Toplum kurallarına uygun olan her şey ahlaklı mıdır?

Toplum kurallarına uygun olan her şey ahlaklı mıdır?
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
26
26 CEVAP

Yaşadığınız toplum kaideleri coğrafyadan coğrafyaya değişir. İller arası bile farklılıklar söz konusudur. Toplum kurallarına uymak, ahlâki değerleri dikkate almaktır, ki bu da sizi toplumla daha hızlı entegre eder.

Daha evrensel düşünürsek;
Bugün Hindistan'da bir kadın dört erkekle evlenebiliyor. Bu, o toplumun bir kuralı. Fakat trafik kuralları önemsenmiyor. Aslında bu da o toplumun kuralı.
Amerika'ya gittiğinizde, kiminle nasıl bir ilişki yaşadığınız, kocanız da dahil, hiç kimseyi ilgilendirmez. Fakat trafik kurallarına kesinlikle riayet etmeniz gerekmektedir, zira toplumun kuralı budur.

Şimdi bu iki örnekte, ahlaksızlık adlandırmasını yapacağımız herhangi bir davranış görüyor olabiliriz, fakat o toplumda yaşamadan bu etiketi yapıştırmamız, ırkçılık yapmakla eşdeğerdir. Zira siz de o coğrafyalarda dünyaya gelseydiniz, bu etiketin size vurulmasından hiç hoşnut olmazdınız.

Bu vb. Sebeplerle, doğrudan şahsınızı ilgilendirecek konularda özgürlüğünüzü yaşamanız, şahsınızı ilgilendirmeyen konularda ise "Bana ne!" demeyi benimsemeniz gerekmektedir.

"Bana göre" en ahlâklı insan, başka insanları yargılayan değil, olduğu gibi kabul edebilendir.

Y