Kaos teorisi hakkında yorumlar

kaos teorisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Kelebek etkisi ve bu etkiden kaynaklanan zorunlu fiiller sizce de zorunlu mudur? Kisacası özgür irade var mıdır yoksa irade yanılsama mıdır?

Ş
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
14
14 CEVAP

https://www.google.com/amp/s/bilimfili.com/ozgur-irade-bir-yanilsama-mi/amp/

A

Aslında bu makale özgür iradenin olmadığından çok olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü yapılan deneyde bilimsel olarak özgür iradeleri olmadığı söylenen insanların aslında özgür bir irade ile daha kötü davranma kalıbı geliştireceklerine dikkat çekilmiş. Zannediyorum bizim irademizi özgür kılmayan şey toplumsal yargılar ve öğrendiğimiz ve bizi belirli tipte davranmaya iten genel yargılar olabilir.

Elif Akgedik 5 yıl

Bilinçaltının biz karar aldığımızın farkına varmadan önce karar alması bence özgür irademiz olmadığını göstermez. Sonuçta bilinçaltıızda bize aittir. Ve sınırlı farkındalık kapasitelerimiz ve yargılarımızla bilincine varamadığımız fakat yine bize bizim bilgimize ve hayatımıza ait olan pek çok bilgi bilinçaltı tarafından algılanıp kaydediliyor. Ve aslında davranış ve kararlarımızın temeli olarak bilinçaltımız sahip olduğumuz verileri bütünüyle değerlendirerek bizim farkındalığımıza yansıtıyor. Yani aslında yine kararı veren biziz ama farkında değiliz. Bence insanlar kendilerine dair algılarını ve farkındalıklarını geliştirebilirler üzerine çalışırlarsa ve iradelerine karşı daha çok farkındalık sahibi olabilirler.

Elif Akgedik 5 yıl