Trakeostomi nedir?

Heimlich (hemlik) manevrasının ne olduğunu bilirsiniz.
Boğaza kaçan ve nefes yolunu tıkayan bir cismi çıkarak hayat kurtarmaya yarayan bir ilkyardım yöntemidir.

Peki boğazına yabancı cisim kaçıpta boğulan birini heimlich manevrası ile de kurtaramadık, cisim çıkmadı. O zaman bu kişiye Trakeostomi uygulayabilir miyiz?

Trakeostomi: Boğazda, gırtak seviyesinin altından nefes borusunda küçük bir kesik şeklinde delik açarak Yapay Bir Hava Yolu Oluşturma yönetimidir.

com-fodewadmjx9ipq7163cw.jpg
com-ptxvd9emwi2jci9liy2y.jpg
D
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Uygulayamazsınız. Konunun uzmanı değilseniz trakestomi yapayım derken, hastanın gırtlağını deşersiniz. Uzmanlık ehliyetiniz yoksa trakestomiyi başarıyla gerçekleştirseniz ve hastanın hayatını kurtarsanız dahi, şikayetçi olması durumunda ya astronomik tazminatlar ödeyecek ya da hapis yatıp, sicilinize işletip hayatınıza mal olabilirsiniz.
Bu tip konulara uzman hemşireler dahi girmeden evvel kırk kere yutkunurlar, siz siz olun kahramanlık yapayım derken iki tarafa da zarar vermeyin.

T

Ben bir sağlık görevlisi veya doktorum diyelim. O zaman işe yarar mi

Diyarcan Akçagöz 5 yıl

Trakestomi heimlich’in peşine gelen ikinci çözüm değil. Dördüncü, beşinci kademe ve son çözümdür, tıbbi müdahaledir. Tüm diğer yöntemler yapıldıktan sonra hala acil bir müdahale olarak doktor inisiyatifiyle yapılabilir. Yapıldığı ve hayat kurtardığı örnekler de çoktur. Ancak doktor inisiyatifinin de ancak doktorlar tarafından verilecek bir inisiyatif olduğunu ve gerekliliğini, safhasını ancak doktorlar tarafından tayin edilecek bir müdahale olduğunu unutmamak gerekir.

Tuygur Pamukcuoğlu 5 yıl

Yapılsa işe yarar ama heimlich den sonra 2. Çözüm değil?

Diyarcan Akçagöz 5 yıl

Diyarcan Akçagöz Heimlich manevrasını yaptığınızda işe yaramayan hastaya trakestomi yapılmaz. Trakestomiye gelene kadar bir sürü yapılacak müdahale vardır. yukarıda açıklandı.

Tuygur Pamukcuoğlu 5 yıl