İlk defa kitap yazacak birine ne önerirsiniz?

Etkili bir yazım nasıl olmalı?

N
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
100
100 CEVAP

Kısa kısa kesitler halinde, okuyucuyu sıkmadan ete dişe dokunur şeyler olmalı

M

Kitap yazma eğitimleri var onlara katılmasını, kelime dağarcığını geliştirmesini, dil bilgisini iyi bilmesini, akıcı ama çok uzun paragraflar kullanmamasını, konu kurulumunu, anlatılmak isteneni iyi kurgulamasını öneririm

O

Ve de redaksiyonunu daha önce tecrübeleri olan iyi bir editöre yaptırmasını

Olcay Elkovan 6 yıl

Doğal ve akici cumleler kurmalı bence

S

İyi gözlem yapmalısın

H

Bak Neşet Ertaş hapishane türküsünü nezarette yazmış çok bi ceza filan aldığından degil orayı iyi gözlemlemiş

Hasan Kilicaslan 6 yıl

Her yazarın bir nezaret serüveni var gibi

Nurcan Etgü 6 yıl

Nurcan Etgü o manada değil ama haklısın

Hasan Kilicaslan 6 yıl

Mana değişmesin diye göz kırptım

Nurcan Etgü 6 yıl

Kitap yazabilmek için önce çok fazla kitap okunması, türkçe dilbilgisi ve edebiyat kurallarına çok iyi hakim olunması, hayal gücü çok kuvvetli ve zeki olunması vede yazacak bir şeyler bulunması gerekir..

D

Çok fazla hayal gücü var diyelim toparlayamıyor.

N

İşte o hayal gücünü toparlayabilmek zeka gerektiriyor

D

Kitap yazacak birinin belli bir birikimi olmalı. Yazacağı konuya hakim olmalı yani o konuda uzman olmalı. Sade dil kullanmalı. Yani çok yabancı terim kullanmadan, çok eski terimler de kullanmadan güncel konuşma dilinde yazması lazım ki anlaşılır ve akıcı olsun. Cümleleri çok uzun uzun bol virgüllü yazmaması lazım. Yazılarını başlıklara bölüp yazması güzel olur. Dil bilgisine hakim olmalı. Noktalama işaretlerine dikkat etmeli. Sürükleyici ve merak uyandırıcı olmalı. Bütün bunlar için kitap okuyan kişinin bol bol kitap okumuş olması lazım. Zira hiç kitap okumayan birinin kitabının başarılı olacağına inanmıyorum.

M

Bir yazarın iyi olması gereken pekçok alan var iyi gözlem yapmak, piskolojiden anlamak, analitik düşünmek, yaratıcı betimleme, ... Gibi pekçok şey var. Ama elbette bunlarda yazmaya başladıkça gelişecek şeyler.

S

Donanım işin en önemli kısmı diyebilir miyiz?

N

Tabi ama bu donanımda yazdıkça gelişir

S

Bir de bol bol not defteri tutmalı... Ayrıca kitabın ön çalışmasını yapmalı. Bir daha beğenip beğenmediği yerleri çıkarmalı ya da eklemeli... Zor işler... Bana teklif ettiler de ben bir işi ya tam yaparım ya da hiç yapmam, bunun için daha zaman lazım demiştim.

M

biraz gizem katmalı okuyucuda merak uyandirmali

I

storytelling eğitimi, hikayenin bilimsel süreci ve kahramanın yolculuğunu oluşturan adımların bilinemsi gerektiği.

D

Yazılan kitabın içeriği hedef kitleye uygun olmalı

B

Ne tür bir kitap yazılacak? Konusu ne olacak

E

Deneme kitaplarının yazım suresi en fazla ne kadar zamanda olmalı kaç sayfada bitirilebilinir. Diyelim ki roman akıcı sürükleyici olmasına rağmen çok sayfalı bir kitap sona gelmek için çaba sarf ediyorsun devamı var merak konusu yarım da bırakamıyorsun böyle bir hikaye de ne hissedersiniz?

