İşsizliğin temel sebebi nedir? nasıl çözebiliriz?

Devletin görevi vatandaşının ihtiyaç yollarını açmak, ihtiyaçlarını gidermek, imkanlar sunmaktır. Ülkemizde İŞKUR'un resmi verilerine göre 4 milyon işsiz/iş arayan kayıt dışı ile birlikte toplam 7 milyon işsiz/iş arayan yer almaktadır. Korkunç, ürkütücü ve çığ gibi gibi büyüyen bu tablo karşısında devlet çaresiz, aciz, yetemez, tıkanık bir haldedir. Malumunuz üzere ülkemizde kalitesi, niteliği, donanımı, yetkinliği tartışılmakla birlikte yüzlerce üniversite vardır. Bu korkunç, ürkütücü işsiz/iş arayan tablosunun içerisinde 1 milyonun üstünde de ''Üniversite Mezunu'' işsiz/iş arayan vardır.

Öncelikle devlet kimseye zorla gel üniversite oku demedi. Ayrıca her üniversite bitirene de iş garantisi vermedi. Bu devletin bakış açısı. Peki. Vatandaşın bakışı ise: Devlet iş yolları açmayacak, istihdam sağlamayacak, iş bulmaya yardımcı olmayacaksa neden bu kadar üniversite, fakülte, bölüm açıyor? Mezun veriyor? Ülkemizde ne kadar: Öğretmen, Mühendis, Teknisyen vb. Çalışacak insan varsa bunların ihtiyaç analizleri çıkarılmadan neden plansızca, organize olmadan bu işler yapılıyor? Bu işin içerisinden nasıl çıkılacak? Çıkılabilir ya da çıkılabilir mi sizce? Bu çok ciddi kronik bir sorun bu arada.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
93
93 CEVAP

O kdr üniversite açıldı birde bunların bilime katkısı sorulmalı, ben Nevşehirliyim. Yaklaşık 15 senedir bir üniversitemiz mevcut kalitesi yerlerde, bu hafta meclisten kapadokya Üniversitesi için teklif sunulmuş ve kabul edilmiş.. Güldüm... Yahu sanayi yok, fabrika yok, doğru düzgün tarım yok, ben artık bu üniversiteleri avm gibi düşünüyorum, gençler birkaç yıl tatil yapıp gidio, akademisyenlerin durumu ayrı bir vaka, ülkenin gidişatı iyi değil

F

Aileler evlatlarına bölüm tercihi yaparken sonunu düşünmek zorunda. Mezun olduğunda iş bulamayacağını bildiği bölümlere kimse evladını göndermez ise o bölümler teker teker kapanır.

Utku Ocakoğlu 6 yıl

Bilinçli ailelerimiz de yok, eğitmenlerin kalitesi de tartışılır, sil baştan bu eğitim sistemi ele alınmalı fakat ülkemizin sorunları hep daha başka oldu, kaç yıl sonra bu konuya sıra gelir bilemiyorum ancak umarım iş işten geçmiş olmaz..

Fatma Gagash 6 yıl