Anadolu'da tek bir tane de olsa dinozor fosili bulunabilme ihtimali nedir? Deniz sürüngenlerinden İhtiyozor fosilimiz var, Mosasaurus'umuz var, hatta ilk dinozorlardan 60 milyon yıl önce yaşamış, tam olarak 280 milyon yıl yaşında çok eski bir dinozor kertenkelesi fosilimiz dahi var. Peki neden bir dinozorumuz yok? Bizim neyimiz eksik? Romanya'da bile küçük adacıklarda yaşamış ada cüceleşmesine uğrayan mini dinozorlar var da bizim niye öyle bir şeyimiz yok? Hani en azından Tetris denizi açıklarında küçük adacıklarda yaşamış bir takım sürüngenler, küçük dinozorlar, hatta ne bileyim ben, uçan sürüngenlerden balıkçıl beslenen Teruzor veya Pterosaurus da olabilirdi ama niye bulamadık? Paleontologlarımız uyuyor mu?
Atilla Yeşilyprk
A
Bizim bölge 4. Jeolojik zamanda oluştuğu ve genç bir coğrafya olduğu için tektonik olarak çok aktif bu nedenle toprak altındaki bedenlerin fosilleşmesine imkan kalmadan hava alıp çürüyorlar bu nedenle petrol doğalgaz fosil olmuyor diye biliyorum.. Ama yanlış biliyor da olabilirim elbette..
Linyit madenleri neden oluşuyor
Ankara maden teknik müzesini gezmiştim mta giriş avluda büyük bir görsel vardı o mamut muydu bilginiz var mı gezdiğim tarih 82 nereden çıkmıştı acaba
Reklam gibi olacak ama Engin Eraydın hocanın kpss coğrafya derslerinde açıklaması vardı, şu an ben de hatırlamıyorum kömür yataklarının oluşumunu
Linyit madenlerin özeliği 3-4 arası oluşması zaten
Kutbay Sayhan o mta gmrdüğünüz adana da bulunan tembel filbi camur için de bulunmuş ve hamilelik süreleri iki yılmış
Fosiller mevcut ancak hepsi deniz fosilleri. Dinazorcuklar zamanin da topraklarimiz su altin da idi diye biliyorum.
301 Madencinin öldüğü madenin eski sahiplerinden birinin itirafı; Çok büyük kömürleşmiş yumurtalar bulunca hemen kırıyorduk. Bunu bütün linyit kömür madenlerin de yapıyorlar
Acaba bu konuda bir link var mı? Bir yerlerde bahsi geçmiş mi? Çok enteresan gerçekten. Doğruysa hangi türün yumurtaları?
Cevao olarak anadolunun tetis denizinin tabaninda olmasi gosteriliyor. Ufak ada zincirleri son donemlerinde olusmus olsa da dinozorları besleyecek boyutta degildi muhtemelen. Deniz canlisi fosilleri ve tortul kayaclari bulunuyor ancak.
https://yusufbilgen.wordpress.com/2014/07/14/dinozorlar-turkiyede-yasadi-mi/
Paleontolog mu var memlekette güzel insan. Onlar gereksiz bilimciler olarak görülüyor bizim idarecilerimiz tarafından. Koca KTÜ de ki 55 yıllık jeoloji bölümünde bile sadece 1 tane emekli olmayı bekleyen odasından çıkmayan bir paleontolog var sadece.
Bizde yatırım direkt para getirebilecek alanlara yapılmaktadır. Böyle bilimsel şeyler felan tırı vırı
Ben de bilmeden çok laf ettim di mi? Elimizde kalan tek Paleontoloğumuz da emekliliği beklediği odasında uyuyormuş. İyi mi?
Jura döneminde türkiye kara olarak hala sular altındaydı bu nedenle karasal dinozor bulunmuyor...
Ama ya tek tük Jurassic adacıklar? Onların üzerinde küçük ve minval dinozorcuklar yaşayabilir di ya da balıkçıl uçan sürüngenler ??