N

Hangi türde yazacaksınız? Hayal gücü yüksek diye bahsedince aklıma Ulysses Moore serisi geldi. Ulysses Moore serisi müthiş hayal gücünde yazılmış. Fantastik kitap; çocuk, genç, yetişkin herkesin ilgisini çekiyor çünkü çok sürükleyici.. Her biri 200 sayfadan fazla. Türkiye'de 13 kitabı satışta sanırım. İtalya'da 18.si çıkmış. Kitabevine önceden sipariş veriyordum ve geldi mi diye sık sık arıyordum. Çünkü Türkiye'de belli sayıda çeviri yapılıyormuş. Böyle hayal gücünüz varsa hiç durmayın derim.

Mehtap Çabuk 6 yıl

Keşke o hayal gücüm ve yazım yetim olsa öğrencilere iyi fikirler aşılamak yetiyor şimdilik bende kendimce ifade etmeye çalışıyorum.

Nurcan Etgü 6 yıl

com-87gyugyoi4bsn59r5a3b.jpg

görsel materyal
O

Kitap yazma çünkü okuyan yok 80milyonda 1 milyon kitap okuyucu var bu ülkede

K

Şimdilik öyle olabilir gelecek için yazmaya devam etmeliyiz. Doğru ve gerçekçi yazımlara gelecek için çok ihtiyacımız var. Ayrıca 1 çocuk bir çok fikir demek aşılama yapmaktan vazgeçmemeli okutmak için işte bu yüzden hedef kitle çok çok mühim çocuklar en mühim olanı.

Nurcan Etgü 6 yıl

Kötü örnekler bizi bağlamamalı... Bizde aylık belli bir bütçe kitaplara gidiyor. Evde bir kaç yüz kitap var. Üstelik birbirimizin aldığı kitapları da okuyoruz.

Mehtap Çabuk 6 yıl

Ben kendi kitaplik bitti ilin duvara ikitaplik yaptim bizim evde 9/10 kitap okumak zorunluğu var.

Kaptan Kacar 6 yıl

Abartidan uzak durup, gerçeklerle akıcılık vermeli

Y

Oku...

V

oncelikli yapmaniz gereken tek sey lucid ruya gormek icin cabala

M

... Bir kere insanın hitabeti iyi olmalı ve yaşıyormuş gibi anlatmalı ki, kaleminden, bal damlasın, lakin ; balın lezzeti okuyucuya , "acaba daha önce bu kitabı neden okumadım ", dedirtsin .

S

Önüne gelen kitap yaziyor

M

"Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır" Her çiçekten bir bal alır arı" herkes yazsın sakıncası yok bence sen ne aldın sana ne verdi senin almadığını başkası alır başkasının almadığını sen

Nurcan Etgü 6 yıl

İyi madem yaz ilk bana yolla

Mücahit Özkaymak 6 yıl

Insanin akliyla alay etmemen yeterli...

A

Estağfurullah

Nurcan Etgü 6 yıl

kitap sevgisi herkes için aynı boyutta olduğu söylenemez ve 1 kişiye olarak hitap etmek yanlış olur. Kitap okuyan bir kişi zaten merak ederse alır okur kitabını, önemli olan okumayanı çekmek.. Bence tabii olan bu

M

Kesinlikle

Nurcan Etgü 6 yıl

Konuyu iyi secmesini.

T

Kitap yazmasını

B

Her açıdan kendini yetiştirmiş olmalı.. Tek kitap takıntısı olmamalı. Dini, bilim, psikoloji, tıp ve fıkıh gibi kapsamlı cevaplar verebilecek donanıma sahip olmalı

T

gezegenlerden bahsetmesini öneririm..

R

en az birkaç kitap okumanızı

O

Demagoji yani laf salatası iyi olmaz kitapta,,anlatacaın bi olayı kişiyi herhangi bi olguyu yalın dille en makul ölçülerde birazda yorum katarak ifade etmen laazım..

