Toplumun dayattığı ahlakı kabullenmek zorunda mıyız?

Toplumun dayattigi ahlaki kabullenmek zorunda miyiz ?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
40
40 CEVAP

Toplumla olan yakınlığın kadar. Mesela şehrin göbeğindeki bir esnaf kendine yepyeni bir ahlak düzeni oluşturamaz.

H

Ne alaka

Servin Aydede 6 yıl

Siz ne anladınız? Lütfen söyler misiniz? Servin Aydede

Hidayet Aslı 6 yıl

Herşey bireyde başlar bireyde biter birey ahlaksız'sa ahlaksız ısıyı bulur deli deliyi nerde bulur gibi bireyin tutumu önemli birey tercihini yaşar sn. Hidayet ayık saygilarimla

Servin Aydede 6 yıl

Bireyin kişilik ve karakterinin oluşumunda toplumun büyük etkisi vardır. Diyojen gibi insanlar kendini toplumdan soyutlamak istedikçe alay konusu olmaya başlamışlardır. Benim asıl anlatmak istediğim ise bireyin toplumla ne kadar içli dişli olduğunu göz önünde bulundurarak yeni bir ahlak düzeni oluşturma girişimindeki olasılığı vurgulamak. Mesela haftada sadece 2 saatini dış dünya ile geçiren geriye kalan zamanlarında ise iş yerinde kendi başına işinin başında olan biri kendi ahlak sistemini oluşturabilir çünkü toplumun ahlakını sadece iki saat kullanmak yada idare etmek mecburiyetinde kalıyor. Fakat bir mağazada çalışan bir mağaza görevlisi kendi ahlak sistemini oluşturmaya kalkışırsa ve bu ahlak sisteminde de hitabın hicbir önemi olmasa adamın müşteriler ile ilgi şekli değişecek ve 1 hafta içerisinde işten atılacaktır. Dolayısıyla yeni bir ahlak düzeni oluşturma girişimi de başarısız olacaktır.

Hidayet Aslı 6 yıl

Saygılarımla Sn. Servin Aydede

Hidayet Aslı 6 yıl

Sn. Hidayet en küçük topluluk aile egerki hiyerarşik düzen sağlamsa hiçbir şekilde bahsettiğiniz durumlar olmaz. Demokrasi varmı ailenden ilk önce bunu halledelim gerisi teferruat saygilarimla başta AİLE! !!

Servin Aydede 6 yıl

Servin "Medeniyet dediğimiz şey neden var? Toplum ahlakı denilen şeyi kim oluşturdu? Ahlakı değerler bütününü kim meydan getirdi? Bunların hepsi halkın ortak mali değil mi? Burda kişisel birşey var mı? Örneğin benim ailemin ahlak düzeni ve yaşadığım toplumun ahlak düzeni ap ayrı. Toplumda yemeğe önce büyükler başlar fakat bizim ailemizin ahlakı öyle değil. Toplumda büyükler karşısında ayaklar üst üste atılmaz bizim ailemizin ahlakında böyle bir kural yok. Ben yaşadığım toplum ile ne kadar uyum sağlayabilirim sizce? Komşunun evine yemeğe davet edildiğimde herkesin karşısında ayaklarımı üst uste attığımda bu davranışım nasıl karşılanır sizce? Son olarak neden radikal bir gelişim için herkes toplumsal gelişimin şart olduğunu söylüyor? Bana bunları açıklar mısınız?

Hidayet Aslı 6 yıl

Toplum ve birey birlikte çalışan bir dişli çark mekanizması gibidir. Birey ancak toplumun hala keşfedemediği birşeyin keşfini yaparsa toplumdan ayrılabilir.

Hidayet Aslı 6 yıl