Bazen bir konuda çok erkenci davranırız.
.
Zihnimiz cevaplara hemen ulaşmak ister.
.
Oysa, aradığımız cevap “farkındalık” gerektirmektedir.
.
Farkındalık ise, belli bir süreç ister. Bir müddet beslenmek ister.
.
Mesela “varlığın birliği”, “madde yoksa bu koca evren de neyin nesi?”, “ben ben değilsem veya ben sandığım gibi değilsem, ben neyim veya kimim?”, “ölüm, uyanış, tanrısızlık bilinci”
.
Tüm bunlar “farkındalık” isteyen şeylerdir.
.
Eğer bilgi istiyor olsalardı, iş çok kolaylaşırdı. Biri çıkar bunlara dair cevapları bir kitaba yazardı. Biz de alır okurduk. Bilgiyi alıp işi çözerdik.
.
İşin bir diğer yönü de saplanıp kalmadır.
.
Bir konuya saplanıp kalırız bazen. Ha bire onu düşünürüz. Her şeyi onunla ilişkilendiririz.
.
Düşündükçe olayı çözemez bu sefer daha fazla düşünmeye çalışırız. Olmadıkça daha çok daha derin daha fazla düşünmeye çalışırız.
.
Oysa farkındalık isteyen birçok konu, “yeterince düşünmemekten” ötürü değil; “düşünmeyi bırakamamaktan” ötürü çözümlenemezler.
.
Tekrar ediyorum: Yeterince düşünememekten değil. Düşünmeyi bırakamadığımız için çözemeyiz bazı problemleri.
.
Zihnimi yeterince çalıştırırsam değil. Zihnini susturmayı başarırsan açılır bazı hakikatler bize.
.
Peki ne yapmalı?
.
(cevabı yorumlar şeklinde aşağıya alınmıştır. İlk yorumdan itibaren takip edebilirsiniz)
Sorunlarımızı nasıl çözebiliriz?
Ahmet Önsesveren
A
0 kişi takip ediyor.
Paylaş:
tanrisizlik bilinci ne demek ?
bu konuyu başka yerlerde çok konuşmuştuk. Şimdi de konuşasım var ama; buradaki konuyu başka yöne kaydıracağı için susmak lazım sanırım.
tanrısızlık; "la ilahe" dir kısacası. Bir müslüman "la ilahe" yi anlamadan, "illallah"ı tam anlayamaz.
"Allah her yerde" falan dese de; içinden halen daha Allahı ötelerde bir yerde kendisini gözleyen bir tür tanrı gibi düşünür.
bakin Tanri yok denirse gaflet olur bu vs si muhim degil
evet İlahlastirmak da gaflttir Duz yaratilmis Br kulu atiyorum sirf bilincinden. Sebep
tanrısızlık bilincini kavramdan Allahı tanıyamayız.... Hep gizli bir şirk içinde oluruz. . ancak sorun değil. Çapımız kadar "farkındalık" sahibiyiz maalesef. . ki "la ilahe"ye dair farkındalık, en uzun süreçlerden birisidir zaten. . yolun sonuna varıp bu farkındalığı elde etmeyen bizler işte işin anca felsefesini yaparız.
İnsani yaradanini anlamali Sonra da yildigini.
rabbin 99 ismi sifati var. Ve bu. Bildiklerimiz Hakikaten anlamaya calismak Farkindalik. Yetimiz ile alakali ve yine evet ancak felsefe yapip duruyoruz
burada size sürekli "La ilahe" (allah yok, tanrı yok) dedirterek beyninizi karıştırmaya çalışıyorlar. Tanrısızlık bilinci bir ateizm deyimidir. Burada kardeşlerimizin akıllarını bulandırmayınız. Lailahe illalah diyen herkes müslümandır ve allahın bir olduğunu kabul etmiştir. Ondan başka tanrı olmadığını kabul etmiştir. Burada neyi savunduğunuzu anlamadım beyin ???
Tülay Duman tanrisizlik uzerine konusarak, Allahin varliginin kiymetini anlatmaya calisiyorsan ne ala. Baska derdin olmadigini varsayaraktan soluyorum bunu daha aciklayici anlatman gerekiyor. la ilahe cok iddaali bi kavram
Eğer konu hakikat ise madem, . La ilahe: Tanrı, put, ilah vb yok . Illallah: İlla Allah ( burası tam çevirilmiyor, sadece Allah denilebilir ama tam karşılık bu değil)
Arinilmasi gereken en büyük tanrı da, kendimiziz. Dışarıda bir put aramaya gerek yok. . Kendimizi var ve kendinden güç sahibi sanıyoruz.
Işin hakikati bu. Ancak herkes hakikati kavrayacak ve illa o idrakte yaşayacak diye bir şart yok.
Çoğu kişi az çok Allahi tanisa da. Bir taraftan da zihninde oluşturduğu bir imaja Allah adını vererek Allaha iman ettiğini sanıyor. . Hatta oyle ki bazıları zamana bağımlı bir tanrı imaji bile oluşturmuş. "E madem Allah bizim ne yapacağımızı önceden biliyordu. Öyleyse neden imtihan ediyor" gibi. Tanrısal bilinçle sorular soruyor. . Bir çok problemin kökeninde bu var. Tanridan arinamamislik. Allahı bir tür tanrı gibi düşünmek
Allah zamandan beri olandır. Zamandan beri olmaktan dahi beridir. Berilik kavrami dahi onu bağlamaz. Beri olmak kavramını dahi yaratan O'dur
Kavram dediğimiz şeyi bile yaratandir. Hatta yaratmak denilen şeyi de yaratandir.