E

Bolca kitap okumasını

Ö

Yazmamasini

Ç

Biraz kitap okumasını....

H

Ön yargılarından kurtulmasını ya kitap tutmazsa falan diye düşünmemesini.

Z

Kitap yazmak bir yola çıkmaya benzer eğer siz bir yola çıkacaksanız. Önce aziginizi alin. Yolda AC kalmayin yolda bir suru misafirle karşılaşacak sınız. Onlara yer vermeyi unutmayin

S

Çağımızın hastalığı aşk fazla bişey bilmesine gerek yok farklı açıdan aşkı tanımlayan bi kitap yazsın okumayan kalmaz memlekette

G

Ben ce hayatin karmaşasına duz e çıkmayı yazarsanız her şey olacağına varir

S

Zorlamamasını

S

betimlemeler canlandırmalar sıfatlar baskın olacak

A

Tarih bilmeden kitap yazilmaz

Y

kız tavlama sanatı yaz.

F

Sarah jio nun kitaplarini oku onun gibi yazabilirsin

Ü

İçten ve samimi olmalı

F

Bir arkadaşım bana dert yandı "ya abi eşim başımın etini yermiş. İlle bana kaset yap. Karga gibi sesi var. Nota yok. Hiç bir tecrübe yok. Doğru dürüst bildiği bir şarkı Yok. Çocuklar olmasa evi bırakıp gideceğim "
Şimdi efendim. Kitap yazmak için önce kelime hazineniz ne durumda? Hangi konuda kitap yazmayı düşünüyorsunuz. Kitabınıza konu olacak mesele hakkında tecrübelimisiniz. Kompozisyon çalışması yaptınızmi hiç? Kaç tane kitap okudunuz?

C

Her yazacağı, kelimeyi cümleyi, o anı yaşamalı ... Bir yemeğe sevgisini katmak gibi !

A

Her insanın yazılacak bir kitabı vardır. Önemli olan ikinci kitabı yazabilmektir. Bu yüzden ikinci kitabı yazacaklara bir önerim olabilir

O

İlk olarak tutkulu olup bağlamalı güzel ve akıcı anlaşılır hep dahada ilerisi merak edilmeli denizde şeridi geçince ilerdeki adaya yüzmek gibi acaba orada ne var ama farkındasındırda riskin yani yorulmana değmeli

I

Boşuna yazma okuyan yok zaten derim

O

hissederek yazmasini

B

Akıcı

S


Güzel bir soru. Sanırım yazmayı düşünüyorsunuz. Öncelikle yazacağın kitabın konusunu özgün bir üslup ile anlatmalısın. Kitapların geneli benzer konular üzerine yazılır. Ayırt edici tarafı ise üslup olmuştur hep. Kesinlikle taklit ve kopyalamaktan uzak durman gerekir. Bugün dünya edebiyatına adını altın harflerle yazdıran insanların tek sırrı özgün olmalarıdır.
Şunu düşünmen gerekir. Bir insan neden kitap yazar? Eğer ki amaç ekonomik bir gelir sağlamak ise bence yazmamalı. Edebi kaygısı olmayan hiç kimse yazmamalı. Çünkü edebi kaygısı olmayan yazarların yazdıkları okuyucuların beynini çöplüğe çevirmekten başka bir işe yaramıyor. Bilimsel veya felsefik kaynaklı fikir yazıları bile edebi kaygılar gözetilerek ele alınmalıdır. Kitap yazmanın temel amacı aslında buluşmaktır. Okuyucu ile yazarın buluşmasıdır. Yazar; yaratmış olduğu edebi gerçekliğin içerisine okuyucu çekebilmesi için duyguları ve düşünceleri yalın ve akıcı bir dil ile ifade etmeli. Ha bu arada edebi kaygısı olmalı demişken okuyucu kaygısı da olmamalı aynı zamanda. Eğer ki okuyucu kaygısı varsa sadece duyulmak istenilenleri anlatma hatasına düşer ve bu da onu edebi gerçeklikten ve kendi özgünlüğünden uzaklaştırır.
Bir plân yapılmalı. Karakterler veya tipler çok önceden belirlenmeli. Olaylar veya durumlar yansıtılırken yazarın bir hayalet gibi orada bulunması gerekir. Ayrıca kim tarafından anlatıldığı da önemli. Eğer ki birinci tekil şahıs anlatıyor ise diğer karakterlerin ruh hallerini yansıtmak olanaksızdır. Sadece gözlemler ve anlatan kişinin yorumlarına yer verilir. Ben anlatım tarzı olarak tanrısal bakış açısını öneririm. Çünkü tanrısal bakış açısında yazar hem olaylara hem de karakterin duygu ve düşüncelerine hakimdir.
Yazılan her sözcük hissedilmeli ki okuyucunun yüreğinde yer edinebilinsin. Veyahut fikirler mantıksal temellere dayanmalı ki okuyucu ikna olsun.
Aynı zamanda okuyucuya farklı bir bakış açısı kazandırabilecek bir konu olursa bence edebiyat dünyasında kendine yer bulabilir.

