Irkçılığa karşı kitap tavsiyeleri

ırkçılığı olan birine bunu yenebileceği bir kitap önerebilir misiiniz

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
107
107 CEVAP

Hala irkciligi savunan beyinsiz koyunlar var. Demekki bu beyin herkesde ayni islevi gormuyor. Kimininki sadece yasamsal fonksiyonlari saglamak icin var.

D

Cehalet aslında aşılabilecek bir şey ama belli bir tatmin sağlıyor. Uyuşturucu bağımlılığı gibi, gerçeklikten kopup bundan zevk alıyorsun.

Babür Cambekli 4 yıl

Düşüyo mu böyle kanka?

Mehmet Yumak 4 yıl

Turk kurt arap yada ingiliz olmak icin dogmadan once yogun mucadeleler verip verdikleri mucadeleye gore bir irka mensup oluyorlar. Hali ile emeklerinin karsiligi olarak kendilerini ustun baskalarini alcakta goruyor omurgasizlar.

Deniz Güyüm 4 yıl

hırsınızı alamayınca böyle hakaretler falan ediyorsunuz işte. Kesmeyince de bomba patlatıyorsunuz.

Özkan Kayıran 4 yıl

karakterinizi seveyim

Özkan Kayıran 4 yıl

Arkadaş yanlış söylemiyor. Irkçılık Hitler ile bitti. Bizim ülkemizde de anayasamıza Atatürk Milliyetçiliği girdiğinde son buldu.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Atatürk Milliyetçiliği nasıl bir şey oluyor?

Erdal Yereç 4 yıl

24 anayasasının 88. Maddesinde yer alıyor. Buradan bakabilirsin ama kısaca; din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını dil, kültür ve siyasi birliktelik değerlerine dayandıran milliyetperverlik anlayışıdır.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Din, ırk ayrımı yapılmaksızın herkese Türk denmesi ne kadar doğru sizce, bunu da sormak istedim.

Erdal Yereç 4 yıl

Din dil ırk değil. Din ve ırk ayrımı yapılmaksızın ilk önce onu belirteyim. Çünkü bir ulusu ayakta tutan en büyük şeylerden biri ortak dildir. Soruna gelince. Bir ülkeyi ayakta tutmak için, birliktelik sağlamak için mutlaka bir ortak noktada buluşmak gerekir. Yurtdışına ülkemizde yaşayan ermeni de gitse lazda gitse "Turk" derler. Çünkü Türkiye Cumhuriyetinde yaşar. Yani aslında Uluslararası bir terim. Direk ırka dayanmıyor. Ha kendisine bir yere gittiğinde kürt denmesini istiyorsa, bağımsız olmasa da kürt devleti mevcut. Oraya gidebilir. Sakın yanlış anlaşılmasın ayrıştırmıyorum. Fethi Sekin de kürttü ama kürt var, Kürt var mesele orda. Birleştirici olmak gerek, ayrıştırıcı değil. Yani Türk sıfatı aslında Türkiye Cumhuriyetinde yaşayanlara konuyor. Dinin ırkın ne olursa olsun. Aynen Abd vatandaşı olan Venezuelalı abimize amerikalı dendiği gibi veya amerikan.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Pardon din, ırk olacaktı orası da hocam dediklerin o kadar çelişiyor ki birbiri ile. Ayrıştırmiyorum deyip Kürt var Kürt var diyorsun, yok Kürt denilmesini isteyen gitsin bu vatandan diyorsun. Çok tutarsız şeyler bunlar söylediğin herşey böyle. Türk demek zorunda değilsin, Türk bir ırk adıdır, sen onlara Türk dediğinde (zorla oluyor bu) Kürt, Ermeni, Çerkes vs. Demeden Türkleştirmiş oluyorsun. Türkiye Cumhuriyeti Halkı olarak nitelendirdiğinde olay daha güzelleşiyor. Yani güzel bir şey değil savunduğun şey.

