Bilsem nedir? Bilsem hakkında öğretmenlerin düşünceleri?

Arkadaşlar Bilsem ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
25
25 CEVAP

BİLSEM HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY!!!
BİLSEM
özel yetenekli öğrencilerin potansiyelini değerlendirmek; topluma daha faydalı bireyler olmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur.
Bilsem’in açılımı, Bilim ve sanat merkezleri’dir. Bilim ve Sanat Merkezleri’nin örgün eğitime alternatif olması değil; destekleyici olması hedeflenmiştir. Bu yüzden Bilsem’e yerleştirilme hakkı kazanan öğrenciler, örgün eğitim saatleri dışında Bilim ve Sanat Merkezlerinde özel eğitimler almaktadırlar.
Bilsem’in amacı: Örgün eğitim sisteminde, tüm öğrencilerle aynı müfredata tabi tutulan fakat diğer öğrencilerden ayırt edici bireysel özelliklere sahip öğrencileri değerlendirmektir. Yani, özel yetenekli öğrencilerin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek üzere onlara özel müfredatlar hazırlayan destekleyici eğitim kurumudur.
BİLSEM SINAVI NEDİR, BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Bilsem Sınavı: Sınıf öğretmenleri tarafından Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim almaya aday gösterilen öğrencilerin yeterlilik durumunu test eden aşamalı sınavlardır.
Bilsem Başvuru: Öncelikle, Bilsem sınavlarına bireysel başvuru yapılamadığını belirtmeliyiz. Öğrencilerin BİLSEM sınavına girebilmesi için sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş olmaları gerekmektedir.
özel yetenekli öğrencilerin sahip oldukları bireysel yetenekler resim, müzik ve genel zihinsel yetenek şeklinde kategorize edilmiştir. Bir öğrenci için en fazla 2 yetenek alanı seçilebilecek. Yani, birden fazla alanda yetenekli olan öğrenciler için tek bir alana zorunlu yönlendirme yapılmayacak.
Örnek: Bir öğrenci hem müzik, hem de resim alanında yetenekli olabilir. Böyle bir durumda sınıf öğretmeni tarafından doldurulan aday formunda öğrencinin yetenek alanı müzik-resim olarak işaretlenecek. Aynı şekilde müzik-genel zihinsel ya da resim-genel zihinsel şeklinde seçimler yapılabilir.
Bilim ve Sanat Merkezleri’nde eğitim hakkı kazanan öğrenciler aşağıdaki alanlarda hazırlanmış eğitim programlarına alınırlar:
* Uyum
* Destek eğitimi
* Bireysel yetenekleri fark ettirme
* özel yetenekleri geliştirme
* Proje üretimi
* Proje yönetimi
Bu şekilde öğrencilerin kendi potansiyellerini fark etmeleri, geliştirmeleri ve yetenekleri üzerine uzmanlaşmaları hedeflenmektedir. BİLSEM, 2017 yılının son çeyreğinde 81 ilde 116 eğitim merkezi (Bilsem okulları) ile hizmet vermektedir.
Peki, sınıf öğretmenleri hangi öğrencileri Bilsem sınavına aday gösteriyor?
Bilsem sınavı başvuru detayı:
Sınıf öğretmenleri, bu hassas seçimi yapabilmek için özel eğitimden geçmişlerdir. Bu eğitimde; özel yetenekli öğrencilerin özellikleri, sunulan hizmetler ve öğrenci seçim süreci hakkında yeterli donanıma sahip olmaları hedeflenmiştir.
BİLSEM SINAVINA GİRİŞ ÜCRETİ (grup TARAMASINA GİRİŞ ÜCRETİ) YATIRMA
Öğretmen tarafından Bilsem’e aday gösterilen öğrencinin velileri, KDV dahil 50 TL ücreti aşağıdaki yöntemleri kullanarak ödeyebilirler.
* KREDİ KARTI İLE ÖDEME: https://odeme.meb.gov.tr/ adresine giderek, yönergeleri takip edip sınav ücreti yatırabilirsiniz.
* BANKA ŞUBESİNDEN ÖDEME: T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası veya Türkiye Vakıflar Bankası şubelerinden birine giderek grup taramasına giriş (sınava giriş) ödemesi yapabilirsiniz.
* ATM veya İNTERNET BANKACILIĞI ÜZERİNDEN ÖDEME: T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ATM’lerinden veya internet bankacılığı üzerinden sınav ücreti yatırabilirsiniz.
BİLSEM SINAVI NE ZAMAN? 2018 TARİHLERİ
2017 – 2018 Bilsem Sınav Takvimi
Sınav tarihlerinin geniş aralıklı olması, bütün adayların aynı gün sınava girmeyecek olmasından kaynaklanmaktadır. Bilsem’e aday öğrenciler, aşağıdaki tarihlerde, randevu sistemiyle aşamalı sınavlara alınacaklar.

