7 aylık kızıma ek gıdaya başlamak istiyorum sütüm yetmiyor

Hayırlı akşamlar 7 aylık kızıma ek gıdaya başlamayı düşünüyorum sanırım artık sütüm yetmiyor ama nasıl bir Yol izlemem gerekir

Ş
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
4
4 CEVAP

Ek Gıdaya Geçiş

Ek gıdaya 6 ay dolduktan sonra başlanılır.
Yaklaşık olarak ilk 45 gün, tadım günleridir.
Ek gıdaya mevsim sebzeleriyle başlanır. Parmak boyutunda kesilmiş, bebeğin tutabileceği ve damağının ezebileceği yumuşaklıkta buharda pişirilmiş sebzelerle. Pütürlü olarak anne kaşıkla da besleyebilir, eğer blw yöntemiyle ilerlemek istemiyorsa. (O tabak bitecek mi? Kitabından faydalanılması, yeterli bilgi edinilmesi daha uygun blw yöntemine adım atmadan önce)
Daha sonra yoğurt ve meyvelere geçilebilir. Tadım sürecinde 3 gün aynı besini vererek alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceği takip edilir. Miktarlar oldukça az tutulur. Bebeğin ana besini 1 yaşa kadar anne sütüdür (yokluğunda mama) ki özellikle ilk geçiş döneminde bebeği ve bağırsaklarını yormaya gerek yoktur. Bebeği doyurmaya değil sadece yeni besinlerle tanıştırıp, alerjisi olup olmadığını anlamaya çalıştığımız bir dönemdir bu.
Tadımların bitimiyle kahvaltı öğününe başlanabilir yavaş yavaş. Bu zamana kadar öğün yoktur ama alerjik reaksiyona karşı tadımları öğle zamanı ne aç ne de tam olarak tok olduğu bir zamanda yapmak daha uygundur. Kahvaltı öğünü bulamaç olarak verilmemeli. İlerleyen zamanda bulamaçtan vazgeçirmeye uğraşmak yerine bu şekilde bir beslenmeye hiç başlamamak en iyisidir.
8.ay beslenmesine kahvaltı ve bir ara öğün eklenebilir. 9.ay gibi ana öğün miktarı 2'ye çıkarılabilir. 10-12. Ay yada yaşı sonrası (bu bebeğe göre şekilleniyor genellikle) 3 ana öğün 1 ara öğün sistemine geçilebilir.

Ek gıdaya geçiş bir süreçtir. Bebeği tatmayı yada yemeği reddettiği besinler için zorlamanın herhangi bir anlamı yoktur.
Bebeğim iştahsız diye telaşa kapılmadan önce kendi beklentimiz olan porsiyon miktarlarını gözden geçirmeliyiz.
Ciddi bir iştahsızlık söz konusuysa gerekli tahliller yapılmalı.
Bir birey olduklarını, her besini sevmek zorunda olmadıklarını unutmayın. (Zaten beğenileri çok değişken oluyor bu dönemlerde. Bir süre asla yemek istemedikleri besini daha sonra severek yiyebiliyorlar.)
İştahlı bebek anneleriyse nasılsa yiyor diye anne sütünü geri plana atmadan ilerlemeli.
Diş ve atak dönemlerinde ciddi iştahsızlıklarla karşılaşılabilir.
Bebek ek gıdayı reddediyor diye anne sütünden mahrum edilmemeli !
Gelişimin tek göstergesinin kilo olmadığını, önemli olanın sağlık olduğunu asla unutmayın.

H