Ülkeleri iktidarlar mı yönetir yoksa ekonomi mi? gerçek muktedir kimdir?

Ülkeleri iktidarlar mı yönetir yoksa ekonomi mi? gerçek muktedir kimdir?
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
38
38 CEVAP

Bundan 30 sene önceden barınma hakkı istedim. Kiraya git denildi. Alacağım maaş kira parasına yetmezdi. Derme çatma gecekondu yaptım. Benimle birlikte gecekondu mahallesi oluştu. Jandarmadan polisten cop, yedik biber gazı yuttuk. Direndik. Yol su elektrik telefon okul cami gibi şeyler zamanla geldi. Şimdi yapılandırma geldi. Cop yiyerek gaz yutarak sahip olduğumuz gecekondular 1 tirilyondan satılıyor. Bizdeki devlet anlayışı bu. Hanginiz 1 trilyon kazandınız.

C

Bunu bildiğim için yıkımlardaki acıtasyonlara prim vermedim...

Recep Akdal 6 yıl

Yıkılırken gerçekten muhtaçtik. Zor durumdaydik. Sularimiz alt yapımız yoktu. Ayağımizda doğru dürüst ayakkabı yoktu. Ama sistem bizi açlıktan çıkarıp birden bire zengin etti. Doğrudur kirada oturanların günahı nedir. Günahı devleti idare edenlerin boynuna. Devlet dağa taşa sarılmış benimdir diyor. Neden güzel projeler yapıp halka cüzi fiyatla arsa tesis edip ev sahibi yapmıyor. Yapsaydı bunlar olmazdı.

Cemal Faanç 6 yıl

Devlet, göçü önleyici sistemi olusturmalı...

Recep Akdal 6 yıl

Ülkenin her yeri aynı gelişmişlikte değil. Her yere eşit fırsat verilmiyor. Rant nerede daha çoksa her şey ve herkes oraya gitmek istiyor. Kan davaları gibi diğer etkenler de cabası. Büyük şehir büyük fırsat olarak görülse de bu kapasite elbet bitecek. Istanbul doydu inşaat yapılacak yer kalmadı. Ha bire İzmir konut proje reklamları dönüyor tv de.. Ankara ve İzmir'den sonra belki Tekirdağ, Kırklareli gibi Istanbul çevresindeki diğer iller de doyuma ulaşacak. Sonrasında üç anadolu ve doğusuna rağbet olur mu bilmem.

Yasemin Gurleyen 6 yıl

Tespitleriniz doğru... Çözüm doğal sonuç mu?

Recep Akdal 6 yıl

Bence zor. Çünkü göçlerin yapısına baktığımızda Istanbul ve çevresine yapılan yatırımların öyle hemen bitmeyeceğini düşünüyorum. Kaldı ki kalkınmada öncelikli bölgelere yatırım yıllardır teşvik edilmeye çalışılıyor. Ama genelde gelişmiş bölgeler tercih ediliyor. Insanlar bir günde yıllarca yaşadıkları yeri bırakıp göç etmezler. Yaşam koşulları zorlaşır. Geçim darlaşır. Ilk başta topraktan çiftçiyi alıp şehre ucuz fabrika işçisi olması için geliştirilen politikalar zamanla dez avantaja dönüşmeye başlayınca vize uygulansın demekle bu insanları buralardan döndüremezsiniz. Kültür sanat Istanbul'da, sanayi marmara bölgesinde yoğun, ticaret ve ekonomi genel olarak Istanbul'da, eğitim ha keza öyle. Önce her şeyi buraya yığıp sonra insanlara artık burada fazlasın ve buradan git memleketine dön demek gerçekçi olmaz. Anadoluda Istanbul'da olmayan evet doğa var. O da kısmen. Küçücük. Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere bir çok konuda anadolunun üstünlüğü artık yok. Istanbul ve marmara dışında Ankara Izmir dışındaki yerlere de sanayi ve teknoloji yatırımı yapılacağını sanmıyorum. Çünkü inşaat kısa vadede daha çok kazandıran ve alt yapı maliyeti nispeten daha ucuz bir sektör. Yani teknoloji ve arge uzun yıllar çok yönlü yatırım gerektiren ve maliyetli bir alan. Tabi getirisi uzun vadede çok çok iyi. Ülkeyi ekonomik anlamda oldukça ileri götüren insanlara da devlete de büyük faydası olan bir yatırım olurdu. Bunun için teknokentlerden fazlası gerekli. Ha denebilir ki ille de inşaat mı olur? Şart değil. Ancak kısa vadede yüksek getirili ve başlangıç ve amortisman maliyeti az başka bir sektör yine ağırlık kazanacaktır.

Yasemin Gurleyen 6 yıl

Para en büyük uyuşturucudur

İbrahim Satılmış 6 yıl

O uyuşturucuya sahip olmak için daha başka uyuşturucular kullanarak mutlu yaşamayı unutuyoruz...

Recep Akdal 6 yıl