Erdal Yereç 4 yıl

Türkiyelilik kavramı nasıl türedi bilmiyorum. Ben insanlara Türk olucaksın demiyorum. Ama o kadar etnik kimliğimiz var ki? Senin önerin nedir mesela birlik olmak için? Varsa mantıklı birşey saygı duyarım. Zaten halkız hepberaber buna bir sözüm yok benim.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Ayrıca Osmanlı İmp. Örneğine baktığımızda içerisinde o kadar çok ırk vardı ki. Ama herkes osmanlıydı. Ve bu şekilde kaç yıl hükümdarlık sürdüler. Yahudi asıllı olan munis tekinalp bile anti-semitizmin o kadar az olduğunu söylüyor ki...

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Hocam evet çok fazla etnik kimlik var ama şu az bu daha çok diyerek azınlığı da çoğunluktan sayma anlayışı doğru değildir. Türkiye'de yaşayanları Irk ya da etnik bir atıf yapmadan herkesi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşi olarak adlandırdığında bu sorunun önüne geçmiş oluyorsun.

Erdal Yereç 4 yıl

Atatürk meselesi biraz karışık. “Irkçılık” başlığı altında değerlendirilebilecek bir şey değil. Bir zamanlar öyle olduğunu düşünüyordum fakat büyük bir yanılgı. Ortada bir imparatorluğun enkazı var. Milyonlarca insan padişahın Tanrı’nın yeryüzündeki gölgesi olduğuna inanıyor. Kendilerini de kul, tebaa olarak görüp bundan gurur duyuyorlar. Mustafa Kemal, böyle bir toplumdan modern, çağdaş bir ülke yaratmaya çalışıyor. Bunun için de insanları bir kutsal etrafında birleştirmek lâzım, maalesef bu ulus bilinci oluyor. Bunlar çok hassas dengeler. Cübbeli gibi adamların 100 yıl önceki hâlini düşünün, kolay değil. Millet kadınların eteği bileklerine mi gelsin yoksa komple yerleri mi süpürsün diye tartışıyor. Kadın-erkek eşitliği, laiklik gibi değerlerle kurduğunuz ülke birkaç yıl sonra öfkeli, gerici kalabalıklar tarafından yıkılmasın istiyorsanız –ki pekâlâ mümkündü- onları ikna etmeniz gerekir. Kolluk kuvvetleriyle bir yere kadar kontrolü sağlayabilirsiniz. Nitekim Doğu toplumlarının tarihi başarısız modernleşmelerle doludur. Bu cumhuriyetin ulus politikası sorunsuzdu anlamına gelmiyor. Sorunluydu. Kürtler’e, gayrimüslimlere yapılanlar kabul edilebilecek şeyler değildi. Ancak kendini padişahın kulu olarak gören adama Voltaire’den alıntılar yapamazsın. Eğer onu yeni, modern devletin parçası olmaya ikna edemezsen, modernleşme hayalin elinde patlar. Kısacası, Atatürk ırkların birbirlerinden üstün olmadığını bilecek kadar tarih ve antropoloji bilen biriydi. Hiçbir milliyetçi anlayışı benimsemediğim gibi Atatürk milliyetçiliğini de benimsemiyorum ancak “ırkçılık” olarak değerlendirmek biraz haksızlık olur.

Babür Cambekli 4 yıl

"Dünya yüzünde, Türkten daha büyük, ondan daha eski, ondan daha temiz bir millet yoktur ve bütün insanlik tarihinde görülmemistir." Atatürk

Erdal Yereç 4 yıl

"Hayattaki yegane üstünlügüm, Türk dogmaktir! "

Erdal Yereç 4 yıl

Beni olaganüstü bir kisi olarak yorumlamayiniz. Dogusumdaki tek olaganüstülük Türk olarak dünyaya gelmemdir." Atatürk

Erdal Yereç 4 yıl

Bunun gibi onlarca örnek var, bakabilirsin.

Erdal Yereç 4 yıl

Biliyorum. “Sorunsuz” olmadığını belirttim zaten. Nitekim Güneş Dil Teorisi gibi bir skandal da var. Nereye koysan sığmıyor. Meşrulaştırmaya çalışmıyorum fakat o yıllarda Avrupalıların Türkler’in ve diğer milletlerin “geri kalmış” ırklar olduğuyla ilgili çalışmaları vardı. Nazi felaketine kadar savunulan şeylerdi bunlar. Mustafa Kemal bu söylemi geri çevirmeye çalıştı. Türkler’in Avrupalıların iddia ettiği gibi “geri” bir millet olmadığını ispat etmek için çalışmalar yapıldı. Ama ne yazık ki topuzun kantarı kaçtı biraz.

