Birkaç aydır üzerinde düşündüğüm, proje haline getirmek istediğim bir konu var. Ve bu konuda uzun zamandır gözlem ve araştırma yapıyorum ancak tek başıma altından kalkabileceğim bir konu değil bu. Konu Emniyet Güçleri; polis ve itfaiye teşkilatları hakkında. Bir sonraki projem ise acil servis hizmetleri olacak, henüz araştırmasını yapmadığım bir konu. Ayrıntılara gireyim hemen.
Bir vatandaş olarak bu ülkedeki emniyet kuvvetlerine değer veriyorum, belki de haddinden fazla. Ancak bu durum benim gerçekleri görmemi engellemiyor, kolluk kuvvetlerin kendi kendine yetebilecek ve bizleri koruyabilecek bir noktada olduğunu düşünmüyorum. Dünyadaki en eski polis teşkilatına sahip olsak da hem zihnen hem de fiziki olarak yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunu biraz açmak istiyorum, şöyle ki; herkesin bildiği üzere polislik mesleği zor ve insanı yıpratan, zihnen çöküşe iten bir meslek. Ve böylesi bir durumda polislerimizin psikolojik destek almasını her şeyden çok önemsiyorum. Aklı yerinde olmayan, teçhizatını ne şekilde kullanacağına karar veremeyen kişilerin ne kanunları ne de insanları koruyamayacağını düşünüyorum. Eğer aramızda polis memurları var ise bu söylediklerimi hakaret, saldırı amaçlı algılamasınlar. Ben sokakta gördüğü her devriyeye selam veren bir insanım, onlar da bazen el işaretleriyle bazen de siren çalarak selam veriyorlar.
Diğer bir konu ise itfaiye teşkilatının teçhizat, eğitim ve atama yönünden eksikliği. Bu insanlar, bizlerin yaşamlarını ve mallarını korumak uğruna canlarını riske atıyorlar. Ve, toplumda yeterli saygıyı gördüklerini sanmıyorum. Küçük bir örnek vereyim bu konuda, buradaki kimse Amerika'da yaşamamış olsa dahi Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nın bir kahraman yuvası olarak anıldığını bilir. İnsanlar özellikle 11 Eylül'den sonra Amerikan İtfaiye Teşkilatı'nı fazlasıyla onure etmiş, desteklemiştir. Peki ülkemizde neden böyle? Neden sadece bu insanlar öldüklerinde anılıyorlar? Bizler, birer vatandaş olarak onlar için ne yapıyoruz? Trafiği tıkamak haricinde.
Bu konuda sizlerden birer vatandaş olarak görüş bildirmenizi istiyorum. Emniyet ve itfaiye teşkilatımızda gördüğünüz eksiklikler, sorunlar nelerdir? Bu konuda yaşadığımız sorunları, gözlemlerinizi paylaşır mısınız?
İlk olarak yapılmasını düşündüğüm şeyler ise;
1) Operatörlerin güçlendirilmesi,
2) Devriye araçlarında uzun namlulu silahlarının ve gerekli çatışma teçhizatlarının her daim hazır bulundurulması,
3) İlgili kanunlarda değişiklikler yapılarak görev teçhizatlarının standart duruma getirilmesi(telsiz, fener, silah, çelik yelek, yedek şarjor ve mermiler, plastik mermi ve tüfeği gibi)
4) Polis sendikasının güçlendirilmesi,
5) Sivil ekiplerinin arttırılması,
6) Trafik konusunda halktan gönüllülük esasına göre alım yapılması,
7) Uluslararası anlaşmalar ile polis memurlarının yurtdışında görev alması, evrensel hak ve özgürlükler ile ilgili eğitim alması
8) İtfaiye ekipmanlarının yenilenmesi, denetlenmesi
9) Gönüllü itfaiye istasyonlarının arttırılması,
10) Trafik yoğunluğunun oluştuğu saatlerde itfaiye araçlarına motorlu polis ekiplerinin eskortluk yapması,
11) İtfaiye Teşkilatına ait operatörlerin güçlendirilmesi
Aklımdaki maddeler bunlar.