A

Kuranı anlamasını zihin dünyası iyi yol olur

A

Anlatacagınız konu nedir bilemiyorum ama okuyacak kişiye gore değişir sohbet ortamında anlatacagın konu gunumuz insanlarını ceker kelimelerin sozlugu çok aratırsa kitabını kenara bırakacaklardır bir de çok girift konulara fazla girmemek gerekiyor okuyucuların bir kısmı çok dusunmeyi sevmemektedir basarılar

Y

Hayat üzerine

Ş

Aceleci davranma

M

Hiç görmedim bir yerde "Ben artist olmak istiyorum ne yapayım "halk arasında biraz havalı birazda jön biliniyor. Kimse söyleyemiyor. Aslında her kes ömrünün mutlaka bir yerinde artist olmak istemiştir.

C

Artist olmak ne alaka?

Murat Vuslat 6 yıl

Hiç dizi izlemedinmi, sınamaya gitmedinmi? Bir aktörü rol model görüp "Ben olsam "demedinmi?

Cemal Faanç 6 yıl

Iyi de soru yazar olmak ile alakalı. O yüzden dedim

Murat Vuslat 6 yıl

Yazara takılıp kalma. Mevzuyu genişlet.

Cemal Faanç 6 yıl

Peki

Murat Vuslat 6 yıl

Duru bir dil kullan. Edebiyat yapıcam diye okuyucuyu sıkma. Sık betimleme yapma. "Çölde kalmış bir adamın gördüğü serap kadar güzeldi" gibi cümleler kurma meselâ. Kısa kes "gözalıcıydı" de geç.

A

sende kısa kes yaz gitsin de

Şükrü Soto 6 yıl

Duru dille anlatım hem kolay hem çok zordur. Ama denemeye değer.

A

Kişisel gelişim ve toplumsal siyasi askeri maddi manevi sorunlar gibi konuların birbiriyle olan bağlantılarını tespit ettikten sonra karışık bir üslup kullanarak yazma yoluna gidebilir.

S

Kadinlar ne ister
Erkekler ne ister
Bunun hakkinda yazabilirsin.. Guzin abla kitaplari.. Pisikoloji.. Pazarlama ve hayatta başarı kitaplari hep tutmuştur

H

Önce hangi türe yatkinsin onu belirle bence

M

Kendine özgü ama sıkıcı olmayan bir arıcılıkla okuyucularını tatmin eden ve kelime hazinesi gelisik olan bir dille sonuçta tatminkar ol. Ali

S

1-detaylar çok önemlidir. 2-şiirsel anlatım. 3-kurgu hesaplanmış olmalı. 4-alıntı, aforizma, motto kullanılmalı

Z

Aslında en güzel kitap sorcev sitesinden alıntılar yaparak yazılır. Ne alimler var.

