Türkiye - Polonya SGK anlaşması

Türkiye-Polonya SGK anlaşmasıyla ilgili durum takibinde olan, bilgisi olan var mı acaba? Arnavutluk, Bosna, Makedonya dahil SGK anlaşmalı. Türk makamları 600 yıllık dostluk diyorlar ama kendi kendimize gelin güvey oluyoruz. Uygulamada dostluğun D'si yok. İkametgahımı oraya aldırmasam bir dert, aldırsam başka bir dert her anlamda. Aradığımızda ulaşılamayan büyük elçilik. Gelişmeleri takip edip bilgisi olan arkadaşlar lütfen yazın tartışalım konuyu

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
16
16 CEVAP

Ben daha önceden dilekçe vermiştim, adresi yurtdışında olanlar cebinden ptim ödesin sağlık güvencesi alsın diye. Cevap şu:

Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.
18/04/2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği’nin “Genel Sağlık Sigortası Geçiş Hükümleri” başlıklı geçici birinci maddesinde “Kanunun 92 nci maddesinde genel sağlık sigortasının zorunlu olması nedeniyle Kanunun 61 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilenlerden kapsama alındıkları sürelerde yurt dışında ikamet edenlerin genel sağlık sigortalılıkları bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (ğ) bendine göre sonlandırılır. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki süreler için ise yurt dışında ikamet edenlerin; yurtdışında bulunduklarını öğrenim belgesi, çalışma belgesi, konsolosluktan alınacak belge, pasaport veya Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak yurt dışına gidiş-dönüş tarihlerini gösterir belgelerle Kuruma başvuruda bulunmaları halinde bu belgelerdeki süreler esas alınarak genel sağlık sigortalılıkları sonlandırılır” Hükmü yer almaktadır. 27/04/2016 tarihli ve 2464809 sayılı Yurtdışına Taşınanların Genel Sağlık Sigortalılığı konulu genel yazımızda "Bu çerçevede yapılan değerlendirme sonucunda, anılan mevzuat hükümleri gereği yurtdışında ikamet edenlerden, Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında tescil edilenler için, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 18/4/2014 tarihine kadar Yönetmelikte belirtilen belgelere istinaden işlem yapılacaktır. 18/4/2014 tarihi sonrası için ise başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayanlardan; destekleyici mahiyette istenilecek olan çalışma belgesi, konsolosluktan alınacak belge veya Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak yurt dışına gidiş-dönüş tarihlerini gösterir belgelerden birini ibraz etmek şartı ile Nüfus Müdürlükleri veya ülkemizin yurtdışı temsilciliklerinden alacakları onaylı Adres beyan Formunda / Adres Bilgileri Raporunda yer alan taşınma tarihi esas alınarak, yurtdışına taşındığı tarihten bir gün öncesi ile genel sağlık sigortası tescil sonlandırma işlemi yapılacaktır" hükmü geçmektedir. Bu itibarla genel sağlık sigortasına ilişkin tüm işlemler Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından gerçekleştirildiğinden Türkiye'deki ikametinizin veya nüfus kayıtlarınızın bağlı bulunduğu ildeki ilgili birimimize başvurmanız halinde, genel yazıda belirtilen belgeler (Adres beyan Formu veya Adres Bilgileri Raporu) ve destekleyici mahiyette istenilecek belgeler doğrultusunda genel sağlık sigortasına ilişkin güncelleme işlemlerinizin gerçekleştirilmesi mümkündür. Bilgilerinize sunulur.

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri BİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.

Ö