Atilla Yeşilyprk henüz fosiller keşfedilmemiş olabilir tabii yüzey araştırmalarını ve bunlara ayrılan kazı bütçelerini de arttırmak lazım...
Mamut fosili var k Maraş da
Ondan daha büyüğü de bulundu Çankırı'da. Ama memeli o da. Dev gergedan buldular idi
Kırşehir kaman da da bulundu gergedan fosili
Dev Gergedan diyoruz ama 10 ton ağırlığındaki canlının gerçek adı Paraceratherium ve bir filden dahi büyüktü. Çorum Sungurlu'da bulunmuştu.
Mamutlar daha 15-20 bin yıl önce yaşıyorlardı zaten
300 sene isgal ettigimiz topraklarda bile bir gun merak edip piramitlerin uzunluklarini dahi adimlamamislar,matbbayi bile 300yil dislamislar ya Magna Carta? 600yil sonra ucundan acık. Sen ne diyorsun azizim.
Ama yabancı paleontologlar da mı hiç aramadı bi şeyler bulmadı?
18.yuzyila tarihlenen onlarca kayda deger kazi var. Google dan ara sayet ilgileniyorsan.
Tetris Denizini çok beğendim.!
Niye ola ki acaba?
Tetis olduğu için
Puzzle'ların bol olsun senin emi?
Çok önceden izlediğim bir belgesel vardı. Doğruluğunu bilemem. Dünya oluşum zamanlarında Karadeniz otluk bir araziymiş. Eksen eğikliği ve depremler sonucu vs, şu anki gobi çölü olan yerde büyük bir deniz, göl varmış ve bu karadeniz'e doğru akmış. Ben Kastamonu bozkurt'ta yaşıyorum, orada oturan eski kişiler çok uzun zaman önce bulunduğumuz bölgenin en yüksek dağına kadar sularla kaplı olduğunu anlatırlar. Tabi ne kadar doğrudur bilemem. Neyse, karadeniz bölgesine geldiğinde oradaki yaşamı bitirmiş doğal olarak. Böyle bir teori sunmuş bir adam. 5-6 Yıl kadar önce de karadenizde petrol arayan bir firma bizim orada bayağı bir süre durdu ve karadeniz'in ortalarının zehirli olduğunu söyledi. -yaptıkları inceleme sonucu- Dinozorla alakalıydı bu yazdıklarım ama çok eskiden olduğu için hatırlayamadım. Sanırım Gobi'den Karadeniz'e gelen sular sonucu bazı dinozorlar orada yok olmuş.
Gobi çölünden Karadeniz'e su akışı değil de daha ziyade bir deprem sonucu suların yol bulup Akdeniz'den Karadeniz'e doğru döküldüğünü biliyorum. Gobi çölü dinozorlarının bir akıntıyla ya Karadeniz'e kadar sürüklenmesi bana pek mantıklı gelmedi doğrusu...
Yani okuduğum şey bu yöndeydi. Dinozorların sürüklenmesi değilde ani bir su akışı olduğundan bölgede yaşayan dinozorlar su altında kalıyordu
Enver Dawud evet bu daha mantıklı ve mümkün görünüyor. Eğer o belgesele bir yerde rastlarsan linkini eklersen sevinirim..
Hangisi doğru olursa olsun bu olaylar on milyonlarca yıl önce gerçekleşmiş olanlardır. Yani o bölgenin yaşlılarını geç orada yaşayan ilk insanların dahi görebileceği bir şey değil.
Alper Efil efendim. Zaten ben bizim oradaki dedelerimiz "buralar yıllar önce su altındaydı, dinozorları yok etti" gibi bir şey kullanmadım, değil mi? Olayları birleştirdim. Ve o kadar eskiye gidemeyecek kadar bazı kalıntılar da gördüm sular altında olabileceğine dair. Arkeoloji okuyorum, biraz şeyim var bu konuda.
KahramanMaras ta mamut fosilleri bulunmustu. Muzede gorebilirsiniz. cok guzel dizayn etmis arkeolog arkadaslar. Cok buyuleyci.
Muğla da çıkıyor, arastirabilrisiniz