C

ARAŞTIRMA

M

kitap yazacak kadar yetenekliysen burdakiler sana ne katabilirler merak ediyorum doğrusu

O

Fikir fikirden zikir zikirden üstündür efendim

Nurcan Etgü 6 yıl

hayır yani araştıracak o kadar kaynak varken neden burası onu demek istiyorum

Osman Çalıcı 6 yıl

Aklını kiraya verme. Sen kullan bunu yaz

M

Kaç kere kitap yazdınız ki yorum yapıyorsunuz? Ressamın tablosuna yorum yapan çok olur, al sıkıysa eline fırçayı... Bakma sen yaz dilediğin gibi, her stilin bir hastası var sonuçta. En iyisini yazsan da olmamış derler

A

Ne yapalım, Yahya Kemalimi bekleyelim gelsin yorum yapsın. Bizimde vardır bir bildiğimiz.

C

Yahya Kemal başkasını mı beklemiş? İçinden ne gelirse koyvereceksin. Söz ağzından değil kalbinden çıktıktan sonra, küfretse iltifat etse de her türün bir seveni illaki çıkıyor doğru mu? Bilmekle olmuyor. Zevkler ve renkler tartışılmaz sonuçta

A

"İlk defa kitap yazacak birine ne önerirsiniz" diye sormuş arkadaş.
Sadece ve sadece kendi şahsım adına cevap hakkı doğduğu için bu yorumu yazıyorum.
Kitap yazmak isteyen bir insana bir şeyler önermek için kitap yazmak gerekmiyor. Kitap okumak da en az yazmak kadar yeterli oluyor.
Edebiyat eleştirmenleri kitap yazmazlar fakat yazılan bir edebi eseri rahatlıkla eleştirebilirler. Neden çünkü yazan kadar okuyan da bu olayın içerisindedir.
Ayrıca sitedeki postlar veya arkadaşlar hakkında bence eleştiriden ziyade acımasızca hakaretler söz konusu. Yorum yapmak istemeyen yapmayabilir. Veya yorum yapan arkadaşlar sizinle aynı fikirde olmak zorunda değil. Herkes bildiği ve gördüğü kadar ile yardımcı olmaya çalışmış. Bence bunu küçümsememek gerekir. En azından saygılı olmak gerekir.

A

Kardeşim uçak kullanmakla, kullanmayan ama bilen arasında dağlar kadar fark var. Mesela bedenen g kuvvetine dayanıklı olması lazım. O atmosferi yaşaması lazım. Duygu düşünceleri ortaya çıkarmak lazım.

A

Arif Simsekel Koyvereceksin yazacaksınla olmuyor. Türkçesi bozuk, bolca hatalı kitaplar var ortalıkta... Yazacak kişinin bir birikimi vardır ki yazmaya karar vermiş. Hatırlatma olarak neleri kontrol edeyim niyetine soruyor. Buradaki pek çok kişi de fikrini yazmış. Kişi soruyor insanlar da yardımcı oluyor. Bu sizi niye bu kadar rahatsız etti anlamadım.

M


Güzel kardeşim, okuyan ile yazan arasında uçak kullanan ile kullanamayan arasındaki fark kadar büyük bir fark söz konusu değildir. Eminim şunu sende çok çok iyi biliyorsun ki her yazar önceden bir okuyucu idi. Okuyucu olmadan yazar olunmaz. Ve nitelikli bir okuyucu, yazarın ele aldığı her sözcüğün sancılarını emin ol ki hisseder.
Yani birbirinden apayrı konular değil. Yazarın pratiği vardır, okuyucunun ise sadece teorik bilgileri vardır. Tabi ki tecrübeli bir dilden öneri almak çok çok daha sağlıklıdır. Eğer ki arkadaş bu sitede bu postu açmış ise demek ki sitedeki üyelerin fikrini merak etmiştir. Yoksa kitap yazmak için kurslar ve akademik eğitimler de mevcut.
Fakat bir eseri tamamlayan sadece yazar değildir. Aynı zamanda okuyucudur.

