Uyku eksikliği bağırsak bakterilerinin dengesini bozuyor

UYKU EKSİKLİĞİ BAĞIRSAK BAKTERİLERİNİN DENGESİNİ BOZUYOR!

Dün bağırsak bakterilerimize iyi bakmamız gerektiğine ve bunu beslenme yoluyla nasıl yapabileceğimize dair bir yazı paylaşmıştık. Bu haber uykunun da bağırsak bakteri dengesi üzerinde etkili olduğuna dair:

"Yeni bir araştırmaya göre, az uyumak bağırsaklardaki bakterilerinin dengesini değiştiriyor. Bu değişim, obezite ve tip 2 diyabet gibi bazı metabolik koşullarla bağlantılı.

Bu çalışma için Avrupalı araştırmacılar, uyku eksikliğinin bağırsaktaki bakteri türlerinin sayısını nasıl etkilediğini incelemek üzere normal ağırlıktaki dokuz sağlıklı erkeğin uykusuna sınırlama getirdi. Katılımcılar, iki boyunca günde sadece 4 saat uyudu. Bu çalışma, bağırsaktaki bakteri çeşitliliğinin değişmediğini ancak uyku eksikliğinin mevcut bakteri gruplarının dengesini değiştirdiğini gösterdi.

Araştırma sonuçları Moleküler Metabolizma dergisinde yayınlandı.

Araştırmacı Dr. Jonathan Cedernaes, bu değişikliklerin obez insanların normal ağırlıktaki kişilerle karşılaştırıldığında görülen bazı farklılıklar ile paralellik gösterdiğini söyledi. Dr. Jonathan Cedernaes İsveç Uppsala Üniversitesi'nde çalışıyor.

Uyku eksikliği yaşayan katılımcılar insülin etkilerine karşı yüzde 20 daha az duyarlıydı. Araştırmacı Uppsala Üniversitesi nöroloji doçent doktoru Christian Benedict, bu azalmış insülin duyarlılığının uyku eksikliğini takiben bağırsak mikrobiyotasında meydana gelen değişmelerle bağlantılı olmadığını söyledi. Dr. Benedict, bağırsaklardaki bu bakteri değişimlerinin, bir veya birkaç gece azaltılmış uyku vasıtasıyla insanlarda insülin duyarlılığını azalttığı merkezi bir mekanizma oluşturamayacağını ekledi.

Araştırmacılar, uyku eksikliğinin etkilerine bağlı duyarlılığın incelenmesi ve bunun beyin fonksiyonunu ve metabolik sağlığı nasıl etkilediğinin değerlendirilmesi konularında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Cedernaes’e göre, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin, kilo alma ve insülin direnci gibi uyku eksikliğiyle ilişkili olumsuz sağlık sonuçlarına ne ölçüde aracılık edebileceğini araştırmak için daha uzun ve büyük klinik uyku müdahalelerine ihtiyaç duyulacaktır."

Kaynak: http://www.newsmax.com/Health/Health-News/sleep-loss-changes-gut/2016/12/12/id/763429/

com-kizk95atdkgob2kt21zp.jpg
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
24
24 CEVAP

Ahanda ben datti iyi geceler

A