saatlerde itfaiye araçlarına motorlu polis ekiplerinin eskortluk yapması,
11) İtfaiye Teşkilatına ait operatörlerin güçlendirilmesi

Aklımdaki maddeler bunlar.

com-niuw83frdtnnun1zz1fz.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması, saçmalamışsın. Polisin görevi silah kullanmak değildir. Huzuru sağlamaktır. Yetki üstüne yetki verilen polisler günümüzde iice kudurmuş durumda ve o yetkileri teröristler üstünde değil kendi halkımızda kullanıyor.. 15 yıl önce yetkileri yoktu toplumsal olaylarda güç kullanmakta yoktu. Kendi halkıyla savaş durumunda olan poliste yoktu... Silah sadece orduda olmalı polisler için ise sadece silahlı bir birim oluşturulmalı diğerlerinin elinden toplanmalı..

G

Hocam burada anlatmak istediğim şey terör olaylarına müdahalede teçhizat ve eğitim açısından yeterli görmüyorum teşkilatımızı. Örneğin bu konuda Amerikan kolluk kuvvetleri bahsettiğim silahları 97 Hollywood soygunundan sonra taşımaya başlamışlardır. Bu olayda 2 soyguncu, Bank of America'nın Hollywood şubesine 100'lü şarjorler ve çelik yelekler ile soymaya kalkışmış; birçok polis yaralanmıştır. Olaya müdahalede kullanılan uzun namlulu silahları ise bölgedeki bir silahçı dükkanından almışlardır. Bu olaydan sonra ise kanun çıkartarak, özel devriyeler oluşturarak devriye araçlarında uzun namlulu silahlar bulundurmuşlardır.

Emre Ciler 6 yıl

Emre Ciler teröristleri açılım safsatasıyla memlekete dolduracaklar polis eşliğinde il il gezdirdiler... O teröristlere gıkı çıkmayan polis teşkilatına silah verilecekmiş bence sen git tedavi ol... Sorun memleketi terörist yatağına çevirenlerde çözüm ise silahlanmada değildir..

Gök Övünç 6 yıl

Kişisel saldırı çözüm değil hocam. Tedavi olması gerekenler ülkeyi bu konuma düşüren, emniyet güçlerinin itibarını zedeleyen insanlardır. Söylemlerimde kesinlikle orantısız kuvveti desteklemediğim açık, ithamlarını yaralayıcı. Şahsi görüşüm "güçlü emniyet, güvende olan bir halk". Bunları da bu gibi kampanyalarla gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Eğer kolluk kuvvetler bahsettiğim şekillerde eğitim, denetim, destek görürlerse iyi bir polis teşkilatına sahip olacağımızı ve halkın da kendisini güvende hissedeceğini düşünüyorum.

Emre Ciler 6 yıl

35 yıldır silah kullanılıyor neyi çözmüşler. 20 yaşlarında gençler toprağa verildi... Sonuç ne oldu teröriste açılım yapıldı. Biber gazları vatandaşa sıkıldı işçiye emekçiye sıkıldı. Polisi okutan öğretmene sıkıldı.

Gök Övünç 6 yıl

silahlandırma bütün teşkilat düzene girdikten sonra özelliklede psikolojik düzen sağlandıktan sonra belki ama gereksiz görüyorum bende

Burcu Ardiç 6 yıl

Büyük olaylarda kesinlikle gerekli olduğu birçok polis teşkilatı tarafından kabul edildi. yukarıdaki örneği tam da bu yüzden verdim. 2 zırhlı, silahlı soyguncuya karşı yaklaşık 45 polis memuru yanıt verdi ancak çok fazla polis memuru yaralandı. Bu gibi durumlar için taşınması gerekli, en azından gün içerisinde 100 ekip devriye dolaşıyor ise bunların en az 20'sinde uzun namlulu silah olur ise verilen kayıpların önüne geçilebilir. Terör gibi olaylarda.

Emre Ciler 6 yıl

Ayrıca tekrarlayayım düşüncemi; eğitim, psikolojik destek, denetim.

Emre Ciler 6 yıl

evet söylediğim eğitim psikolojik denetim olduktan sonra olabilirliği var halkında güvenini kazanması lazım ama önce polislerin şu anda bu kesinlikle yok

Burcu Ardiç 6 yıl

Bunun için sosyal medyanın çok iyi bir mecra olduğunu düşünüyorum. Ancak ilk adımın kesinlikle polis teşkilatının atması, halkın güvenini tekrar kazanması gerekiyor.

Emre Ciler 6 yıl

evet ama şu son gezi olayları ve akabindeki saldırı videoları tuz biber ekti şu durumda ağızlarıyla kuş tutsalarda boş tamamen sistemin ve kişilerin değişmesi lazım öncelikle halk buna hazırlanmalı evet tamamen sistem değişiyormuş demeli bunun için evet sosyal medya çok güzel kullanılır ama tersini yapanlarda olacaktır illaki asıl buna ket vurmak lazım zaten polis ve halk arasında pamuk ipliği gibi bi bağ kaldı.. 2. bi gezi hayal etsene kan gövdeyi götürür

Burcu Ardiç 6 yıl

Evet, işte benim amacım böyle bir teşkilata sahip olmak. Halkın güvenini kazanmış, kendisini halkı ve kanunları koruyacak düzeyde geliştirmiş bir teşkilat. Biraz ütopik ancak hiç şüphem yok ki gerçekleştirilir. Alttaki görsel bu yorumunuzun yaşanmış hali .

com-amb80snct8gh2h4l6rtr.jpg

Emre Ciler 6 yıl

aranan kan bulundu )

Burcu Ardiç 6 yıl

bu konuma gelmek şu iktidarla biraz ütopik ama ileride olabilirliği tabi var

Burcu Ardiç 6 yıl

Ecevit döneminde idi oturduğumuz evin karşısında polis noktası vardı o dönemki polisler efendiydi halk için var olduklarını gösteriyordu. Annem pasta börek yapınca bir tepside onlar için yapardı götürürdük polislere. Artık o polislerden eser yok haa bende de şimdiki polislere karşı ne sevgi ne saygı kalmadı. Kendilerini kanunların üstünde gören bir tavır içindeler bu yüzden canı gönülden diyorum en iyisinin allah belasını versin polis artık halkın polisi olmaktan çıkmıştır. Fitne fesata bulaşmışlar kumpaslar kurar olmuşlar. Yazık

Gök Övünç 6 yıl