A

Kaleminden ne dökülüyorsa onu yaz

M

Abi lütfen kendini tekrarlayip durmasin. Bizi salak yerine koymasin. Bir okumada anlıyoruz inanın.

T

Sayın soruyu soran Arkadaşım. Benim sert eleştiri tarzımdaki bakış açısında ki verilen cevaplar sanırım sizin aklınızdaki soru işaretlerden birkaçını almış olmuştur. Arkadaşlar bunu bilerek yaptım teşekkür ederim bana katıldığınız için

A

Rica ederim
Fakat anlatmak istediğini şahsen ben anlamadım. Eğer ki postu açan arkadaş anlamış ise bu vesile ile ona yardımcı olmuş isen ne mutlu sana

Sevgi ile Kal

A

Sağolun saygılar sevgiler hayırlı geceler

Arif Simsekel 6 yıl

Size de hayırlı geceler.

Azad Akkoyuncu 6 yıl

Samimi olursan gerisi kolay

O

İYİ OLMALI

E

Erol Bey tespitin dibine vurmuşsunuz Tebrikler

A

Ayhan Bey insanlığın ve tabiatın neden gelişmekte zorlandığı soruya cevapsınız size de tebrikler

A

noolurr güzell şeyler yazsın yaa

G

Ne olursa olsun arkadasım yazsın çunku cahillerin beynine bilgi girmedigi muddetce biz çok sıkıntılar çekeriz umudunu yitirmesin

Y

Kısa ve öz anlaya bileceği şekilde

A

Konu hakkında çok fazla kitap okumuş olmalısın. Yeterliyim tamam diyorsan başla bilgisayarın karşısına geç ve sakin kafayla başla inan kendiliğinden oluşacak birşeyler. Sonra tekrar tekrar okuyup düzeltmeler yaparsın eklemeler çıkarmalar içine sinen hale gelince ver yayınevine

R

Ben de kitap çıkar dim şiir kitabi size tavsiyem bol bol not al yazdıklarını bir kaç kez temize çek sonra tamamla tamamladık tan sonra bir yere kaldır en az 6 ay hiç okuma sonra gözden geçir. Inan çok faydasını göreceksin acele etme ben acele ettim şimdi bazı siirlerimi hiç beğenmiyor um

Ş

Herkese çok teşekkür ederim hertürlü eleştiri büyük faydadır arkadaşlar tevsilerinizi tek tek göz önünde bulundurarak tespit yaptım. Olumlu olumsuz her kelime cümle faydadır.

N

İronilere takılıp kalmayalım her cümlede farklı bakış açısı vardır. Bazı yanıtlar çok hoş aşağılama dahi olsa karakter analizi ve kişiliği için çok gerekliydi yorumların devamını bekliyorum. Teşekkür ederim.

N

Teşekkür ederim sağol hayırlısı diyelim inşallah hayırlı sabahlara uyanma temennisiyle

M

Yazanlara hayitimi yazsan roman olurdu derdim kafadan

Y

İÇTEN

M

güzel yazın

E

kalem

H

Önemli olan bazı şairlerimizden bazı bol anlamlı sözler kitaba eklenmeli

R

akıcı ve konuda anlatılanlar birbirinden kopuk olmamalı her anlatımda tasvir ve betimlemelere yer ver ama asla ne çok sade olsun nede çok ağır anlaşılmaz olsun yazacağın kitap hangi kitleyle ilgili ise o kitleyi çokk iyi analiz etmelisin ki okudukları kitap akıllarında kalsın ki başkalarına önerilsin derim.......

M

Kapagi ve ismi merak uyandirmali ozgun olmali

F

Önce kendin inanmali, sonra kendin okumalısınız, eleştiriyi önemseyerek başlatmalı, amacı hizmete donusturmekten çok duygu ve mantığı okuyucuda zorlamalisin.

S