Birkaç aydır üzerinde düşündüğüm, proje haline getirmek istediğim bir konu var. Ve bu konuda uzun zamandır gözlem ve araştırma yapıyorum ancak tek başıma altından kalkabileceğim bir konu değil bu. Konu Emniyet Güçleri; polis ve itfaiye teşkilatları hakkında. Bir sonraki projem ise acil servis hizmetleri olacak, henüz araştırmasını yapmadığım bir konu. Ayrıntılara gireyim hemen.
Bir vatandaş olarak bu ülkedeki emniyet kuvvetlerine değer veriyorum, belki de haddinden fazla. Ancak bu durum benim gerçekleri görmemi engellemiyor, kolluk kuvvetlerin kendi kendine yetebilecek ve bizleri koruyabilecek bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki en eski polis teşkilatına sahip olsak da hem zihnen hem de fiziki olarak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunu biraz açmak istiyorum, şöyle ki; herkesin bildiği üzere polislik mesleği zor ve insanı yıpratan, zihnen çöküşe iten bir meslek. Ve böylesi bir durumda polislerimizin psikolojik destek almasını her şeyden çok önemsiyorum. Aklı yerinde olmayan, teçhizatını ne şekilde kullanacağına karar veremeyen kişilerin ne kanunları ne de insanları koruyamayacağını düşünüyorum. Eğer aramızda polis memurları var ise bu söylediklerimi hakaret, saldırı amaçlı algılamasınlar. Ben sokakta gördüğü her devriyeye selam veren bir insanım, onlar da bazen el işaretleriyle bazen de siren çalarak selam veriyorlar.
Diğer bir konu ise itfaiye teşkilatının teçhizat, eğitim ve atama yönünden eksikliği. Bu insanlar, bizlerin yaşamlarını ve mallarını korumak uğruna canlarını riske atıyorlar. Ve, toplumda yeterli saygıyı gördüklerini sanmıyorum. Küçük bir örnek vereyim bu konuda, buradaki kimse Amerika'da yaşamamış olsa dahi Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nın bir kahraman yuvası olarak anıldığını bilir. İnsanlar özellikle 11 Eylül'den sonra Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nı fazlasıyla onure etmiş, desteklemiştir. Peki ülkemizde neden böyle? Neden sadece bu insanlar öldüklerinde anılıyorlar? Bizler, birer vatandaş olarak onlar için ne yapıyoruz? Trafiği tıkamak haricinde.
Bu konuda sizlerden birer vatandaş olarak görüş bildirmenizi istiyorum. Emniyet ve itfaiye teşkilatımızda gördüğünüz eksiklikler, sorunlar nelerdir? Bu konuda yaşadığımız sorunları, gözlemlerinizi paylaşır mısınız?
İlk olarak yapılmasını düşündüğüm şeyler ise;
1) Operatörlerin güçlendirilmesi,
2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması,
3) İlgili kanunlarda değişiklikler yapılarak görev teçhizatlarının standart duruma getirilmesi(telsiz, fener, silah, çelik yelek, yedek şarjor ve mermiler, plastik mermi ve tüfeği gibi)
4) Polis sendikasının güçlendirilmesi,
5) Sivil ekiplerinin arttırılması,
6) Trafik konusunda halktan gönüllülük esasına göre alım yapılması,
7) Uluslararası anlaşmalar ile polis memurlarının yurtdışında görev alması, evrensel hak ve özgürlükler ile ilgili eğitim alması
8) İtfaiye ekipmanlarının yenilenmesi, denetlenmesi
9) Gönüllü itfaiye istasyonlarının arttırılması,
10) Trafik yoğunluğunun oluştuğu saatlerde itfaiye araçlarına motorlu polis ekiplerinin eskortluk yapması,
11) İtfaiye Teşkilatına ait operatörlerin güçlendirilmesi
Aklımdaki maddeler bunlar.
Polis kadar halkta bilinçlenmesi gerekli kanunlar hakkında, ayrıca polislere üslub dersi verilmeli neticede bu insanların maaşını biz ödüyoruz.
Hocam maaş, vergi konusuna hiç girmeyelim derim. Konular sonra bambaşka noktalara gidiyor ancak haklısınız. Halkın bilinçlendirilmesi kesinlikle gerekiyor, bu konuya çok gevşekçe yaklaşıyorlar. Oysa ki çok ciddi bir konu.
Trafik hakkında benimde bir projem var aslında. Geniş çaplı uygun bir zamanda konuşalım
Tabi ki hocam, çok iyi olur. özellikle birkaç kez araç altında kalmaktan kurtulan biri olarak, bu konunun üzerinde ciddi anlamda duruyorum. Yaya geçitlerinde dahi hiçbir şekilde yok hakkı tanınmıyor.
EGM desteği ile ağır yaptırımları olan bir kanunla sorun çözülecektir. Yaya geçidi yayanindir. Rusya da şu olayı gördüm. Eğer yaya geçidinde durmayan bir sürücü gördüğünde telefonla şikayet bile ceza verilebiliyor. Bunun gibi caydırıcı şeyler gerekiyor. Dolmuş ve otobüslere emniyet şeridi dediğimiz noktayı sadece onlara özel kılmamiz, otobüs ve dolmuşlar durak harici durması halinde ağır cezalar gerekiyor. Daha bir sürü şey.
Katılıyorum, cezalar çok yetersiz. Evet, kanunlarımız var ancak uyulmadığında uygulanan cezalar caydırıcı değil. Belki cezalar artırılmasa dahi trafik uygulamalarının sıklaştırılması dahi bu sorunu çözebilir.
Uygulama değil bence, trafik polisinin görevini yapması yeterli olacaktır, tamamen senin projene bağlanıyor konu. İyi bir görev tanımı ve yerine getirmek yeterli olacaktır.