Miras için mal mülk dağılımında toplanan imzalar iptal ettirilebilir mi?

Merhaba 5 sene evvel babam vefat etti, annem bir daireyi satışa çıkarıcaktı ben hamile olduğum için kardeşimde çalışıyordu hep beraber tapuya gitmeyelim diye imza yetkilerimizi noterden abimize devrettiler ben çok sıcaktı dışarda bekledim sıra gelince okumadan imza attık çıktık. Sonra zamanla değişen durumlar ve davranışlar karşısında 5 sene sonra gidip okuduğumda TÜM izmir ve ilçe sınırları içindeki mülklerin satışı ve elde edilecek kazançları vekalet ile abime Vermişim ve Annem mülkleri üzerine almış, iptal ettim noterden ama geçmişe yönelik hak iddia edemiyormuşum. Abimde detay bilmediğini pişman olduğunu söyledi. Abimin ona devrettiğim haklarımı 5 sene öncesi dahil red edebilir mi. Bilgi rica ederim./ açıklama revize edilmiştir yorumların bir kısmı miras devri zannedildiğinden farklıdır.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
11
11 CEVAP

Merhaba ben noterde çalışıyor okumadan hiçbirşeye imza atma budan sonraki hukuki durum.

M

Hamileydim çok sıcaktı babamı da yeni kaybetmiştim kardeşimde imzaladı böyle olacağı hiç aklımdan geçmezdi

S

Noterci arkadaşım anlatmasti o anlık psikolojik ile ne olduğu bilmemis

Mehmet Tasup 7 yıl

Çok üzüldüm babam çok çalıştı zamanında ben bir imzala hiybe etmişim emeklerini miras derdi olan değilim anneme kalsa iyi ama olmadık insanlara gidiyor babamın emeğine üzülüyorum

Süheyla Jony 7 yıl

Haklisin

Mehmet Tasup 7 yıl

Satılanlar içinde hak iddia edemiyormuyum

S

Hukuk süreç ben birşey diyemem

Mehmet Tasup 7 yıl

Bir avukata danış

Mehmet Tasup 7 yıl

Oz anne mi?

A

Öz annem ama yaşlı birileri yönlendiriyor malesef yoksa beni geçtim torunlarına bile düşkündü eskiden

Süheyla Jony 7 yıl

Asla geri dönemezsiniz. O imzalar zaten geri dönüş olmasın diye noterde attırılıyor. Geçmiş olsun.

U

Yaptığınız işlem ivazsız feragata benziyor, İvazsız yani karşılıksız feragatte, her hangi bir bedel söz konusu olmaksızın miras payından vazgeçilir. Bu durumda ancak ivazsız feragatte altsoyun mirasçılığı devam eder. Yani siz noterde ivazsız feragat yapmış olsanız da siz mirasçılık sıfatını kaybedersiniz, sizin çocuklarınız mirasçı sıfatını korurlar.

M

Devirler satışlar doğumumdan önce yapılmışsa yine de torun hakkı olur mu

S

Evet yine olur çünkü kanun "altsoy" ibaresini kullanmış doğup doğmadığını aramamış. Kaldıki miras hukukunda vasiyetname düzenlenirken doğmamış, ana rahmine bile düşmemiş birine miras bırakılabilmekte.

Ancak şunu da belirtmeliyim ki sizin yaptığınız işlem her ne kadar ivazsız feragat gibi görünse de kanaatimce şekil şartına uyulmadığından geçersizdir;

Mirastan feragat sözleşmesinin şekli hususunda Türk Medeni Kanununda bir düzenleme yoktur.

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu’nun 11/02/1959 tarih 1958/16 E., 1959/14K. Sayılı kararında mirastan feragat sözleşmesinin resmi vasiyetname şeklide yapılasının zorunlu olduğuna karar verilmiştir.

Özetle, mirastan feragat sözleşmesi noterde iki tanık eşliğinde (ki bu tanıklar 3. dereceye kadar akraba olamaz) resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekirken şekil şartına uyulmaması sizin attığınız o imzayı da geçersiz kılacaktır.

Yapmanız gereken miras hukuku üzerine çalışan bir avukatla görüşmeniz. Çünkü kanaatimce sizin feragat sözleşmesi şekil eksikliği sebebiyle geçersizdir.

M

Çok Teşekkür ederim azda olsa içim rahatladı çok üzülüyordum farkettiğimden beri.

Süheyla Jony 7 yıl

Ne güzel bir bilgi ne güzel yonlendirmissiniz mesleğinizde basarilar dilerim gerçekten.

Bahar Ilter 7 yıl

Merhaba böyle bir durumla arkadaşım karşılaştı, burda yapılan yorumları çok dikkate almayın. İyi bir avukat bulun. Fakat arkadaşım önce notere gidip, duygusal bunalımda olduğunu haklarını geri istediğine yani vekaleti iptalini istedi. Vede vekaleti iptal etti. Sonrasında mal müdürlüğüne yazı yazıp mallarının tespitini yaptırdı şerh koydurttu. Şu anda avukat aracılığıyla satılan mallarını dahi icra yoluyla iadesini istiyor. Burada ki yorumlar amatör yorumlardır. Bilen ve işin ehli kişilerce yapın. Süresiz vekaleti annesinden geri aldığını gördüm. Sizinki neden olmasın... Allah kolaylıklar versin size...

Ç

Amatör yorum mu

Metehan Glç 7 yıl

Hearsay=kulaktan duyma=kanıtsız=uzmansız... Siz anlamıyosanız ben napim

Çakmak Basusta 7 yıl

İvazli feragatla alakası yok, feragat bir miras sözleşmesi olup mirasbirakan ( ölen) ile yapılır .(feragat diyen arkadaşa Amatör diyen arkadaş bu konuda haklı maalesef).
Sizinki klasik anlamda miras payının devri sozlesmesidir. Yasal mirasçılar arasında yapıldığı için yazılı şekilde yapılması geçerlilik şartıdir ve olayda ki de geçerlidir, sözleşme hükümlerince aldatmayi öğrendiğiniz tarihten itibaren bir yıl içinde vazgeçtiğinizi bildirilmelisiniz. Aksi halde geçerliliği devam eder. Eğer sizde aldatmayi yeni öğrenmişseniz hemen vazgeçtiğinizi bildirin. 1.yıl geçmiş olupta 2 yıl dolmamissa haksız fiil hükümlerince tazminatını isteyebilirsiniz. Fakat bu süreleri de geçirmisseniz korkarım birşey yapamazsın.

E

"5 sene sonra gidip okuduğumda tüm miras hakkımı devretmişim" cümlesinden ne anlıyorsunuz merak ettim

Metehan Glç 7 yıl

Gayet açık; miras payının devri.

Erhan Tüzün 7 yıl

Miras payının devrinde saklı pay da devrediliyor muydu peki

Metehan Glç 7 yıl

Elbette, zira tüm miras payını devrediyor. Saklı pay devredilmeyecekse devralannin ne güvencesi olur ki ?

Erhan Tüzün 7 yıl

Herseyden önce iki mirasci arasında feragat mümkün değil. İki mirasçınin yapabileceği tek şey miras payının devridir .

Erhan Tüzün 7 yıl

Ama siz yinede bir avukattan yardım ısteyin. Bunlar yüzeysel fikirler.

E