Cezaevine girenler, cezaevi psikolojinizi nasıl etkiledi?

hayatının bir döneminde hapishanede yatmış insanlara bir sorum olacak. Hapishaneye hırsızlık, cinayet, tecavüz ya da terör suçlarından girmiş olabilirsiniz; fakat hapishanede kalma sürenizi tamamlayıp dışarı çıktığınızda, içerde geçen zamanlar, yaşama ve işlediğiniz suça\suçlara olan bakışınızı ne yönde etkiledi? Sizce hapishane sizi tedavi mi etti yoksa daha da mı azgınlaştırdı, ötekileştirdi? Belki de hiçbirini yapmadı.
Not: Bu soruya cevap geleceğini düşünmüyorum. Adam çıkıp "daha da azgınlaştım" dese, onun potansiyelini görüp topluca lince tutacağız çünkü.

Dipnot: Belki yanılırım diye yine de soruyorum.

Dipdipnot: Bu post hapishaneler hakkındaki düşüncelerinizi öğrenmek için değil, hapishanelerde yatmış insanların deneyimlerini öğrenmek için açılmıştır. Yoksa elbette belgesellerden, filmlerden ve kitaplardan her birimizin birer fikri vardır!

Dibindibininnotu: Birinci ağızdan dinlediğiniz anılar varsa, onlar da kabulümdür.

N
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
37
37 CEVAP

çok kısa bir süre metriste tutuklu bulundum.. Ekonomik suçlular ile (sahtekarlık, dolandırıcılık vs) bir koğuşta yattım.. İçeride bir sürü psikolojisi bozuk insanla birlikte iken, pişmanlık olsa bile, eğitici yanı olmadığını, suç işlemeye dahada yatkınlıklarının arttığını, onlarla konuştukça gördüm.. özellikle 20 yaş civarındakiler ya arkadaş kurbanı, ya ailevi iletişimin yetersizliğini gördüm..

K

Belki de suçlular, öteki suçlularla birarada olmak yerine, örneğin haftanın 2 gününü onlarla geçirip diğer günlerini tek başına geçirseler, yapıp ettiklerini düşünüp kendi içlerine dönüp yaşamda tutunacak bir şeyler bulabilirlerdi. Tabi tek başına derken, karanlık hücreler değil benim kast ettiklerim. Sizin yorumunuzu görünce şimdi böyle düşündüm. Ama değerlendirdiğimiz şey mevcut durum olduğuna göre, mevcut hapishane işleyişinde suçluların topluma kazandırılmak yerine toplumdan daha da itildikleri açık. Deneyiminizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim.

Necla Saitoğlu 6 yıl

suçlu olmadığım için ortamı rahat izliyorum, ama içerdeki insanların ruh hali tedirgin ediciydi.. Ters cevap alabiliyorsunuz ummadığınız anda.. Tabi birde ne kadar kalacağımı bilmemek geriyordu hüküm almadan çıktım..

Kemal Anaç 6 yıl

Hüküm almadan çıkmak tutuklu yargılanmak mı oluyor

Bilge Dorum 6 yıl

suçlu şüphesi ile yargılanmak için -kaçmaması için- tutukluyorlar.. mahkeme sonucu suçlu bulunup ceza aldığınızda hükümlü olunuyor.. Benimki beraatti..

Kemal Anaç 6 yıl

Ruh hallerinin tedirginliği bana olağan geliyor. Belki ömürleri orada sonlanacak, belki sizin gibi geleceklerinin ne olacağını bilmiyorlardı, belki bir muhakeme yapıyorlardı "ben ne yaptım" diyerek. Saldırgan tutumları ise, hapishanedeki ortamda kendilerine bir yer edinmek için, bir savunma mekanizması olabilir onlar için. Ancak dışarı çıktıklarında, oradaki zamanları dışarıdaki zamanlarını ne şekilde etkileyecek, oradaki saldırgan tutumları hangi şekilde gösterecek kendini? Bunları bilebilmek için onlardan biri olmak ya da onlardan birini tanımak gerekiyor.

Necla Saitoğlu 6 yıl