Babür Cambekli 4 yıl

Ülkeniz sizindir, Türklerindir. Bu ülke, tarihte Türktü bugün de Türktür ve sonsuza dek Türk olarak yaşayacaktır.

Durali Kucukkaya 4 yıl

kubilay mesela sen Türkiyeli bir Türk'sün. Ben de Türkiyeli bir Çerkes'im

Gujan Uytun 4 yıl

Azınlığı çoğunluktan saymak değil, çoğunluğun hakkını korumak bu. recep tayyip erdoğan nasıl çoğunlukla geldiyse aynı olay. Sevmeyen kesimde var ama seven kesim daha fazla demekki... Hocam demek istediğimi anlamak istemiyorsun bence. Yani ırkın ne olursa olsun abd de amerikansın vatandaşı olduktan sonra. Tamam Türklük etnik kimlik ancak Türkiye Cumhuriyetinde yaşayanlara da Türk deniyor. Irkı ne olursa olsun

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Türkiyeli diye bir kavram mı olur lan! Türkiyede Türk dışında etnik azınlık olarak yaşayanlar olabilir buda size Türkiyeli diye bir terim yaratma hakkı vermiyor Çerkes kökenli Türk vatandaşısın kardeş bu kadar basit Almanyada nasıl Türk kökenli Alman vatandaşlı olunuyorsa ...

Durali Kucukkaya 4 yıl

Nart bende Türkiyeli bir çepniyim o zaman? Ama ben çepniyimden önce Türk kimliğimi koyarım ortaya. Ve bu ülkede bu yapılmadıktan sonra birlik beraberlikte olmaz onu da bilirim. Etnik kimliklere ayrılırsak çok ayrılırız.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Aynen demek istediğim bu Durali Kucukkaya

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

klasik cihangir solculuğu daha fazla muhabbete bile gerek yok

Durali Kucukkaya 4 yıl

kubilay bu senin tercihin... Tercihini bana dayatmadıkça sorun yok. Ben öncelik sıralamamı öyle yapmıyorum

Gujan Uytun 4 yıl

21.yüzyılda bunu tartışmak yersiz. Herkes aidiyet sıralamasını belirlemekte özgürdür. "Ne mutlu Türk'üm diyene" anlayışı Cumhuriyet'in ilk yıllarında işlevsel olabilir. Fakat bugün herkesin benimsemesi gereken bir şey olduğunu düşünmek pek makul değil. Bunun Türk'e de faydası yok. Bu sefer "Türk" hastalıklı bir politik bilinçten ibaret oluyor. Bırakınız herkes aidiyet sıralamasını kendi belirlesin.

Babür Cambekli 4 yıl

Nart Zevatha dostum dayatmam. Ne düşündüğün beni de pek alakadar etmez. Ama yarın öbürü gün çerkezce talep edersen karşında beni bulursun. Çünkü ortak dil diyoruz. Herkes kafasına göre konuşamaz. Türkiye Cumhuriyetinin dili Türkçedir.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Arkadaşta yukarıda demiş zaten. Çerkez kökenli Türk vatandaşısın. Bu kadar basit. Uzatmaya pek gerek yok.

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

valla o da senin hayal gücün diyorum.. Çünkü bizim evde her daim Çerkesçe konuşuluyor.. Devletten pek tabi ki Çerkesçe için taleplerimiz var. Şartlar olgunlaştığında da bunlar gerçekleşir.. Bu talepler nelerdir mesela? Mesela Çerkes derneklerimizdeki dil kursları için ödenek verebilirler. Anayasada Çerkes kimliğimizi tanıyabilirler ki böylelikle anavatanımıza dönmek istediğimiz zamab Rus devletine karşı da söyleyecek sözümüz olsun.. Ayrıca gene senin hayal ettiğin gibi bizler yabancı insanlarla karşılaştığımız zaman Türküz falan demiyoruz. Ki yabancı insanlar da salak drğiller adımızın Türkçe olmadığının farkına varıyorlar.. Bir de Çerkez değil.. Çerkes.. Dünya üzerinde de birden fazla resmi dili olan ya da tek resmi dili olup bir den fazla bölgesel resmi dili olan ülkeler var.. Biz bunları sadece kendimiz için değil.. Mesela artık Türk saymadığınız Almanyadaki Türkler içinde söylüyoruz.. Kimsenin kültüri asimile olmasın.. Buna Yürklerin orta asyadaki kadim kültürü de dahil. Gerçi siz onu kendiniz asimile ediyorsunuz zaten. Evet srtık pek uzatmaya gerek yok. İyi günler.

