Bilgi, farkındalık, his ve sonra da yaşantı

Önce bilgi. Sonra farkındalık. Sonra his. Sonra yaşantı.

Derin konularda ilk başta bilgiler karmaşık olur. Ancak devam ettikçe açılmaya başlar.

Ve arada patlamalar yaşanmaya başlar. Farkındalıklar oluşmaya başlar.

Veya “vay bee, meğersem burada şu anlatılıyormuş. Ben yanlış yerde aramışım işin aslını” demeye başladığın çok konu olur.

Bu farkındalıklar ileride kelime-söz gibi değil de, direkt his şeklinde olmaya başlar.

Mesela; “vahdet” konusu senin için kelimelerle düşündüğün değil, o kelimeleri dillendirirken onlara eşlik eden hisler şeklinde algılanmaya başlar.

Veya mesela namazda “Allahu ekber” derken sende, zihinsel fikirler değil, direkt hissi şeyler yaşanmaya başlar. Bir azametin karşısında kendi varlığını kaybetmenin hissi gibi mesela.

Nihayetinde ise bu hisler yaşantı haline gelir.

Yaşantı haline gelmeyen bilgi, fani mal mülk gibidir. En fazla kabire kadar eşlik eder bize.

Bu sebeple önemli bir bilgiyi yaşantı haline getirinceye kadar uğraşmalı.

Uğraşmalı ki o öz malımız olsun. Ruhumuza kayıtlanan bir enerji olsun. Ebedi yolculuğumuzda bize eşlik etsin.

Bilgi eylem ile ifade edilen bir şey olduğu zaman, bize fayda sağlar.

Hatırlayalım sıralamayı:

1- Bilgi

2- Farkındalık

3- His

4- Yaşantı (veya eylem)

Soru: İşin felsefesini yaparak bir gün gökten zembille hakikatin düşüvereceğini sananlardan mıyız? Yoksa işin felsefesi, bizi yürümeye motive mi etmekte?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
41
41 CEVAP

Fatih hocam güzel fikirleriniz içinteşekkürler.

Fikirlerinize karşı çıkmadığım gibi. Sizin hassasiyet noktalarınıza tezat bir şey yapmadığımızi söylemek isterim sadece.
.
1- Birisi çıkıp size "dünyada oluk oluk kan akıyor. Senin ne işin var facede" dese. Nasıl cevap verirdiniz? Ne ilgisi var değil mi?
.
2- Burada fizikten bahsetsem " biz bütün bunlara gözümüzü yumup fizik hikayeleri mi dinleyeceğiz" dermiydiniz yine?
.
3- Peki matematikle veya sanatla ilgili bir konudan bahsetsem. " biz bütün bunlara gözümüzü yumup bu hikayeleri mi dinleyeceğiz" der miydiniz?
.
Örneğe takılmayın lutfen. Maksadimi aktarmaya çalışıyorum.
.
4- Hiç burada şunu duydunuz mu: Her şeyi bırakın. Dini diyaneti mücadeleyi tebliği temsili bırakın. Sadece gelin burda felsefe parçalayalim... Bizim böyle dedigimizi mi düşünüyorsunuz?
.
5- Insanlarin ilgilendikleri şeyler çeşit çeşit. Ve çoğu da boş. Burada arkadaşlarla bazı derin konularla ilgileniyor olmamız güzel bir şey değil mi? Origami sanatı ile ilgileniyor olsak yine aynı tepkiyi verecek miydiniz mesela? Dikiş nakış grubu olsak?
.
6- Gerçekçi bir tepki aksiyon veya fiil. Önce içsel olgunlaşma gerektirir. Ve herkesin içsel arayışı yolu hikayesi başkadır. Illa herkese ayni tarzı ayni metodu ayni sorulara cevap aramayı dayatmak beyhudedir. Onemli olan herkes kendini geliştirsin ve daha etkili daha bilinçli bir hassasiyet göstersin. Dünyaya değişim getirecek adımları atabilsin.
.
Yani burada bu konuları konuşan bizler. Hem ayni anda bir "iyinin hakimiyeti için mücadele" veriyor olabiliriz. Hem de içsel olgunlugumuz ve bilincimiz arttıkça daha bir etkili olacağızdir dunyada yaşanan olaylar hakkında

A