Edebiyatın Magazin Boyutu

Edebiyatın Magazin Boyutu

- Cahit Sıtkı, küçükken yaramazlık yaptığı için babası tarafından pencereden aşağı sarkıtılmıştır. O günden sonra ölümden korkmuş ve eserlerinde hep "ölüm" temasını işlemiştir.
- nazım hikmet, Bursa cezaevinde ıslak ıslak çok dayak yediği için onun en büyük korkusu su olmuştur.
- Cengiz Aytmatov'un kağıda karşı alerjisi vardır.
- Yahya Kemal'in hiç evi olmamıştır. Ölene kadar otelde yaşamıştır. nazım hikmet'in annesine aşık olmuştur.
- Şemsettin Sami 20 yıl boyunca sakallarını kesmemiştir.
- Hüseyin Rahmi mikroptan korktuğu için 100 çift eldivene sahip olmuştur.
- Karacaoğlan'ın en büyük korkusu: Çirkin bir kızla evlenmektir.
- Tevfik fikret, aynı zamanda iyi bir ressamdır. Evinin planını da kendisi çizmiş ve evinde isim veren ilk şairimiz olmuştur. En büyük takıntısı: Sol tarafında kimseyi yürütmemek. (Sizce bunun sebebi ne olabilir, tahminlerinizi bekliyorum.)
- Ahmet Haşim'in hastalık derecesindeki takıntısı ise: Toprak yemesidir. Haşim'in şiirlerinde hep gün batımı, gece, ay ışığı, hüzün olmasının sebebi çirkin olmasından derler.
- Abdülhak Şinasi Hisar'ın en büyük takıntısına gelelim: Temizlik. Arkadaşları ondan: "Neredeyse suyu da yıkayarak içecek." diye yakınmışlardır.
-R. mahmut Ekrem'in düğünü 40 gün sürmüştür.
- 3 büyük şairi ( Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever) kendisine tutsak eden kadın... Bahsi geçen güzel: Tomris Uyar.
- Cemal Süreya demişken... sevgili Cemal soyismindeki iki y'den birini bir iddia sonucu kaybetmiştir. Evet, soyismi tek "y" ile yazılıyor.
- Orhan Veli'nin ölümü, Belediye'nin açtırdığı bir çukur yüzündendir. Çukura düşmesi sonucu başından yara almış ve ölüm sebebi bu olmuştur.
...

Sizin de bildiklerinizi eklemenizi temenni ediyorum.

Edebiyat ve sanatla kalın.

D
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
49
49 CEVAP

Hocam paylaşımlarınızın devamını şahsen bekliyorum. Kitap okuma konusunda neler yapıyorsunuz?

S

Tür olarak en az roman okuyorum. Roman okurken diğer türlerde aldığım estetik zevki alamıyorum. Bazen bu durum beni rahatsız ediyor.

Dilek Sakin 6 yıl

Kitap okuma alışkanlığınızın olmasi takdire şayan. En az roman okuyarak zihninizi mi dinlendiriyorsunuz?

Süleyman Civez 6 yıl

Peki ne okuyorsunuz dilek hocam

Dilek Akdamar 6 yıl

Küçükken büyüklerimden şu sözü işitirdim. Siz de işitmişsinizdir: "Ne bulursan oku..." Şuan felsefemo, elime geçeni okumaya çalışıyorum. Okulda okumak için zaman olmuyor fazla... Nette dolaşırken bir şey dikkatimi çekiyor uzunluğu mühim değil oturup okuyorum. Çoğunlukla düşünce yazıları hoşuma gidiyor ve söyleşiler... Bazen uykuya dalacağımda aklıma şiirler geliyor. Açıyorum okuyorum. Ve şu söze yürekten katılıyorum: Kitap okumanın tadını bilenler bilir ki okumak deniz suyu içmek gibidir. İçtikçe susarsınız, susadıkça İçersiniz.

Dilek Sakin 6 yıl

Size katılıyorum. Ne olursa oku fakat bir alanda derinlemesine kitap okuyor musunuz?

Süleyman Civez 6 yıl

Kendi alanım üzerinde okuyorum daha çok. Dil tarihini anlatan kitapları severek okurum mesela. Ahmet Bican Ercilasun, Muharrem Ergin kankilerimdir benim. Ara ara döner dolaşır tekrar tekrar okurum onları. Branşımı çok sevdiğimi dile getirmiştim en çok kendi alanım üzerine yazılanları okuyorum.

Dilek Sakin 6 yıl