Kürtçeyi sonradan öğrenenler, nasıl öğrendiniz?

Kürtçeyi sonradan öğrenen var mi? Ve nasil öğrendiniz ?
Not: Sadece merak ettiğimden dolayi soruyorum.

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
31
31 CEVAP

Kürtçe'de ana dialektler Sorani ve Kurmanchi'ymiş.
Türkiye'de yaygın olan Kurmanchi ama onun da içinde çok farklı türleri de varmış. Sonuç olarak üniversitelerde yıllar yılı gelen bir edebiyat, dil bilgisi geleneği olmadığı için Kürtçe ile ilgili
Yerel toplumun kendi içinde gelişmiş yani 2 şehir ileri gitsen aynı şeye verdikleri isimler bile değişiyor

H

Ben iragada gitim iranada suriyeyede ermenistanada ve Türkiye'de yaşıyorum bu gezdiğim bütün yerlerde Kürtler yaşıyor ve hepsiyle konuşup net bir şekilde anlasabiliyorum. Yani iki şehir arasındaki fark senin yaratığın farktır. Ben öyle birşey görmedim. Bi kaç farklı kelime dışında temel olarak hepsi aynıdır. Ve iki şehir arasında nesnelere verilen isimlerin değişmesi dilin zenginliğidir.

Devran Aynaci 6 yıl

Devran Aynaci Zenginlikten değil dil birliği oluşmayınca zorunluluktan doğan bir şey. İtalya'da dil birliği oluşmadan öne neredeyse her şehrin ayrı dili vardı bugün dil birliği var ama bölgesel olarak halk yine kendi dialektini konuşuyor. Osmanlıda'da öyleydi. Türk dil kurumu kurulduğunda her nesne için araştırma yapıldı en uygunu seçildi. Şimdi iletişim çağında yaşadığımız için yerel dialektler 1-2 jenerasyona tamamen yok olur. Türkçe'de bile artık bölgesel şiveler kalmadı Hani tipik karadenizli, tipik iç anadolu, ege şiveleri yok oluyor. Çocuklar TV izleyerek büyüyor TV'lerde hep aynı lehçe döndüğü için ne yazık ki lehçeler yok olacak başka şansı yok

Haslet Vahide 6 yıl

Cümlelerin mişli mışlı bitmeseydi birşeyler biliyor derdim, neyse devam.

İsmet Özbaylar 6 yıl

ege, Karadeniz iç, Anadolu Doğu Anadolu Trakya her biri Türkçeyi farklı şiveyle konuşuyor ve kendi içlerinde bir çok şeye farklı isimler vermişler sen bu güzellikleri sorun olarak görüyorsan senin bu dünyada derdin bitmez d.

İsmet Özbaylar 6 yıl

İsmet Özbaylar sorun olarak goren yok dogal olarak yok olacagini soyluyorum neden yok olacagini da soyledin. Bunu kendin de gorebilirsin. Okuldaki egitim sistemi, Televizyon, pop muzik, gazete, youtube vs vs hep standard bir lehcede oldugu icin dedelerinin dialektini kullanmak istemeyecekler. Hele Üniversitesi okumus buyuk firmalardan birinde ise girecekse yerel dialektini hic kullanmayacak.

Haslet Vahide 6 yıl