Laravel mi yoksa Codeigniter mı ilk öğrenilmeli?

Merhabalar,
Kararsız kaldım acaba laraveli mi ilk öğreneyim yoksa codeigniter mi ilk öğreneyim.
Veya hazır uygulamalara yönelmelimiyim onlardan önce örn. WordPress.
Php-html-css-bootsrap hakimim.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
10
10 CEVAP

Merhaba sefa, bu aralar php bilen ve laravel yada ci ye geçmek isteyenleri engellemeye çalışıyorum. Abdullah Üniversitesi in dediğine katılıyorum. Karmaşaya girmeye gerek yok. Bu konuda size de yardımcı olmak isterim.

İ

Hocam ne yapmayalım yeni bilgi öğrenmek için çabalıyorum. Aslında müşteri gelince ona hep sıfırdan kodlama hazırlamak için çabalıyorum bunu daha kolaya nasıl hızlandırabilirim ve benim açıdan nasıl kolaylaştırabilirim.

Sefa Mrz 6 yıl

Bir çok müşteri ile çalışınca benzer şeyleri yapıyoruz sürekli. Bunun ben de farkındayım aslında. Yeni proje geldiğinde, o proje için ihtiyaç duyduğum modülleri diğer projeden alıp kullanabiliyorum. Tabi bunun için modülleri paket mantığı ile geliştirmek gerekiyor. İhtiyaçlar dinamik olduğu için %100 uyumlu iş geliştirmek zor oluyor ama büyük oranda iş yükü hafiflemiş oluyor. Fazlalıkları kırparak ve ek ihtiyaçları gidererek müşteriye özel çözüm üretilmiş oluyor. Bunun için modern PHP'yi kullanmak gerekiyor. Framework'ler kendi içinde bunları sunabiliyor ama Fullstack Framework'lerin içine girmeye gerek yok diye düşünüyorum. Ben genel olarak custom bir yapı üzerine inşa ediyorum projeleri. Takip ettiğim ya da geliştirdiğim projeler var onlarca. Bunlarda benzer ve düzenli bir yapıyı tercih etmem beni baya rahatlatıyor. Frameworklerin versiyon geçişlerinden vs. Fazla etkilenmiyorum. PHP'nin güncel nimetlerini hızlıca kullanmaya başlıyorum.

İrfan Parım 6 yıl

Aynen öyle hep benzer şeyler ama ben tasarımlarımı aklımdan geldikçe yapıyorum çoğunu çoğu da o işin aynı mantıkta olan siteden bakıyorum. Php geliştirmek istiyorum hep ama sanki biraz da olsa frameworklara ihtiyaç varmış gibi hissettim çok da bilmeden mantığını öğrensem diye çabalıyorum. Kısaca kod delisi olmak istiyorum

Sefa Mrz 6 yıl

Framework'lere tabi ihtiyaç var. Ancak Fullstack bir şekilde kullanmanın da ayrı dezavantajları oluyor. Ancak kurduğum yapı da laravel'in eloquent'ini kullanıyorum. Buna benzer paketleri kullanarak işimi hallediyorum. Böylece frameworklerin zorlamalarını ya da bir takım kurallarını dinlemek ya da uygulamak zorunda kalmıyorum

İrfan Parım 6 yıl

Yani öğreneyim mi kararsız kaldım hocam

Sefa Mrz 6 yıl

Bir iki arkadaşla çalışmalar yapıyoruz. Bize katılabilirsin. Henüz genele duyurmadık ve biraz başlangıç aşamasında. Ancak zamanla tüm deneyimlerimizi aktaracağız ve özellikle de Türkiye'deki php ekosistemi ile paylaşacağız.

İrfan Parım 6 yıl

Eve gidince akşam gelirim. Teşekkürler

Sefa Mrz 6 yıl

Hocam mvc yapısı framework ile mi alakalı öğrenmelimiyim

Sefa Mrz 6 yıl

MVC bir pattern'dir. Pattern demek tecrübe demek, usül demek. Framework'ler bu pattern'i implement ederler. Yani usulü uyarlamaya çalışırlar. Öğrenilmesi lazım tabi. Ama frameworklerden bağımsız bir konu.

İrfan Parım 6 yıl

Çok teşekkür ederim hocam. Bakacağım

Sefa Mrz 6 yıl