Kansızlık var ve demir değerleri düşük ne yapabilirim?

Mrhb uzun süredir süren bir kansızlık problemim var yardımcı olur musunuz demir değerin düşük çıkıyor ve hep demir hapı veriyorlar 30 yaşındayım 10 senedir kansixligim var ayrıca 2 yıl önce doğumda yaptım yani dibe vurmuyo ama ne zaman tahlil yaptıysam sonuç kansızlık var

R
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
38
38 CEVAP

Laboratuarda tayin edilen demir miktarı, kanımızın serum kısmında hemoglobine ve heme-molekülüne ait olmayan, çözülmüş olarak bulunan herhangi bir proteine bağlı olmayan serbest (Fe3+) demir iyonlarını yansıtır.

Doymamış demir bağlama kapasitesi (UIBC)

Kan dolaşımımızdaki demirin %95’i transferin adlı bir proteinle taşınır. Transferin, barsaklarda emilen demiri alıp kan yolu ile vücudun diğer tüm hücrelerine taşır.

Sağlıklı bireyelerde transferin çok daha fazla demir taşıyabilecekken kapasitesinin ancak üçte birini demirle doyurur. Üçte iki kapasitesi halen boştur, yani demirle doymamıştır.

Demirle doymamış bu yedek demir bağlama kapasitesine UBIC (doymamış demir bağlama kapasitesi) denilir.

Vücudunuzun demire olan ihtiyacı ölçüsünde transferin demiri bağlama kapasitesini kullanmaya, onu gittikçe daha fazla doyurmaya başlar.

Demir eksikliğinde UBIC artarken, demir fazlası olan hemakromatoz, fazla demir alınması ya da demir zehirlenmelerinde UBIC azalır.

Toplam demir bağlama kapasitesi (TIBC)

Transferinin demiri doyurma kapasitesi serumunuza test tüpü içerisinde dışarıdan demir eklenerek ölçülür. Dışarıdan eklenen FeCl3 ne kadar çok bağlanırsa o kadar çok demir bağlama kapasitesi artmıştır demektir. Bu ölçüm transferinin toplam demir bağlama kapasitesini yansıtır.

TIBC artmışsa vücudun demir depoları boşalıyor, demir eksikliği başlamış demektir.

TIBC demir eksikliklerinde artarken kronik hastalıklarda ve daha fazla demire ihtiyaç olmayan hemokromatozda azalır. Fazla demir hapları alınması ya da demir zehirlenmelerinde TIBC normal düzeylerde bulunur.

Demir artmış, TIBC azalmışsa hemokromatozdan şüphe etmek gereklidir.

Demir artmış, TIBC değişmemişse demir hapları, vitamin karışımları almayı bırakmalısınız artık vücudınuzda demir tüklenmesi başlıyor demektir.

Demir azalmış, TIBC artmış, dikkat demire ihtiyacınız varç

Demir azalmış, TIBC azalmış enfeksiyon, romatizma gibi kronik iltihap hastalıklarına bir cevap olarak kansızlığınız olacak demektir.

Transferin satürasyonu

Serum demirinin toplam demir bağlama kapasitesine (TIBC) oranı alınıp 100 ile çarpıldığında % transferin satürasyonu bulunmuş olur. Hemokromatoz hastalarının %98’inin transferin satürasyonu %45’in üzerindedir. Sonuç olarak transferin satürasyonu %45’den fazla olan kişileri hemokromatoz olarak düşünebilirsiniz.

Ferritin

Bu protein demir eksikliklerini demir tayininden daha iyi yansıtan bir parametredir. Bildiğiniz gibi demirin biyolojik değişkenliği ferritine oranla üç misli daha büyüktür. Ferritin normalde hücre içerisinde bulunan ve demiri bir sünger gibi emerek depolayan bir proteindir. Hücrelerin yıkımı dolayısı ile kanda da çok az bulunan bu protein, hastanın vücudunda herhangi bir iltahap yoksa demir depolarının durumunu son derece doğru bir şekilde yansıtır.

Demiriniz düşük, ferritin düzeyiniz de düşükse demir eksikliğiniz başlamış demektir bunun arkasından kansızlık gelecektir.

Demiriniz düşük, ferritin düzeyiniz normal ya da artmış ise vücudunuzun herhangi bir yerinde iltahabınız var demektir.

H