Arkadaşlar konu güncel. Bu konu herhangi bir zamanlamanın içerisinde değildir, günlük hayatımızda birçok olaya şahit oluyoruz. Bu olaylardaki gözlemlerinizi dahi paylaşsanız üzerinde düşünerek bu iki teşkilatın eksikliklerini belirleyebiliriz. Ayrıca yorumlarımda bahsetmedim ancak trafik denetimi hakkında; devriye araçlarının trafik kuralları konusunda da işlerini ciddiyetle yapmaları gerekiyor. Şüpheli gördükleri araçları, kanun dışı hareket eden sürücüleri durdurmaları gerekiyor. Ve durdurulan bir araca nasıl yaklaşılır, uygulamanın yapıldığı sokak nasıl emniyete alınır bu gibi konularda eğitimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Ayrıca dün bir video izledim, polis memurlarımız kapan(stop stick) kullanmasını bilmiyorlar. Bu tür konularda gerekli ekipmanın sağlanması ve eğitim verilmesi gerekiyor. Ve son olarak hava gözlem konusu, eğer helikopter alamıyor isek veya helikopter almak istemiyor isek drone(insansız, kumandalı hava aracı) kullanılabilir. Bunun maliyeti oldukça düşük olacaktır, ihale veya toplu satın alım ile emniyet müdürlüklerinde ilgili birimler oluşturulabilir(Mobil EDS gibi araçlar tahsis edilebilir).
hava gözlem konusunda üzerinde bence şimdilik çok durmayın bu hükümetin yapa bilecekleri belli doğru amaç için kullanılmaz
birde siz bu bilgilerle ne yapacaksınız merak ettim sakıncası yoksa
Bir sivil toplum hareketi başlatmayı düşünüyorum, hem sosyal medyada hem de sokaklarda. Polis ve İtfaiye teşkilatlarımız halk için ölmeyi göze alan insanlardan oluşuyor ancak halkı korumak için can vermelerine gerek yok. Bu yüzden projenin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Kendisini koruyan polis memurları ve itfaiyeciler halkı da koruyabilir. Ancak bu noktada insanlar sadece birilerini korumak adına can veriyor ve devlet ise izliyor. Polisin halkı ve kendisini koruması için devletin de polisi koruması gerektiğine inanıyorum.
Emre Ciler olursa büyük bir başarı olur ama devlet bunu bastırır bence bu tip polisler korku sacıyor millet polisten korkuyor hükümetin işine geliyor itfaiyenin iç işlerine bağlanması maddesi var projede vatandaşı vergilerle sömüren bir devlet itfaiye yi iç işlerine bağlayıp maliyet olmasını istemez siz de farkındasınızdır zaten bunları da düşünüp ona göre hareket edin bence ben elimden geldiğince destek olmaya da çalışırım en azında vatandaş bilinçlense bile büyük başarıdır itfaiyecilerin en genel hastalığı kalp krizidir stres yüzünden ama böyle bir meslek saygı görmüyor ayrıca vatandaşın itfaiyecilerin stresini artırdığını da düşünüyorum
Halkın polislerden korkması, sevmemesi hakkında da emniyet teşkilatının bürokratik tavırları yüzünden. Bu ülkede "devlet politikası" yok, politika olmayınca da kurumlar iktidarların emirleri doğrultusunun hareket ediyor. Böyle olunca de bu gibi ayrışmalar ortaya çıkıyor. İşte bu gibi sosyal projelerle halk ve kolluk kuvvetler arasındaki ilişkinin güçlendirilebileceğini düşünüyorum. Çok zor bunu yapmak ancak imkansız da değil. Kalp krizinin yanında bir de akciğer hastalıkları var, bildiğim kadarıyla. Ayrıca sendikalar bu konuda yetersiz olmalarının yanı sıra itfaiyecilere dönelik çalışmalar yapan bir meslek sendikası yok Türkiye'de. Kimsenin birbirinin hakkını koruduğu yok yani kısaca. Sendikalar her ay aidat alıp kenara çekiliyorlar, bu konuda kolluk kuvvetler yalnız. Bir de itfaiyecilere saldıran insanlar da çok görülüyor, nedeni ise geç gelmesi. Ee, bu adamlar nasıl geç kalıyorlar? Çünkü aracını 5 liralık 10 liralık otopark ücreti vermemek için, 2 sokak öteye aracını park etmediğin için gelip dar sokağa bırakıyorsun. Halkın kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor ancak bu imkansıza yakın bir şey. Hem bencillik, hem cehalet, hem asabiyet birleşince maalesef bu olaylarla çok sık karşılaşıyoruz.