Kaynak: Bilsem Sınav Takvimi
BİLSEM SINAV SONUÇLARI 2018
Bilsem 2 aşama sınav sonuçları için 2 farklı açıklama tarihi mevcuttur. Bilsem sınav sonuçları aşağıdaki tarihlerde http://www.meb.gov.tr/ adresinde yayınlanacaktır.

1. 09.03.2018 > grup tarama sonuçlarının açıklanma tarihi.
2. 20.06.2018 > Bireysel değerlendirme sonucu Bilsem’e yerleştirilme hakkı kazanan öğrencilerin açıklanma tarihi.
ÖNEMLİ UYARI: MEB Bilsem sınav sonuçları http://www.meb.gov.tr/ (veya http://www.meb.gov.tr/ tarafından belirtilen mecralar) dışında başka web sitelerinde sorgulanamaz. İnternet üzerinde yaptığınız “Bilsem sınav sonuçları, Bilsem sınavı sonuç sorgulama, Bilsem grup tarama testi sonucu” gibi aramalarda hangi url adresine yönlendirildiğinize dikkat edin. Güvenmediğiniz sitelerde TC kimlik numarası gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.
ÖZETLEMEK GEREKİRSE: 2017 - 2018 YILI BİLSEM HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER
* Bilsem başvuru işlemi bireysel olarak yapılamıyor.
* Bilsem’e aday öğrencileri sınıf öğretmenleri belirleyip sisteme giriyor.
* özel yetenek alanları resim, müzik ve genel zihinsel yetenek olarak gruplandırılacak.
* grup tarama uygulamasına katılacak öğrenciler ve gerekli giriş belgeleri e-okul üzerinden bireysel olarak takip edilebiliyor.
* Okul idaresi, sınava giriş belgesini imza karşılığında veliye teslim edecek ve gerekli bilgilendirmeyi önceden yapacak
* Bilsem’e aday gösterilen öğrencilerin velileri, sınava giriş ücretini 13 Kasım – 29 Kasım 2017 tarihleri arasında yatıracaklar.
* grup tarama testi (Bilsem tablet sınavı) 06.01.2018 – 04.03.2018 tarihlerinde randevulu sistemle yapılacak.
* grup tarama testlerinde tablet bilgisayarlar kullanılacak
* grup tarama uygulamasının sonuçları 09.03.2018 tarihinde açıklanacak.
* grup tarama testinde barajı aşan öğrenciler bireysel yetenek sınavına girmeye hak kazanacak.
* Bireysel yetenek değerlendirmesi 02.04.2018 – 08.06.2018 randevulu sistemle yapılacak.
* Bireysel yetenek değerlendirme sonuçları 20.06.2018 tarihinde açıklanacak.
* BİLSEM’e kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt işlemleri 16.07.2018 – 31.08.2018 tarihlerinde yapılacak. (Bağlı olduğunuz Bilim ve Sanat Merkezi’nden teyit almayı unutmayın)

D