Gujan Uytun 4 yıl

Ben sana çerkesce konuşma demedim sen bunu ayırt edemiyorsun. Senin pek tabii hakkın. Ama eğitim dili olsun o dili olsun bu dili olsun dersen birlik beraberlik bozulur. Herkes kafasına göre konuşur. Bende bir dil icat ederim arkama toplarım milleti bizde bunu istiyoruz derim... Iyi günler...

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Almanyadaki Türklerde Türk kökenli alman vatandaşı olur. Eğer oranın vatandaşılarsa

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

dostum bu ülkede azınlıkların amacı dillerini çocuklarına öğretebilmek.. Bunun içinde dillerinin eğitimini almaları çok doğal hakları.. Bak dillerinin eğitimini diyorum dillerinde eğitim demiyorum.. Ki şu an seçmeli ders olarak çerkesçe kürtçe ve benzeri diller var zaten.. Türkiye de bölünmedi bu eğitim başlayınca..

Gujan Uytun 4 yıl

o zaman siktirgit çerkezistanda yaşa amk istediğin hiç birşeyi vermiyoruz işine geliyorsa gelmiyorsaT. C vatandaşlığından çıkabilirsin !

Durali Kucukkaya 4 yıl

heh işte bir ırkçının geleceği son nokta.. Cümle kurmaya beyin kıvrımları yetmeyince küfür ve hakaret.. Kolay gelsin iyi günler

Gujan Uytun 4 yıl

Al işte bunlar yüzünden karşı karşıya geliyoruz. Oturup iki kelime konuşamıyoruz

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

burası hayvanat bahçesi olmadığı içib her hayvandan bir tane almıyoruz Türk vatandaşlığından rahatsız oluyosan siktirolup gidersin laga luga yapma burda

Durali Kucukkaya 4 yıl

Adama bak la

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

Böyle yapınca etkili olduğunu düşünüyor. Şimdi pc başında "ne laf koydum beee" diye geriliyordur. Leman'da teşkilattan küçük berkay diye bir tipleme vardı o geldi aklıma.

Babür Cambekli 4 yıl

ulan seninle konuşcan ne olacak anlatıyoruz anlatıyoruz boşa hala aynı tatava yok kardeşim işine geliyosa gelmiyosa git başka ülkede yaşa burasu TÜRKİYE CUMHURİYETİ anlamını anlatayım istersen Türk'ün yurdu demektir

Durali Kucukkaya 4 yıl

Atatürkçü bir insan küfür etmez. Naif ol biraz. Atanı örnek al. Yunus emre ne demiş, Gezdim Halep ile Şam'ı Eyledim ilmi talep; Meğer ilim bir hiç imiş, İlla edep illah edep...

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl

bunu gibi ırkçılar orta asyadaki kadim kültürlerine yakın yaşayan gerçek Türkleri görseler onlara da saldırırlar muhtemelen

Gujan Uytun 4 yıl

Ülkemi ve Milletimi Seviyorum Bunun Adı Irkçılıksa Irkçıyız Ne Olacak !

Durali Kucukkaya 4 yıl

Politik bilinç, atar gider üzerine icat edilince böyle oluyor. Bir süre zekanın sunduğu imkanlar tükeniyor sonra küfür ve beylik sözler dışında bir şey çıkmıyor. Ne diyeyim, acınası bir durum. Yazık.

Babür Cambekli 4 yıl

Nart Zevatha dostum arkadaş istemiş kitabı ama ben sana bi kitap önereyim. Kültürler üzerine sosyoloji kitabı. Kesin oku. Durumu anlarsın. Duverger Siyaset sosyolijisi...

Kubilay Yaglıoglu 4 yıl