İnsan neden kibirlidir? nasıl kurtulunur?

İnsanda niçin kibir olur? Kibir insana bir çeşit uyuşturucu gibi keyif mi verir? Bundan kurtulmak isteyen kişinin izleyeceği yol ne olabilir? Kibir neleri doğurur, nelere yol açar?

com-ir1fpi3p81ydyfcxy1lk.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Kibir Allahin varligini kabul etmemek degil, inandigi icin Allahlik taslamaktir. Ateistler halihazirda bildiklerini dahil yeni kesiflerle sorgularlar. Buna kufur demek muslumanlarin kibirinden baska sey degildir.

A

Ateistin de Müslüman'ın da kibirlisi olabilir.. Burada konu genel anlamda kibir kavramı.. Allah kibirli İnsanları sevmez, dolayısıyla Müslümanlar bu anlamda daha dikkatli olup nefislerini terbiye etmeliler.. Ateistlerin böyle bir zorunluluğu yok..

Elif Eşli 6 yıl

O zaman herkes kendi isine baksin. İett soforu evrime el atmasin, ateizm dernegi baskani diyanet isleri baskanliga soyunmasin, tacirler profesorluge bulasmasin. Herkes yerini bilsin boylece kibir ortadan kalksin. Bi konuda ilmin yoksa ilme hakim olana kibirli diyemezsin. O olsa olsa senin cehaletindir.

Alev Sarman 6 yıl

İlme hakim olana kim kibirli dedi ki? Bence üslup çok önemli her konuda. Bilim insanı da kibirli ise üslubunda sıkıntı varsa itibar görmeyebilir..

Elif Eşli 6 yıl

Bilim kisinin karakterine degil arastirma sonuclarina bakar. Mesela hitler doneminde genetik alaninda Mengel'in elde ettigi sonuclar hala kullanilir. Bu adam soyledir, boyledir ahlaksizdir o halde arastirma sonuclari yanlistir denmez.

Alev Sarman 6 yıl

İyi de benim dediğimin bununla ne alakası var? Bilim insanı da çalışmasıyla öne çıksın, yerli yersiz kibirli hadsiz söylemler geliştirirse ilmi de itibar görmeyebilir, üsluba dikkat diyorum.. İlmi değersiz demiyorum.

Elif Eşli 6 yıl

Abartmadıktan sonra kibir ya da hafif tabiriyle kişinin kendini beğenmesi, kişinin kendisine verdiği ödüldür. İnsan doğası gereği nötr olamıyor galiba. Kibirli olmazsa aşağılık kompleksli oluyor.

Birol BerilMina 6 yıl

Birol BerilMina bence tam tersi aşağılık kompleksi varsa kibir oluyor, öz güven varsa tevazu ve saygı kavramları gelişiyor. Zaten sıkıntı öz güven ve kibrin birbirine karıştırılması...

Elif Eşli 6 yıl

Elif bazı durumlarda ikisi bir arada olabilir, nötre yaklaştıkça her ikisi de azalabilir, ama öte yandan Tanrı kompleksine kapılmış insanların bilinçaltında ya da yalnızlarken son derece aşağılık kompleksli oldukları gözlenebilir. Ama her vaka farklıdır, bir arada görülebileceği gibi bir birinin panzehiri/alternatifi de olabilirler.

Birol BerilMina 6 yıl

Birol BerilMina kibir ve öz güven bana göre ters orantılı.

Elif Eşli 6 yıl

Elif sanmıyorum, bence özgüven kibire dönüşen bir duygudur, en azından çoğunlukta böyle olduğunu sanıyorum. Öte yandan senin dediğin istisnai olarak var olabilir. Bir kural ile açıklamak zor 7 milyar insan 7 milyar kural demek

Birol BerilMina 6 yıl

Birol BerilMina öz güven kendini sevmek, kendini saymakla ilgili bir şey.. Kibir başkalarını sevmemek ve saymamakla ilgili.. İkisi arasında derin farklar var..

Elif Eşli 6 yıl

Elif tam da aynı noktaya geldin aslında, kendini seven insan diğerlerini daha az sever, kendini daha az sevip önemsedikçe diğer insanları daha çok sevip önemser. Tabi buradaki azlık çokluk oranları çok minik, fazlası zaten balataları sıyırtıyor insana.

Birol BerilMina 6 yıl

Birol BerilMina hayır taban tabana farklı düşünüyoruz aslında. Şöyle açıklayayım: Bir insanın kendini sevebilmesi ve sayabilmesi için dış dünyayı ve çevresindeki insanları sevip sayması gerekir, aksi halde kendine de yabancılaşır ve öz sevgisini yitirip değersizlik duygusuna kapılır, değersizlik duygusu beraberinde aşağılık kompleksi ve kibri getirir.. Öz güven sevgi ve saygı ile gelişen bir kavramdır, kişi çevresini sevip saymadığı takdirde kendine karşı duyduğunu sandığı sevgi yapaylaşır ve kibre dönüşür, umarım anlatabilmişimdir...

Elif Eşli 6 yıl

Ne demek istediğini anladım ama çoğunlukla böyle işlemediği kanaatindeyim. Aslında bu konuda bir araştırma var mı ona bakmak lazım. Her iki seçenek geçerli olabileceği gibi başka onlarca seçenek de olabilir insan kibrini tetikleyen, ya da aşırı ölçülere ulaşmasını sağlayan. Az önce de dediğim gibi, genelleme yapmak zor, parmak izlerimizin bile ikizi yokken karakterlerimizin ikizi olması da imkansız.

Birol BerilMina 6 yıl