Devletin görevi vatandaşının ihtiyaç yollarını açmak, ihtiyaçlarını gidermek, imkanlar sunmaktır. Ülkemizde İŞKUR'un resmi verilerine göre 4 milyon işsiz/iş arayan kayıt dışı ile birlikte toplam 7 milyon işsiz/iş arayan yer almaktadır. Korkunç, ürkütücü ve çığ gibi gibi büyüyen bu tablo karşısında devlet çaresiz, aciz, yetemez, tıkanık bir haldedir. Malumunuz üzere ülkemizde kalitesi, niteliği, donanımı, yetkinliği tartışılmakla birlikte yüzlerce üniversite vardır. Bu korkunç, ürkütücü işsiz/iş arayan tablosunun içerisinde 1 milyonun üstünde de ''Üniversite Mezunu'' işsiz/iş arayan vardır.
Öncelikle devlet kimseye zorla gel üniversite oku demedi. Ayrıca her üniversite bitirene de iş garantisi vermedi. Bu devletin bakış açısı. Peki. Vatandaşın bakışı ise: Devlet iş yolları açmayacak, istihdam sağlamayacak, iş bulmaya yardımcı olmayacaksa neden bu kadar üniversite, fakülte, bölüm açıyor? Mezun veriyor? Ülkemizde ne kadar: Öğretmen, Mühendis, Teknisyen vb. Çalışacak insan varsa bunların ihtiyaç analizleri çıkarılmadan neden plansızca, organize olmadan bu işler yapılıyor? Bu işin içerisinden nasıl çıkılacak? Çıkılabilir ya da çıkılabilir mi sizce? Bu çok ciddi kronik bir sorun bu arada.
özel sektör niye devreye girsin. Arz talep oluşmadıktan sonra
Başarı olduğu zaman " özel sektör " yaptı demeyecek kimse. Çocuk okutan aileler farkına varana kadar bu böyle devam eder.
Elbette özel sektör yaptı demeyecek. facede veya internet haber sitelerinde para ile tuttukları sayfalarda şöyle başardık böyle başardık diye poz veriyorlar. Hepsi yalan. Devlet başarılı ise özel sektör de başarılı olur. Ayrıca başarıların kağıt üstünde kalmaması gerekir. Maddi olarak çalışanları ile paylaşım yapmalıdırlar.
Devlet ozel sektöre yapti kiyagini ise aldığı personelinin ilk 1 yıl maaşının 750 tl sini verecek. Bu neye yarayacak? Patronlar daha da zengin olacak millet asgari ucrete köle gibi çalışmaya devam:)