İlber Ortaylı'nın allaha inanması hakkında yorumlar

İlber Ortaylı gibi bilgili bir adamın allaha inanıp muhammedi peygamber olarak kabul etmesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz, neye bağlıyorsunuz ?

(kimsenin inancı bizi ilgilendirmez diyecek olanlar uzak dursun ben İlber Ortaylı'nın islam ve kuran bilgisi olmadığına inanmıyorum ve onun söyledikleri neredeyse kaynak olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden soruyorum yoksa tabi ki beni ilgilendirmez)

V
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
61
61 CEVAP

İlber Ortaylı'ya Aziz Nesin gibi git islamı eleştir diyen yok zaten.
İlber Ortaylı çok saygın ve ciddi kitlesi olan bir tarih profösörü.
Eğer gerçekten sizin dediginiz gibi inançsız biriyse "Türkler kılıç zoruyla degil, ikna ile musluman olmuştur" deyip çomarların ağzına laf vermesin mesela.

V

Dostum ordaki kılıç zoruyla kastedilen Türkler zulüm görmedi değil... Emeviler tarafından baskı vergi savaş ve kılıç zoruna rağmen kitleler halinde islamı kabul etmemişlerdir...haccac bin yusuf, kuteybe bin Müslim in yaptığı katliamlara rağmen kitlesel kabuller özellikle halk arasında görülmemiştir ki buda Türklerin özgür ruhlarının kültürünün özelliğidir... Ta ki II. Ömer de denilen Ömer bin Abdülaziz dönemine kadar ilk kitlesel kabuller yani ikna yontemi bu döneme rastlar... Sonrası da emevilerin son dönemi ve abbasiler devrinde paralı asker olarak islam ordularına girişten sonraya tekabul eder... Yani tarih bilimi Arap milliyetçisi emevilerin baskı, zulüm, katliam ve mevali politikasını yok saymiyor... Saygılarımla...

Hasan Sindir 5 yıl

kardes, suanda Türkiye'de nutuk, Ataturk, Cumhuriyetcilik, Laik görüş, Andimız vs komple yasaklansa ve halka tvlerde sokaklarda surekli dini motifler empoze edilse bundan 50-60 yıl sonra bu halka şeriatı kabul ettirmek kadar kolay hicbir sey olmaz. Turklerin musluman olmasida tıpkı bu tarz bir yontemle olmuş. Yoksa tabiki bende Türk'lere sihirli bir degnek dokundu hepsi komple birden bire musluman oldu demiyorum.

Velican Akpınarlı 5 yıl

Yav kardeşim Türklerin kılıç zoruyla müslüman olması gibi bi durum yok. Tarih tektir. Adam olanı söylüyor. Anlatıyor da açık açık. Biz islamı İran medeniyetinden öğrendik diyor. Pat diye de müslüman olmadı o insanlar. Sanırım 500 küsur sene devam eden bi süreçti. İnanç, dalga dalga yayılır. Bak hatta Timur zamanı Türkler çift din yaşıyorlardı. Fuat Köprülü nün bi kitabında geçer bu konu. Kılıç zoruyla din mi değiştirilir yav? İnsanlar kişiler üzerinden değerlendirirler dini. İran medeniyetinin islamı daha ılımlıdır daha naiftir. Şeriat ülkesi denilen Osmanlı'da bile recm bi kez oldu yanlış hatırlamıyorsam.

Ulaş Kepekçi 5 yıl