İnsan mükemmel olabilir mi?

''2013. Hedefimiz mükemmel insan olmak değildir. Hele mükemmel bir toplum olmak hiç değildir. Tüm istediğimiz gayretimiz ve hedefimiz normal insanların oluşturduğu normal bir toplum olmaktır. Allahım, bizi her türlü "mükemmellik"ten muhafaza et!''

Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar- Aliya İzzet Begovıç

Sizce bır ınsan neden mukemmel olmamak ıcın dua eder ? ''Her turlu mukemmellık'' ne demektır? Fıkırlerınızı beklıyorum.

com-h89t46okk44f0xat2mr7.jpg
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Eski bir mükemmelliyetçi olarak (hala artıkları oradan buradan fırlıyor. Geç'miş ol'sun) şunları net söyleyebilirim.

1) Bir mükemmelliyetçi asla mükemmel olmaya uğraşmaz. Asla bir konuda "en iyi ben olacağım" demez. Zira mükemmel bir insanın, mükemmel olmaya çalışmayan olduğunu bilir. Aksine aşırı mütevazilik ile karakterize edilebilir.

2) Mükemmelliyetçi kişi, mükemmel olmaya çalıştığının farkında değildir. O sadece yeterli olmaya çalışır. Ancak yeterli tanımı için koyduğu kriterler mükemmelden bile ötede ulaşılamazdır.

3) Mükemmelliyetçi bir kişi, aslında yetersizlik duygusu ile kavga etmektedir. Ego aşırı yüksektir. Ancak bu her zaman kibirle çıkmaz. Bilakis egosuna aşırı takmış, egosu ile barış sağlayamamış, egosunun varlığına tahammül edemez durumda görünebilir.

4) Pek çok insan sahip olduğu güzel özellikleri kabul edemez. Kendini taktir etmek (çoğu zaman bencillik veya narsizm ile karıştığından) pek çok kişi için üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Ancak bir mükemmelliyetçinin kendini taktire geçmeden önce kendini yargılamayı, yerden yere vurmayı bırakması gerekir.

Mükemmeliyetçinin iç sesi, kendine yaklaşımı (güya adil olmak adına) tam bir zorbadır.

5) Bir mükemmelliyetçi için yaptığı iş ne olursa olsun yetersizdir. Bu yüzden en iyi bildiği işi bile bitirmekte sıkıntı yaşar. (Çünkü bitenden tatmin olmayacaktır. Ve içindeki zorba azap yaşayacaktır.)

Bu yüzden "ertelemek" bir mükemmeliyetçinin ikinci adıdır

B

Farklı bır bakış acısı oldu bu.. Tesekkurler Beyza Üzer .. Belki de mukemmellık kavramının ınsana verdıgi ezayı vurgulamak ıstemıstır ..

Murat Vuslat 6 yıl

Paylaşıma katılıyorum. Ekstra bilgi verdim Hedef mükemmel olmak ise bu bir hastalıktır. Ve evet.. Allah hepimizi mükemmellikten korusun

Beyza Üzer 6 yıl

Çok Amin..

Murat Vuslat 6 yıl

Şu mükemmeliyetçi niyeyse bana çok tanıdık geldi.

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

:)) Deli deliyi ..?

Beyza Üzer 6 yıl