Emre Ciler erken gidince de saldırıyorlar özellikle romanlar itfaiyecilerin sorunları çok aklıma gelmiyor artık o derece haklarını alamıyorlar yıpranma payı bildiğim kadarıyla bilgisayar da görevli memurdan az itfaiye meslek değil zaten bu ülkede parklar sorun dar sokaklar sorun akciğer hastalığı bilmiyorum ama vardır yani düşün salon yanıyor salonda neler neler var hepsinde kimyasal var boyada bile itfaiyeciler sayfasına sorsanız bence daha çok cevap alırsınız bende aklıma geldikçe yazmaya çalışıyorum birde yavaş yavaş ilerlemek bence daha iyi olur bu sefer millet doğruları görünce destek olur böyle büyür bence duyar kasan sayfalardan başlıya biliriz. Bu konuda itfaiyede etkili olur bence sonuç da fırtınalı havada vatandaşa tehdit olan kiremiti bile gidip düzeltiyoruz zor durumdaki her canlının yardımına koşuyoruz millet de sadece yangınlara ve trafik kazalarına müdahale ediyoruz sanıyor bizim kurtarma aracında yüzük kesmek için bile alet
İyi fikir hocam, itafiyeci gruplarına da sorayım ben. O konuda katılıyorum her ne kadar halkın bu konuyu destekleyeceğini düşünsem de tüm bu maddeleri birden söylemek ürkütebilir veya karşı görüş yaratabilir. Adım adım gitmek iyi olur.
Emre Ciler kesinlikle kurbağa modeli en iyisi
bu sayfayla konuşun https://www.facebook.com/itfaiyecilersayfasi/?ref=ts&fref=ts
En kısa zamanda sayfa ile irtibat kuracağım, sağ ol hocam
birde önce itifaiyeni görevlerinden yaptıklarından müdahalelerinden başlamak iyi olur onsan sonra vatandaş aslında ne yaptığımızı görünce bize destek olabilir
Emre Ciler sizde sağolun itfaiyeci olmak istediğim için bu proje beni mutlu etti
Mantıklı, diğerinden başlarsak kesin taşa tutarlar. Yahu şu ülkede topluma faydalı iş yapmak bile çok zor, nasıl bir ülkeyiz bu yaşıma geldim hala anlamış değilim. Sorsan hepsi polisi, itfaiyecileri sever. Destekle dersin yok, kimseyi bulamazsın. Çok deli bir millet. Ben de teşekkür ederim hocam, toplum dediğin birlikte hareket etmesini bilmeli; sizler bu insanlar için milyon tane şey yaparlarken halkın sadece izlemesi artık son bulmalı. Ancak öldüğünde hatırlanmaları insanı üzüyor.
Örneğin 9/11 saldırısı ve 17 Ağustos depremi. Toplumlar ne yazık ki bir araya gelmek için, birbirlerini desteklemek için bu tür olayları bekliyorlar. Çok acı.
millet itfaiye yatıyor diyor kör şekilde bilmediğimiz yanar haldeki eve giriyoruz (bir abim bir adım atsaydım 2 kat aşağıdaki yangının içine düşüyordum demişti) en iyi şartlarda hava yarım saat gider çocukların saklana bileceği her alanı aramalıyız "KÖR BİR ŞEKİLDE" çamaşır makinesinin bile içine bakmak gerekli üstündeki ağırlık 20 25 kg hortumu çekmesi ve tazyikli hortumu kullanması içer de ki sıcaklık ilk 5 dk da 500 dereceye ulaşıyor böyle olunca içer de basınç artıyor e bir de hararet var yoğun dumanlı bir yangında olan işte bunlar hararetin yüksek olduğu bir yangında eli su toplayan itfaiyeci var belgeselde izlemiştim bunun yanında gördüklerin ölen yana çocuklar yanan insanlar yanan insanın kokusu kolu bacağı kopan benim ilk gitdiğim ilk kazada 7 yaralı vardı ağır değil ama bağrışları falan fena olmuştum anlat anlat bitmez sonra itfaiye rahat yatıyorlar